Chcete si po výdatných sviatočných jedlách dopriať niečo ľahké a zdravé? Najlepšou voľbou sú rôzne zeleninové šaláty, ktoré nemajú vysoký obsah kalórií. Mnohých však odradzuje, že niekedy chutia príliš mdlo.
Vyberte si preto niektorý z našich zdravých receptov na zálievky a dresingy a pridajte ho do vášho obľúbeného šalátu . Skvelo sa však hodia aj na ochutenie pečenej zeleniny či celozrnného pečiva.
Zálievka na grécky spôsob
- ¼ šálky olivového oleja
- 3 PL červeného vínneho octu
- 1 nasekaný strúčik cesnaku
- ½ ČL sušeného oregana
- ¼ ČL dijonskej horčice
- ¼ ČL soli
- mleté čierne korenie podľa chuti
Všetky ingrediencie jednoducho vymiešajte v miske a získate lahodnú zálievku.
Talianska zálievka plná chuti
- ¼ šálky olivového oleja
- 2 PL bieleho vínneho octu
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 1 ČL medu
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 strúčik nastrúhaného cesnaku
- ½ ČL dijonskej horčice
- ½ ČL tymianu
- ¼ ČL soli
- mleté čierne korenie
- 2 PL strúhaného parmezánu (voliteľné)
Suroviny stačí dať do misky a premiešať. Ak chcete, ochuťte zálievku strúhaným parmezánom.

Netradičný dresing s tahini
- 60 g tahini pasty
- 3 PL vody (podľa potreby aj viac)
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL javorového sirupu
- 1 ČL sezamového oleja
- 1 menší strúčik cesnaku, nakrájaný nadrobno
- ¼ ČL soli
V menšej miske zmiešajte potrebné suroviny. Pokiaľ by bola zmes príliš hustá, pridajte trochu vody.
Dresing z bylinkovej záhrady
- 285 g gréckeho jogurtu
- 1 šálku petržlenovej vňate
- 1 šálku zmesi čerstvých bylín (bazalka, kôpor, mäta, estragón, koriander)
- 2 PL nadrobno nakrájanej pažítky
- 2 PL citrónovej šťavy
- ½ ČL citrónovej kôry
- 1 PL olivového oleja
- 2 PL kapár
- 1 strúčik cesnaku
- ¼ ČL soli
- mleté čierne korenie
Do mixéru vložte všetky ingrediencie a nechajte ich dobre skombinovať. Dochuťte podľa svojej chuti. V uzatvorenej nádobe vám zálievka v chladničke vydrží 5 dní.

Vegetariánsky dresing Cézar
- 90 g gréckeho jogurtu
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL dijonskej horčice
- ½ strúčiku cesnaku, nasekaného nadrobno
- 1 ČL nadrobno nakrájaných kapár
- mleté čierne korenie
Uvedené ingrediencie pridajte do misky a zmiešajte. Tento dresing určite každému zachutí.
Farmársky dresing pre vegánov
- 1 šálka kešu orieškov
- ½ šálky vody
- ⅓ šálky olúpanej a nakrájanej uhorky
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL lahôdkového droždia
- ½ ČL sušeného cesnaku (v prášku)
- ½ ČL sušenej cibule (v prášku)
- ½ ČL soli
- ¼ ČL sušeného kôpru
- pažítka na servírovanie
Na vegánsku verziu známeho farmárskeho dresingu skombinujte v mixéri všetky suroviny. Mixujte, pokým nebude hladký a krémový. Podľa chuti pridajte soľ a pažítku na ozdobu.

Klasický citrónový vinaigrette
- ¼ šálky citrónovej šťavy
- 1 menší strúčik nadrobno nasekaného cesnaku
- 1 ČL dijonskej horčice
- ¼ ČL soli
- mleté čierne korenie
- ½ ČL medu alebo javorového sirupu (voliteľné)
- ¼ až ⅓ olivového oleja
- ½ ČL tymianu (voliteľné)
Zmiešajte citrónovú šťavu, cesnak, horčicu, soľ, korenie a med. Za stáleho miešania prilievajte olej a miešajte, pokým sa všetko dobre neskombinuje. Na dosiahnutie požadovanej konzistencie môžete priliať viac oleja. Nakoniec zálievku dochuťte.
V chladničke vám v uzatvorenej nádobe vydrží až týždeň. Pred použitím ju nechajte niekoľko minút na izbovej teplote a následne ju premiešajte.
Zdieľať na