Občas nás prepadne chuť na tradičné slovenské jedlo. Ideálne také, ktoré je nielen sýte, ale navarené vydrží aj niekoľko dní. Jedným z takýchto receptov je aj tradičná slovenská fazuľovica. Ako ju pripravujeme v našej rodine?
Potrebujeme
- zadné údené bravčové koleno (približne 1,5 kg)
- bravčové rebrá
- 2 balíky strakatej fazule
- široké rezance
- 4 cibule
- 4 mrkvy
- 4 petržleny
- 5 zemiakov
- kaleráb
- zeler
- soľ
- bobkový list
- čierne mleté korenie
- nové korenie
Postup
Prvým krokom je, že si večer pred varením namočíme fazuľu do vody, aby napučala. Fazuľa musí byť zaliata až po okraj.
Zadné údené koleno a bravčové rebrá si uvaríme vo vode s mletým čiernym korením, bobkovým listom a novým korením. Dĺžka tepelnej úpravy je približne 2 hodiny.
Potom pridáme fazuľu s cibuľou. Varíme do momentu, kým fazuľa nezmäkne do polomäkka. Až potom pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu a varíme ešte hodinu a pol. Podľa chuti osolíme, avšak pozor na množstvo soli, pretože údené mäso je samo osebe slané.
Keď je polievka uvarená, mäso vyberieme z polievky a pooberáme. V menšom hrnci si dáme variť domáce alebo kupované široké rezance. Varíme podľa návodu na obale, približne 5 až 6 minút.
Polievku dochutíme petržlenovou vňaťou. Podávame teplú. Dobrú chuť!
Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku
Zdieľať na