Štedrá večera bez mäsa? Takto pripravíte klasiku v novom chutnom šate

vegánska vianočná večera

Vianoce zvládnete aj bez živočíšnych produktov (Zdroj: GettyImages)

Slovenská štedrá večera je u väčšiny rodín rovnaká alebo veľmi podobná. Klasikou sú oblátky, krájanie jablka, ryba či kapustnica. Dá sa to však pripraviť aj na vegánsky alebo vegetariánsky spôsob. Aj v bezmäsitej verzii sa dá vytvoriť štedrovečerná hostina plná chutí, ktorá osloví každého. Navyše, rozhodne to ocenia aj vaše deti či vnúčatá.

Vegánska kapustnica

Základom je dobrý vývar, ktorý si pripravíte z koreňovej zeleniny, bobkového listu a nového korenia. Do vývaru pridajte nakrájanú kyslú kapustu a varte, kým nie je kapusta úplne mäkká. Aby ste jedlu dodali ešte viac chuti, môžete pridať sušené hríby a trochu údeného tofu, ktoré kapustnici dodá ten pravý „údený“ nádych. Na záver dochuťte čiernym korením, majoránom a máte hotovo.

Vegánske rybie filé

Ryba k Štedrému večeru jednoducho patrí, a to aj v prípade, že vyhľadávate potraviny neživočíšneho pôvodu. Skúste si pripraviť vegánske rybie filé z marinovaných tofu plátkov. Príprava je mimoriadne jednoduchá.

Tofu nakrájajte na tenké plátky a zabaľte ich do riasy. Dajte na noc do chladničky. Nasledujúci deň sa zbavte riasy a obaľte tofu v kukuričnej múke zmiešanej so soľou, s citrónovou trávou a čiernym korením. Následne opražte na panvici do zlatista.

vianočné posedenie s priateľmi, štedrá večera, vianočný večierok
Aj štedrá večera môže byť vege (Zdroj: pexels.com/Nicole Michalou)

Oblátky bez vajíčok

Tradičné slovenské oblátky s medom, ktoré sú obľúbenou súčasťou Štedrého dňa, sa dajú ľahko pripraviť aj vo vegánskej verzii. Pri príprave týchto oblátok je dôležité nahradiť zložky živočíšneho pôvodu vegánskymi alternatívami. Tu je jednoduchý spôsob, ako si pripraviť vegánske oblátky so sladkou polevou. Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky (môžete použiť aj bezlepkovú alternatívu)
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/4 ČL soli
  • 2 PL cukru
  • 2 PL kokosového oleja
  • 300 ml rastlinného mlieka
  • 1 ČL vanilkového extraktu
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Ako zvládnuť Vianoce? Mamičky a babičky, nezabúdajte dodržať bod 9!

Všetko zmiešajte a pečte v stroji na oblátky alebo na vafle. Prelejte javorovým sirupom.

vianočné oplátky, vianočné oblátky
Oblátky sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc (Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Vegetariánske opekance s makom

Bobaľky, bobalietky či opekance. V závislosti od regiónu má tento tradičný pokrm rozdielne názvy. Na ich vegetariánsku prípravu budete potrebovať len pár základných ingrediencií, a to múku, vodu, soľ a trochu cukru na kvások. Po upečení a rozdrobení opekancov ich zalejte horúcim mandľovým mliekom, do ktorého dáte trochu maku a cukru. Tento jednoduchý, no výživný pokrm môže byť sladkou bodkou po hlavnom jedle.

Sledujte nás aj na Instagrame

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame