FOTORECEPT Jačmenné krúpy v hlavnej úlohe: Stačí pár ingrediencií a zdravý koláč inšpirovaný Liptovom je na svete!

Koláč z jačmenných krúpov

Z jačmenných krúpov si viete pripraviť zdravý chrumkavý koláč (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Recept na tento parádny koláč z jačmenných krúpov, ktorý vyskúšame, pochádza z Liptova. Nevedeli sme, čo očakávať, napokon sa po koláči len tak zaprášilo! Asi vás neprekvapí, že jačmenné krúpy pestujeme už tisíce rokov. Samotný jačmeň je jednou z najstarších pestovaných obilnín na svete, pričom dôkazy o jeho konzumácii siahajú až do doby kamennej.

Jačmeň sa pôvodne pestoval v úrodnom polmesiaci Blízkeho východu, teda v oblasti, ktorá zahŕňala súčasný Irak, Sýriu a Irán. Bola jednou zo základných plodín, na ktorej vyrástli starovaké civilizácie ako Sumeri, Babylončania či Egypťania. Odtiaľto sa jačmeň rozšíril aj do Ázie a Európy a pre mnohé národy sa stal životne dôležitým zdrojom potravy.

Jačmenná krupica sa vyrába odstránením vonkajšej šupky jačmeňa a následným rozomletím zrna na hrubé kúsky. Zrno je pre nás vďaka tomuto procesu stráviteľnejšie a rýchlejšie sa uvarí. V dávnych dobách sa jačmeň často používal ako základ stravy kvôli jeho odolnosti a schopnosti rásť v rôznych klimatických podmienkach, no ľudia si ho cenili aj pre skvelé nutričné vlastnosti.

Bol významným zdrojom energie, sacharidov, vlákniny a základných minerálov. Jačmenné krúpy sa bežne používali na prípravu polievok, dusených jedál aj chleba. V skratke, jačmenné krúpy boli až do novoveku dôležitou súčasťou jedálnička v Európe aj na Blízkom východe… Až kým ho odtiaľ nevytlačilo iné obilné zrno, ktoré doslova dobylo svet: pšenica.

Krúpy sú taktiež tradičnou (a tak trošku zabudnutou) slovenskou surovinou, z ktorej už naše staré matere pripravovali chutné raňajkové kaše. Jačmenné krúpy však neupadli do zabudnutia. V posledných rokoch sa z nich stáva obľúbená náhrada ryže či súčasť moderných šalátov alebo aj koláčov. Vyskúšajte si pripraviť jeden takýto netradičný z krúpov.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Potrebujeme (na 8 porcií)

  • 2 hrnčeky ovsených vločiek
  • 1 hrnček jačmenných krúpov
  • 2 vajíčka
  • 1 banán
  • 0,5 hrnčeka kokosového oleja
  • 200g čokolády na varenie
  • za hrsť sušeného ovocia (napríklad brusníc)
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Toskánsky krémový losos v syrovej omáčke – rozplýva sa na jazyku, pochutia si všetci!

Postup

Koláč môžete pripraviť na viacero spôsobov. Ak túžite po jemnejšej verzii, krúpy povarte 10 až 15 minút vo vode. Pokiaľ chcete, aby bol koláč chrumkavý, krúpy len prepláchnite vodou a ďalej pokračujte podľa receptu.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a nechajte vychadnúť. Dajte pozor, aby nestuhla. Uvarené alebo opláchnuté jačmenné krúpy preceďte a rozmixujte spolu s ovsenými vločkami na čo najjemnejšiu konzistenciu.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Do krúpov a vločiek ďalej pridajte vajíčka, olej a banán. Prilejte roztopenú čokoládu, premiešajte a napokon pridajte sušené ovocie, ktoré rovnomerne zapracujte do masy.

Následne zmes vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie.

(Zdroj: PlniElanu.sk/Pedro)

Koláč pečte na 200 stupňoch 40 minút, môžete ho posypať napríklad aj nasekanými orechami. Dobrú chuť!

Zaujal vás tento recept a vyskúšate ho doma?

Sledujte náš Instagram

Odporúčame