Recept na dnes: Jahodovo-bazová zmrzlina je osviežujúca dobrota, najlepšie chutí v horúce letné dni

Jahodovo-bazová zmrzlina

Jahodovo – bazová zmrzlina je osviežujúca dobrota, ako ušitá pre horúce letné dni (Zdroj: GettyImages)

Najlepšie kuchynské inšpirácie nám ponúka príroda. Keď sa vyberiete do sadu na sladké jahody, do nosa vám udrie možno aj často prítomná omamná vôňa bazy. A vtedy príde nápad. Čo tak spojiť tieto dve letné dobroty dohromady a premeniť ich na výbornú zmrzlinu? S jahodovo – bazovou zmrzlinou v mrazničke si môžete obľúbené jarné chute dopriať aj mimo sezóny. Pustite sa do výroby domácej zmrzliny podľa nenáročného receptu.

Budeme potrebovať:

  • 15 kvetov bazy
  • 0,5 l plnotučného mlieka
  • 0,5 kg čerstvých jahôd
  • 1 lyžičku vanilkovej esencie
  • 250 g práškového cukru
  • 600 ml smotany na šľahanie
  • 150 g smotanového jogurtu
  • 75 g kondenzovaného mlieka
  • 1 citrón

Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Úžasná, chutná a osviežujúca: Taká je domáca jahodová zmrzlina len z troch ingrediencií


Postup:

  1. Zmrzlina získa jedinečnú chuť vďaka mlieku z bazy. To si ale musíme vyrobiť deň vopred. Večer bazu opláchneme, oddelíme kvietky a stonky vyhodíme. Kvety bazy dáme do vysokej sklenenej nádoby a zalejeme mliekom. Vezmeme mažiar alebo pučidlo na zemiaky a bazu rozmliaždime. Nádobu zatvoríme a necháme v chladničke celú noc. Ráno mlieko scedíme.
  2. Jahody umyjeme, zbavíme stopiek, nakrájame na kúsky a dáme do hlbokej misy. Zalejeme mliekom z bazy a dobre vymixujeme tyčovým mixérom.
  3. Šľahačku vyšľaháme samostatne a zľahka zapracujeme do jahodovej hmoty.
  4. Zmes rozdelíme do plastových nádob a dáme do mrazničky. Aby sa nevytvorili kryštáliky a zmrzlina zostala skutočne krémová, musíme sa o ňu starať, kým úplne stuhne. To znamená, že nádoby každých 5 až 10 minút vyberieme, premiešame a vrátime do mrazničky.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame