Pražené oriešky sú vysoko návykové. Keď ich začnete jesť, nedokážete prestať. Chrumkavé a dobre nasolené. Kto by odolal? Veľmi obľúbené sú napríklad mandle. Mandle obsahujú veľa prospešných tukov a bielkovín. Avšak tie pražené z obchodu často ukrývajú zbytočne veľa pridaného oleja a nikdy nevieme, aké kvalitné dochucovadlá výrobca použil.
Pripravte si radšej domáce pražené mandle v rúre. Sú zdravšie a rovnako dobré ako tie z obchodu. Navyše, oriešky môžete okoreniť podľa chuti. Vyskúšajte náš jednoduchý recept na pražené mandle s bylinkami s minimom pridaného tuku.
Potrebujeme
- 250 g blanšírovaných mandlí
- 1 čl jemnej morskej soli
- 1 čl rozmarínu
- 1 čl bazalky
- 1 čl sušeného medvedieho cesnaku
- mleté čierne korenie
- olivový olej
Postup
Rúru si astavíme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Mandle rovnomerne rozložíme na plech a dáme do rúry asi na 15 – 20 minút. Zároveň do rúry vložíme kovovú alebo sklenenú misku. Na bylinky sme nezabudli. Mandle ochutíme až na záver, aby bylinky počas pečenia nezhorkli.
Orechy priebežne kontrolujeme – mohli by nám rýchlo zhorieť. Plech vytiahneme akonáhle začnú chytať zlatistý nádych.
Teraz pochopíte, prečo sme spolu s orechmi „piekli“ aj misku. Mandle preložíme do vyhriatej misy, ochutíme bylinkami, korením a naozaj iba kvapkou olivového oleja. Orechy pod vplyvom teploty uvoľňujú vlastné tuky a v takejto miske sa na ne koreniny lepšie prilepia. Pridávať viac oleja je naozaj zbytočné.
Do mandlí sa môžeme pustiť hneď, alebo ich presypeme do uzatvárateľnej nádoby a máme v zálohe, keď dostaneme chuť na niečo dobré.
Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku
Zdieľať na