Najlepšie kuchynské inšpirácie nám ponúka príroda. Keď sa vyberiete do sadu na sladké jahody, do nosa vám udrie možno aj často prítomná omamná vôňa bazy. A vtedy príde nápad. Čo tak spojiť tieto dve letné dobroty dohromady a premeniť ich na výbornú zmrzlinu? S jahodovo – bazovou zmrzlinou v mrazničke si môžete obľúbené jarné chute dopriať aj mimo sezóny. Pustite sa do výroby domácej zmrzliny podľa nenáročného receptu.
Budeme potrebovať:
- 15 kvetov bazy
- 0,5 l plnotučného mlieka
- 0,5 kg čerstvých jahôd
- 1 lyžičku vanilkovej esencie
- 250 g práškového cukru
- 600 ml smotany na šľahanie
- 150 g smotanového jogurtu
- 75 g kondenzovaného mlieka
- 1 citrón
Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Úžasná, chutná a osviežujúca: Taká je domáca jahodová zmrzlina len z troch ingrediencií
Postup:
- Zmrzlina získa jedinečnú chuť vďaka mlieku z bazy. To si ale musíme vyrobiť deň vopred. Večer bazu opláchneme, oddelíme kvietky a stonky vyhodíme. Kvety bazy dáme do vysokej sklenenej nádoby a zalejeme mliekom. Vezmeme mažiar alebo pučidlo na zemiaky a bazu rozmliaždime. Nádobu zatvoríme a necháme v chladničke celú noc. Ráno mlieko scedíme.
- Jahody umyjeme, zbavíme stopiek, nakrájame na kúsky a dáme do hlbokej misy. Zalejeme mliekom z bazy a dobre vymixujeme tyčovým mixérom.
- Šľahačku vyšľaháme samostatne a zľahka zapracujeme do jahodovej hmoty.
- Zmes rozdelíme do plastových nádob a dáme do mrazničky. Aby sa nevytvorili kryštáliky a zmrzlina zostala skutočne krémová, musíme sa o ňu starať, kým úplne stuhne. To znamená, že nádoby každých 5 až 10 minút vyberieme, premiešame a vrátime do mrazničky.
Zdieľať na