FOTORECEPT Lahodná domáca čokoládová pena: Neuveríte, akú zvláštnu prísadu v sebe skrýva

Čokoládová pena

Domáca čokoládová pena ukrýva jednu nezvyčajnú surovinu (Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Receptov na domácu čokoládovú penu je veľa. My sme sa rozhodli vymyslieť si vlastný, pretože sme potrebovali pomíňať zásoby čokoládových figúrok z mikulášskych balíčkov. A tiež sme deň predtým použili sterilizovaný cícer v skle, z ktorého nám zostal nálev. Má názov aquafaba a možno ste to netušili, ale dá sa vyšľahať na sneh namiesto vaječných bielkov.

Potrebujeme

  • 140 g nálevu zo sterilizovaného cícera
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 75 g mlieka
  • 2 čajové lyžičky kakaa
  • štipku soli
(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Postup

Sterilizovaný cícer v sklenenej nádobe otvoríme, precedíme cez sitko a necháme voľne odkvapkať. Tekutinu odložíme, budeme z nej neskôr šľahať sneh. Z etikety na obale sme sa dočítali, že hmotnosť nálevu by mala byť približne 140 g.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Medzitým si dáme do vodného kúpeľa roztopiť mliečnu čokoládu. My sme použili figúrky čokoládových Mikulášov tých „lepších“ značiek. Jeden z nich mal ako chrumkavú zložku pufovanú quinou, čo výslednej chuti vôbec neubralo. Skôr naopak. Recept by však fungoval aj s kvalitnou horkou čokoládou, v tom prípade by sme však vynechali kakao navyše.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Do roztopenej čokolády prilejeme zohriate mlieko. Pre intenzívnejšiu chuť a stiahnutie sladkosti pridáme kakao a premiešame. Zmes necháme mierne vychladnúť.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Teraz príde na rad spomínaný nálev z cícera, teda aquafaba. Tento vegánsky objav dostal svoj názov spojením slov voda a fazuľa v latinčine. Do nálevu dáme štipku soli a ručným šľahačom šľaháme sneh, ako keby sme mali klasické bielka. Priznáme sa, že nám sa veľmi nechcelo čakať a nedosiahli sme konzistenciu, pri ktorej môžete misku prevrátiť hore nohami a sneh v nej drží. A keďže išlo o náš prvý cícerový sneh, ani netušíme, či by to vôbec bolo možné. V kombinácii s cukrom na snehové pusinky však tento efekt dosiahnuť viete.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Vláčny čokoládový koláč vďaka tejto ingrediencii? Veď ju dávame do šalátu!
(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Nakoniec opatrne spojíme obe hmoty. Čokoládu prilejeme do snehu, jemne premiešame a naservírujeme do pohárov. Tie dáme do chladničky na niekoľko hodín, ideálne nech sa chladia cez noc.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)
(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Výsledok nám veľmi chutil, pena bola sladká, lahodná a po cíceri nebolo v chuti ani stopy. Na druhej strane, konzistenciou sa až tak úplne nepodobala klasickým čokoládovým penám z obchodu. Rozhodne to však nebola naša posledná skúsenosť s aquafabou a recept možno nabudúce skúsime doladiť tak, že použijeme menej mlieka alebo budeme sneh šľahať ešte dlhšie.
 Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame