Hubová sezóna opäť začína: Tú sú dôvody, prečo by ste tieto dary prírody mali zaradiť do vášho jedálnička!

huby šampiňóny

Huby sú zdravšie, ako ste si možno mysleli (Zdroj: Freepik/BillionPhotos)

Huby sú všeobecne známe pre svoju skvelú chuť a úžasné zdravotné benefity. Vďaka veľkému množstvu základných vitamínov a minerálov sú vynikajúcim doplnkom vašej stravy a dodávajú chuť mnohým rôznym receptom.

Zdravšie, ako sa na prvý pohľad zdá

Huby sú nízkokalorické jedlo, ktoré v sebe skrýva nutričnú bombu. Sú nabité mnohými vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi, ktoré posilňujú zdravie. Napríklad huby pestované pri ultrafialovom svetle sú dobrým zdrojom vitamínu D, ktorý je dôležitou súčasťou zdravia kostí a imunity.

Pečiarky sú obzvlášť vynikajúcim zdrojom zinku, esenciálneho stopového prvku. Zinok je životne dôležitá živina pre imunitný systém a je tiež potrebný na zabezpečenie optimálneho rastu u dojčiat a detí.

Okrem toho vedci našli množstvo ďalších vynikajúcich dôvodov na začlenenie húb do vašej stravy a my si o nich dnes povieme.

Nižší krvný tlak

Huby sú bohatým zdrojom draslíka, živiny známej tým, že znižuje negatívny vplyv sodíka na vaše telo. Draslík tiež znižuje napätie v krvných cievach, čo potenciálne pomáha znižovať krvný tlak.

Posilnenie imunitného systému

Ukázalo sa, že protizápalový účinok húb výrazne zlepšuje účinnosť imunitného systému. Výskum zistil, že huby pomáhajú stimulovať mikrofágy v imunitnom systéme, čím zvyšujú jeho schopnosť poraziť cudzie telesá a robia vás menej náchylnými na vážne choroby.

Chudnutie

Dlhodobé aj krátkodobé štúdie zistili, že huby v kombinácii s cvičením a inými zmenami životného štýlu môžu mať dôležitý vplyv na chudnutie. Účastníci výskumu boli požiadaní, aby nahradili 20 percent konzumácie hovädzieho mäsa hubami, čím sa vo výsledku znížil ich index telesnej hmotnosti (BMI index) a obvod brucha. O antioxidantoch v hubách sa tiež predpokladá, že znižujú riziko hypertenzie a iných metabolických porúch.

Výživné látky

Huby sú bohatým, nízkokalorickým zdrojom vlákniny, bielkovín a antioxidantov. Môžu tiež zmierniť riziko vzniku závažných zdravotných stavov, ako je Alzheimerova choroba, srdcové choroby, rakovina a cukrovka.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Netradičný obed, ktorý zasýti aj prekvapí: Vyskúšajte hlivu ustricovú, chutí fantasticky!

Sú tiež skvelými zdrojmi:

  • selénu,
  • medi,
  • tiamínu,
  • magnézia,
  • a fosforu.

Ako pripraviť huby

Pokiaľ hovoríme napríklad o šampiňónoch, tie môžete jesť surové alebo varené. Môžu sa dusiť v hrnci s vodou asi 5 minút, kým nezmäknú, alebo opražiť na horúcej panvici. Pri restovaní huby varte na panvici s olivovým olejom na miernom ohni asi osem minút za častého miešania, kým na okrajoch nezhnednú.

Nasekané huby môžete posypať surové na vaše jedlo, aby ste pridali trochu viac textúry a chuti. Len ich najprv dôkladne umyte.

Tu je niekoľko populárnych spôsobov, ako pridať viac húb do vašej stravy:

  • pridajte huby ako prísadu do domácej pizze,
  • pridajte ich do šalátu,
  • uvarte huby s cesnakom a maslom ako chutnú prílohu,
  • použite huby ako prísadu do omáčky na cestoviny,
  • vmiešajte huby do vareného hovädzieho, kuracieho alebo morčacieho mäsa,
  • uvarte si krémovú hubovú polievku,
  • pridajte huby do praženice spolu s ostatnou zeleninou
  • alebo ich jedzte ráno s vajíčkami.
jedlo s hubami
(Zdroj: Freepik/viewfrommypoint)

Zdroj: plnielanu.sk, webmd.com
Odporúčame