Receptov na domácu čokoládovú penu je veľa. My sme sa rozhodli vymyslieť si vlastný, pretože sme potrebovali pomíňať zásoby čokoládových figúrok z mikulášskych balíčkov. A tiež sme deň predtým použili sterilizovaný cícer v skle, z ktorého nám zostal nálev. Má názov aquafaba a možno ste to netušili, ale dá sa vyšľahať na sneh namiesto vaječných bielkov.
Potrebujeme
- 140 g nálevu zo sterilizovaného cícera
- 150 g mliečnej čokolády
- 75 g mlieka
- 2 čajové lyžičky kakaa
- štipku soli
Postup
Sterilizovaný cícer v sklenenej nádobe otvoríme, precedíme cez sitko a necháme voľne odkvapkať. Tekutinu odložíme, budeme z nej neskôr šľahať sneh. Z etikety na obale sme sa dočítali, že hmotnosť nálevu by mala byť približne 140 g.
Medzitým si dáme do vodného kúpeľa roztopiť mliečnu čokoládu. My sme použili figúrky čokoládových Mikulášov tých „lepších“ značiek. Jeden z nich mal ako chrumkavú zložku pufovanú quinou, čo výslednej chuti vôbec neubralo. Skôr naopak. Recept by však fungoval aj s kvalitnou horkou čokoládou, v tom prípade by sme však vynechali kakao navyše.
Do roztopenej čokolády prilejeme zohriate mlieko. Pre intenzívnejšiu chuť a stiahnutie sladkosti pridáme kakao a premiešame. Zmes necháme mierne vychladnúť.
Teraz príde na rad spomínaný nálev z cícera, teda aquafaba. Tento vegánsky objav dostal svoj názov spojením slov voda a fazuľa v latinčine. Do nálevu dáme štipku soli a ručným šľahačom šľaháme sneh, ako keby sme mali klasické bielka. Priznáme sa, že nám sa veľmi nechcelo čakať a nedosiahli sme konzistenciu, pri ktorej môžete misku prevrátiť hore nohami a sneh v nej drží. A keďže išlo o náš prvý cícerový sneh, ani netušíme, či by to vôbec bolo možné. V kombinácii s cukrom na snehové pusinky však tento efekt dosiahnuť viete.
Nakoniec opatrne spojíme obe hmoty. Čokoládu prilejeme do snehu, jemne premiešame a naservírujeme do pohárov. Tie dáme do chladničky na niekoľko hodín, ideálne nech sa chladia cez noc.
Výsledok nám veľmi chutil, pena bola sladká, lahodná a po cíceri nebolo v chuti ani stopy. Na druhej strane, konzistenciou sa až tak úplne nepodobala klasickým čokoládovým penám z obchodu. Rozhodne to však nebola naša posledná skúsenosť s aquafabou a recept možno nabudúce skúsime doladiť tak, že použijeme menej mlieka alebo budeme sneh šľahať ešte dlhšie.
Sledujte náš Facebook
Zdieľať na