V záujme ekológie a zníženia uhlíkovej stopy nikomu z nás neuškodí, ak si aspoň občas na tanier naservírujeme bezmäsité jedlo. Bielkoviny a ďalšie výživné zložky nám totiž dokážu poskytnúť aj strukoviny. V duchu tejto myšlienky sme si naposledy pripravili šošovicový prívarok s karí korením a výsledok bol perfektný. Zdravej pochúťke zaručene podľahnete aj vy.
Potrebujeme
- 500 g červenej šošovice
- 2 konzervy kokosového mlieka
- 1 balík mrazenej zeleniny (350 g)
- 1 balenie pasírovaných paradajok
- 2 žlté cibule
- karí korenie
- kurkumu
- mletý zázvor
- soľ
- olivový olej
- vodu
Postup
Najskôr si ošúpeme cibuľu, ktorú nakrájame na malé kúsky. V hrnci rozpálime olej a cibuľu na ňom osmažíme do sklovita.

Následne k cibuli pridáme zeleninovú zmes. Tá by mala obsahovať kukuricu, mrkvu a hrášok. Nevyberajte si polievkovú zmes, do tohto receptu sa naozaj nehodí.

Cibuľu premiešame so zeleninou, chvíľu popražíme a pridáme soľ aj všetky koreniny. Ochutenú zmes ďalej opekáme za stáleho miešania.

Po chvíli pridáme do hrnca aj červenú šošovicu, ktorú sme si premylili pod tečúcou vodou. Zmes podlejeme čistou vodou, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým šošovica nezmäkne. V našom prípade to bolo zhruba 30 minút.

Počas doby varenia zmes podlievame vodou podľa potreby. Ku koncu pridáme pasírované paradajky a prilejeme kokosové mlieko. Všetko spolu ešte chvíľu povaríme a môžeme servírovať.

Šošovicový prívarok s karí korením môžeme podávať napríklad s ryžou. Na zdobenie sa hodí čerstvá bazalka, petržlenová vňať alebo sezamové semienka.

Dobrú chuť!

Zdieľať na
Zdieľaní