Aj z jednoduchého šalátu môže byť lahôdka: Máme pre vás sedem receptov na zdravé zálievky a dresingy!

žena pripravuje šalát s dresingom

Ozvláštnite svoj šalát napríklad dresingom s tahini (Zdroj: Freepik/atlascompany)

Chcete si po výdatných sviatočných jedlách dopriať niečo ľahké a zdravé? Najlepšou voľbou sú rôzne zeleninové šaláty, ktoré nemajú vysoký obsah kalórií. Mnohých však odradzuje, že niekedy chutia príliš mdlo.

Vyberte si preto niektorý z našich zdravých receptov na zálievky a dresingy a pridajte ho do vášho obľúbeného šalátu . Skvelo sa však hodia aj na ochutenie pečenej zeleniny či celozrnného pečiva.

Zálievka na grécky spôsob

  • ¼ šálky olivového oleja
  • 3 PL červeného vínneho octu
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku
  • ½ ČL sušeného oregana
  • ¼ ČL dijonskej horčice
  • ¼ ČL soli
  • mleté čierne korenie podľa chuti

Všetky ingrediencie jednoducho vymiešajte v miske a získate lahodnú zálievku.

Talianska zálievka plná chuti

  • ¼ šálky olivového oleja
  • 2 PL bieleho vínneho octu
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 strúčik nastrúhaného cesnaku
  • ½ ČL dijonskej horčice
  • ½ ČL tymianu
  • ¼ ČL soli
  • mleté čierne korenie
  • 2 PL strúhaného parmezánu (voliteľné)

Suroviny stačí dať do misky a premiešať. Ak chcete, ochuťte zálievku strúhaným parmezánom.

Talianska zálievka je rýchlo hotová a chutná (Zdroj: Freepik/atlascompany)

Netradičný dresing s tahini

  • 60 g tahini pasty
  • 3 PL vody (podľa potreby aj viac)
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 ČL sezamového oleja
  • 1 menší strúčik cesnaku, nakrájaný nadrobno
  • ¼ ČL soli

V menšej miske zmiešajte potrebné suroviny. Pokiaľ by bola zmes príliš hustá, pridajte trochu vody.

Dresing z bylinkovej záhrady

  • 285 g gréckeho jogurtu
  • 1 šálku petržlenovej vňate
  • 1 šálku zmesi čerstvých bylín (bazalka, kôpor, mäta, estragón, koriander)
  • 2 PL nadrobno nakrájanej pažítky
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • ½ ČL citrónovej kôry
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL kapár
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¼ ČL soli
  • mleté čierne korenie

Do mixéru vložte všetky ingrediencie a nechajte ich dobre skombinovať. Dochuťte podľa svojej chuti. V uzatvorenej nádobe vám zálievka v chladničke vydrží 5 dní.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Chystáte sa na veľké upratovanie? S našimi trikmi vám to pôjde ako po masle!
Bylinkový dresing sa hodí nielen do šalátu (Zdroj: Pixabay/congerdesign)

Vegetariánsky dresing Cézar

  • 90 g gréckeho jogurtu
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • ½ strúčiku cesnaku, nasekaného nadrobno
  • 1 ČL nadrobno nakrájaných kapár
  • mleté čierne korenie

Uvedené ingrediencie pridajte do misky a zmiešajte. Tento dresing určite každému zachutí.

Farmársky dresing pre vegánov

  • 1 šálka kešu orieškov
  • ½ šálky vody
  • ⅓ šálky olúpanej a nakrájanej uhorky
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL lahôdkového droždia
  • ½ ČL sušeného cesnaku (v prášku)
  • ½ ČL sušenej cibule (v prášku)
  • ½ ČL soli
  • ¼ ČL sušeného kôpru
  • pažítka na servírovanie

Na vegánsku verziu známeho farmárskeho dresingu skombinujte v mixéri všetky suroviny. Mixujte, pokým nebude hladký a krémový. Podľa chuti pridajte soľ a pažítku na ozdobu.

Farmárskym dresingom môžete ochutiť aj pečivo (Zdroj: Pixabay/epicantus)

Klasický citrónový vinaigrette

  • ¼ šálky citrónovej šťavy
  • 1 menší strúčik nadrobno nasekaného cesnaku
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • ¼ ČL soli
  • mleté čierne korenie
  • ½ ČL medu alebo javorového sirupu (voliteľné)
  • ¼ až ⅓ olivového oleja
  • ½ ČL tymianu (voliteľné)

Zmiešajte citrónovú šťavu, cesnak, horčicu, soľ, korenie a med. Za stáleho miešania prilievajte olej a miešajte, pokým sa všetko dobre neskombinuje. Na dosiahnutie požadovanej konzistencie môžete priliať viac oleja. Nakoniec zálievku dochuťte.

V chladničke vám v uzatvorenej nádobe vydrží až týždeň. Pred použitím ju nechajte niekoľko minút na izbovej teplote a následne ju premiešajte.

Zdroj: plnielanu.sk, loveandlemons.com
Odporúčame