Po sviatkoch sa zvykne vyprázdniť komora aj peňaženka a nejedna domácnosť uťahuje opasky. Avšak dobrý obed sa dá uvariť aj z mála. Ak vám zostal kúsok údeného syra a otvorená konzerva zeleného hrášku, zapečte ich so zemiakmi. Gratinované zemiaky s jemnou údenou vôňou môžete jesť hoc aj studené. A ak niečo zvýši, chutiť budú aj na druhý deň.
Budeme potrebovať:
- 10 zemiakov uvarených v šupke
- 2 cibule
- kúsok masla
- 2 hrste zeleného hrášku
- rascu
- čierne mleté korenie
- 200 g údeného syra
- 2 vajcia
- 200 ml smotany na varenie
- soľ
- petržlenovú vňať
Mohlo by vás zaujať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!
Postup:

1. Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame na tenké kolieska. Rovnako naložíme s cibuľou.

2. Zapekaciu misu vymažeme maslom a na dno uložíme zemiaky v jednej vrstve. Nasleduje cibuľa a zelený hrášok. Posypeme trochou rasce, okoreníme, zakryjeme nastrúhaným syrom a zemiakmi. Urobíme ešte 2 – 3 takéto vrstvy (záleží na veľkosti plechu). Trocha si ale odložíme.

3. V miske vymiešame vajíčka so smotanou, štipkou soli a petržlenovou vňaťou.

4. Pripravenou zmesou zalejeme zemiaky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.

5. Zhruba po 20 minútach pečenia zemiaky vytiahneme, posypeme zvyšným syrom a necháme ešte na 5 minút zapiecť.
Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní