FOTORECEPT Poctivá fazuľovica z údeného kolena a rebier: Zasýti celú rodinu a vydrží aj niekoľko dní

Fazuľovica

Fazuľovica zasýti a v chladných dňoch aj skvelo zahreje (Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Občas nás prepadne chuť na tradičné slovenské jedlo. Ideálne také, ktoré je nielen sýte, ale navarené vydrží aj niekoľko dní. Jedným z takýchto receptov je aj tradičná slovenská fazuľovica. Ako ju pripravujeme v našej rodine?

Potrebujeme

  • zadné údené bravčové koleno (približne 1,5 kg)
  • bravčové rebrá
  • 2 balíky strakatej fazule
  • široké rezance
  • 4 cibule
  • 4 mrkvy
  • 4 petržleny
  • 5 zemiakov
  • kaleráb
  • zeler
  • soľ
  • bobkový list
  • čierne mleté korenie
  • nové korenie

Postup

Prvým krokom je, že si večer pred varením namočíme fazuľu do vody, aby napučala. Fazuľa musí byť zaliata až po okraj.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Zadné údené koleno a bravčové rebrá si uvaríme vo vode s mletým čiernym korením, bobkovým listom a novým korením. Dĺžka tepelnej úpravy je približne 2 hodiny.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)
(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Potom pridáme fazuľu s cibuľou. Varíme do momentu, kým fazuľa nezmäkne do polomäkka. Až potom pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu a varíme ešte hodinu a pol. Podľa chuti osolíme, avšak pozor na množstvo soli, pretože údené mäso je samo osebe slané.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Keď je polievka uvarená, mäso vyberieme z polievky a pooberáme. V menšom hrnci si dáme variť domáce alebo kupované široké rezance. Varíme podľa návodu na obale, približne 5 až 6 minút.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Polievku dochutíme petržlenovou vňaťou. Podávame teplú. Dobrú chuť!

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku

Zdroj: Plnielanu.sk/MZ
Odporúčame