Chceli by ste upiecť skutočne vláčny čokoládový koláč? Upečte ho s ingredienciou, ktorú bežne dávame do šalátu – vyskúšajte majonézu! Možno je to prekvapivé, ale vďaka nej bude cesto šťavnaté a vláčne. Tri vrstvy cesta potreté krémom a navrchu lesklá čokoládová poleva, toto bude váš nový najobľúbenejší dezert.
Potrebujeme
- 230 g hladkej múky
- 30 g kukuričného škrobu
- 100 g kakaového prášku
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL kypriaceho prášku
- ½ ČL soli
- 200 g kryštálového cukru
- 205 g trstinového cukru
- ½ šálky slnečnicového oleja
- 230 g neochutenej majonézy
- 3 väčšie vajcia a 1 žĺtok
- ½ šálky mlieka
- 1 PL octu
- 2 ČL vanilkového extraktu alebo arómy
- 1 šálka horúcej kávy
Na čokoládovú polevu a plnku
- 450 g masla
- 165 g práškového cukru
- 3 PL javorového sirupu
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo esencie
- štipku soli
- ¾ šálky teplej vody
- 75 g kakaového prášku
- 280 g čokolády, roztopenej a trochu vychladnutej
Postup
- Pripravíme si 3 tortové formy s priemerom 20 centimetrov. Vymastíme ich alebo vystelieme papierom na pečenie.
- V mise spolu zmiešame sypké ingrediencie na cesto. Múku, kukuričný škrob, kakaový prášok, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a soľ premiešame.
- Do sypkej zmesi prilejeme mlieko, ocot a vanilkový extrakt.
- Vo väčšej mise zmiešame kryštálový a trstinový cukor, olej, majonézu a nakoniec pridáme aj vajíčka a žĺtok. Dobre premiešame.
- Prisypeme ½ sypkej zmesi a premiešame. Prilejeme horúcu kávu a pridáme aj druhú ½ sypkej zmesi. Opäť premiešame. Cesto by nemalo byť príliš tekuté a riedke.
- Rovnomerne ho rozdelíme do troch tortových foriem a pečieme asi 10 minút pri 180 ºC.
- Na čokoládovú polevu a plnku najskôr mixérom premiešame mäkké maslo.
- Do masla vmiešame práškový cukor, javorový sirup, vanilkovú esenciu a soľ.
- V miske vyšľaháme teplú vodu a kakaový prášok a opatrne zašľaháme do maslového krému.
- Nakoniec vmiešame vychladnutú a roztopenú čokoládu. Hotový krém dáme na 45 minút do chladničky, aby stuhol.
- Potom natrieme každý jeden korpus cesta a ukladáme na seba. Vláčny čokoládový koláč necháme 20 minút schladiť v chladničke a nakoniec potrieme zvyšnou náplňou vrch aj boky.
Zdieľať na