Top 10 potravín, z ktorých uvaríte absolútne všetko: Máte ich v chladničke?

Žena píšuca v kuchyni pri potravinách na stole

Tieto potraviny nesmú chýbať na vašom zozname (Foto: GettyImages)

Na prípravu kvalitného a výživného obeda nepotrebujete množstvo surovín. Aj z mála dokážete vyčarovať chutný pokrm. Ukážeme vám tie najdôležitejšie potraviny, ktoré nesmú chýbať v žiadnej kuchyni. Uvidíte, čo všetko sa z nich dá pripraviť.

Zemiaky

Generácia našich starých mám dokázala celú zimu prežiť hlavne na zemiakoch, kapuste a strukovinách. Sú dôležitým zdrojom vlákniny a sacharidov, ktoré dokážu výborne zasýtiť. Pripravíte z nich napríklad zemiakové placky, francúzske zemiaky, granadírsky pochod či ďalšie jedlá.

Ryža

Stala sa obľúbenou súčasťou našej kuchyne. Okrem sacharidov si vďaka nej doplníme aj potrebné minerály, ako draslík, vápnik, horčík a vitamín B. Z ryže nemusíte pripraviť len klasické rizoto. Môžete vyskúšať mliečnu ryžu, ryžové placky alebo ryžový nákyp.

Cestoviny

Ich príprava vám nezaberie veľa času, ani na ňu nepotrebujete špeciálne kuchárske zručnosti. Z cestovín vyčarujete jedlá od výmyslu sveta. Môžete ich podávať s rôznymi omáčkami, zapekať, podávať ich ako súčasť studeného šalátu alebo zjesť len tak, s nastrúhaným syrom a kečupom. Najmä deti milujú poslednú variantu. Okrem klasických cestovín vyskúšajte špaldové, kukuričné alebo ryžové, ktoré majú nižší glykemický index a zasýtia vás na dlhší čas.


Mohlo by vás zaujať: V lete pozor na skazené potraviny: Pozrite, ako rýchlo ich musíte spotrebovať


Mlieko

Vďaka nemu rýchlo pripravíte niečo sladké. Puding, krupicovú kašu alebo palacinky, ktorými potešíte nejedného maškrtníka. Mlieko využijete aj pri zahusťovaní omáčok, na prípravu krémových polievok a v niektorých receptoch ním môžete nahradiť smotanu na varenie.

Vajíčka

Sú prirodzeným zdrojom bielkovín a esenciálnych mastných kyselín. Preto by sa mali pravidelne objavovať na našom tanieri. Ich použitie nekončí iba pri praženici. Varené vajíčka môžeme použiť do šalátov, z čerstvých si pripraviť frittatu, alebo ich využiť na pečenie.

Konzervy

Konzervy nie sú síce synonymom zdravého spôsobu stravovania sa, ale raz za čas vám prídu vhod. Pri ich vyberaní však buďte opatrní a čítajte zloženie. Oplatí sa vám kúpiť sterilizovanú kukuricu, tuniaka, paradajky či strukoviny, z ktorých pripravíte rôzne druhy rizota, nátierky a polievky alebo mexický guľáš.

Hladká múka

Ak sa chystáte na väčší nákup, nezabudnite si do košíka vložiť aj múku. Hladkú múku využívame najčastejšie na prípravu palaciniek, zákuskov, pečiva a zahusťovanie omáčok. Určite ju využijete aj vy, napríklad aj pri pečení chleba či kváskovaní, ktoré sa teší čoraz väčšej obľube. Hladkú múku využívame najčastejšie na prípravu palaciniek, zákuskov, pečiva a zahusťovanie omáčok.


Mohlo by vás zaujať: Ani omrvinka nazmar: Vyčarujte z nedojedených zvyškov jedál špeciality


Sladidlo

Život si treba z času na čas osladiť. Aj keď podľa viacerých štúdií sladíme viac, než by sme mali. Klasický biely cukor môžete nahradiť trstinovým cukrom, stéviou, kokosovým cukrom alebo medom. Zásobu ingrediencie, ktorou si môžete osladiť jedlo č nápoj, určite využijete.

Strukoviny

Posledné roky konzumácia strukovín išla do úzadia. Je to však škoda, pretože druhy, ako fazuľa, bôb či cícer, sú lacným zdrojom rastlinných bielkovín. Okrem bielkovín náš organizmus zásobujú aj železom, kyselinou listovou, horčíkom a ďalšími minerálmi. Zo strukovín môžete pripraviť polievky, nátierky a kaše, ktoré vynikajúco zasýtia.

Mrazená zelenina

Na zásoby čerstvej domácej zeleniny si budeme musieť ešte nejaký ten čas počkať. Ušetrite časté návštevy obchodu a kúpte si väčšie balíky mrazenej zeleniny. V mrazničke vydržia aj niekoľko mesiacov. Môžete nimi v polievkach či rizote nahradiť čerstvú zeleninu. Vyskúšajte mrazený špenát, brokolicu, hrášok či karotku. Zásobia vás vitamínmi aj keď nie sú v čerstvom stave.


Ktoré ďalšie potraviny považujete za úplný základ pri varení vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.





Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close