Recept na dnes: Vláčny čokoládový koláč vďaka tejto ingrediencii? Veď ju dávame do šalátu!

vláčny čokoládový koláč

Tento recept bude tak trochu experimentom vo vašej kuchyni (Zdroj: Freepik/freepik)

Chceli by ste upiecť skutočne vláčny čokoládový koláč? Upečte ho s ingredienciou, ktorú bežne dávame do šalátu – vyskúšajte majonézu! Možno je to prekvapivé, ale vďaka nej bude cesto šťavnaté a vláčne. Tri vrstvy cesta potreté krémom a navrchu lesklá čokoládová poleva, toto bude váš nový najobľúbenejší dezert.

Potrebujeme

  • 230 g hladkej múky
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 100 g kakaového prášku
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • ½ ČL soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 205 g trstinového cukru
  • ½ šálky slnečnicového oleja
  • 230 g neochutenej majonézy
  • 3 väčšie vajcia a 1 žĺtok
  • ½ šálky mlieka
  • 1 PL octu
  • 2 ČL vanilkového extraktu alebo arómy
  • 1 šálka horúcej kávy

Na čokoládovú polevu a plnku

  • 450 g masla
  • 165 g práškového cukru
  • 3 PL javorového sirupu
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo esencie
  • štipku soli
  • ¾ šálky teplej vody
  • 75 g kakaového prášku
  • 280 g čokolády, roztopenej a trochu vychladnutej

Postup

  1. Pripravíme si 3 tortové formy s priemerom 20 centimetrov. Vymastíme ich alebo vystelieme papierom na pečenie.
  2. V mise spolu zmiešame sypké ingrediencie na cesto. Múku, kukuričný škrob, kakaový prášok, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a soľ premiešame.
  3. Do sypkej zmesi prilejeme mlieko, ocot a vanilkový extrakt.
  4. Vo väčšej mise zmiešame kryštálový a trstinový cukor, olej, majonézu a nakoniec pridáme aj vajíčka a žĺtok. Dobre premiešame.
  5. Prisypeme ½ sypkej zmesi a premiešame. Prilejeme horúcu kávu a pridáme aj druhú ½ sypkej zmesi. Opäť premiešame. Cesto by nemalo byť príliš tekuté a riedke.
  6. Rovnomerne ho rozdelíme do troch tortových foriem a pečieme asi 10 minút pri 180 ºC.
  7. Na čokoládovú polevu a plnku najskôr mixérom premiešame mäkké maslo.
  8. Do masla vmiešame práškový cukor, javorový sirup, vanilkovú esenciu a soľ.
  9. V miske vyšľaháme teplú vodu a kakaový prášok a opatrne zašľaháme do maslového krému.
  10. Nakoniec vmiešame vychladnutú a roztopenú čokoládu. Hotový krém dáme na 45 minút do chladničky, aby stuhol.
  11. Potom natrieme každý jeden korpus cesta a ukladáme na seba. Vláčny čokoládový koláč necháme 20 minút schladiť v chladničke a nakoniec potrieme zvyšnou náplňou vrch aj boky.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Čo na zdravé raňajky? Domáca granola je našou stálicou, malí aj veľkí ju milujú!

Prehľad top kúpeľov a wellness na Slovensku: Čítajte viac!

Zdroj: Plnielanu.sk, Butternutbakeryblog.com
Odporúčame