FOTORECEPT Urobte si zavárané lečo podľa overeného rodinného receptu

Domáce fazuľové lečo, Fotorecept

Pohár leča vylepší guláš aj zapekané špeciality a poslúži ako svieža príloha (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Paprika, paradajky, cibuľa. Čo má táto zelenina spoločné? Všetka dozrieva v rovnakom čase a nabáda nás na prípravu fantastických zeleninových receptov. A to aj do zásoby. Zavárané lečo je zaužívaný spôsob, ako zužitkovať bohatú úrodu a pochutnať si na zelenine aj v zime za malý peniaz. Stačí pridať vajce a máte rýchlu večeru.

Pohár leča vylepší guláš aj zapekané špeciality a poslúži ako svieža príloha. V každej rodine majú overený recept na zeleninové lečo. V tej našej nedáme dopustiť na zavárané lečo s fazuľou. Okrem toho, že chutí neskutočne dobre, uľahčí život. Stačí ho zmiešať s ryžou, cestovinami alebo podávať s pečenými zemiakmi a o obed aj večeru je postarané.

Potrebujeme

  • 1,5 kg suchej fazule
  • 2 kg cibule
  • 2 kg bielej papriky
  • 2 kg paradajok
  • 4 čili papričky
  • 3 dcl oleja
  • 2 nakladače
  • 2 dcl octu
  • 1 l kečupu
  • 200 g paradajkového pretlaku
  • 250 g cukru
  • soľ

Postup

Domáce fazuľové lečo, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Fazuľu namočíme na noc a ráno uvaríme v osolenej vode. Fazuľu nevaríme do mäkka, pretože počas sterilizácie ešte zmäkne. Ako by povedali Taliani, varíme ju al dente. Kým sa fazuľa varí, pripravíme zeleninu. To je časovo najnáročnejšia časť prípravy a krája celá rodina. Potom už ide všetko rýchlo. Cibuľu krájame na mesiačiky, papriku zbavíme jadierok a nakrájame na tenké pásiky. Aby bolo lečo lahodnejšie, paradajky sparíme v horúcej vode, stiahneme zo šupky a potom krájame na mesiačiky.

Domáce fazuľové lečo, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Pred tepelnou úpravou zeleniny si ešte nachystáme nakladač. Túto fintu používame už roky. Nakladač obsahuje koreniny, ktoré leču dávajú chuť, ale zavadzajú medzi zubami. Preto obsah vreciek vysypeme do hrnca s octom a povaríme zhruba 10 minút. Následne zrniečka jednoducho scedíme.

Domáce fazuľové lečo, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Zeleninu upravujeme postupne, podľa toho, ako dlho sa varí. Prvá ide do hrnca cibuľa. Vo veľkom hrnci rozpálime olej a cibuľu opražíme. Potom podlejeme odvarom z nakladača, nakrájane čili (môže sa vynechať) a podusíme, kým trocha zmäkne.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Šošovicový prívarok s karí a kokosovým mliekom: Túto netradičnú chuť si okamžite zamilujete
Domáce fazuľové lečo, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Do hrnca pridáme papriku, povaríme pár minút a nakoniec pridáme paradajky, fazuľu, kečup, pretlak a cukor. Všetko dobre premiešame a necháme prevrieť. Lečo nezabudneme ochutnať. Niekto má rád sladšie, niekto kyslejšie. My po dohadovaní sa nad hrncom zvyčajne iba trocha dosolíme.

Domáce fazuľové lečo, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Horúce lečo plníme do poriadne umytých pohárov a zaviečkujeme. Poháre uložíme na plech, vystlaný papierom a naplnený do 1/2 vodou. Sterilizujeme asi 20 minút pri 180 °C. Poháre ešte za horúca otočíme hore dnom, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

Sledujte nás aj na Instagrame

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame