FOTORECEPT Dodajte kuracím špízom niečo navyše: Skvelé sú s pórovo-syrovou omáčkou

Kurací špíz s pórovo-syrovou omáčkou

plnielanu.sk

Teplé počasie sa blíži a s ním aj obdobie grilovačiek. Špízy pripravované na grile stoja naozaj za to. No čo keď nemáte možnosť grilovať? Nebojte sa, o nič nemusíte prísť. Stačí si pripraviť chutné špízy v obyčajnej rúre, pričom si ich doladiť vhodnou omáčkou. Môžete tak docieliť fantastickú kombináciu chutí a špízy sa tak stanú súčasťou nielen vášho jarno-letného menu.

Potrebujeme:

Špízy:

  • 400-500 g kuracieho mäsa
  • 1 cuketu
  • 4 ks stredne veľkých zemiakov
  • 3 stredne veľké paradajky
  • 150 g čiernych olív
  • obľúbené koreniny (bazalku, grilovacie korenie na zeleninu, mäso, zemiaky…)
  • granulovaný cesnak
  • olivový olej

Omáčka:

  • 2 jarné cibuľky (biela časť z nich)
  • pór (biela časť)
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 0,5 l vývaru
  • 200 g tvrdého syra
  • 150 ml sladkej smotany
  • trochu masla a oleja
  • plátky oravskej slaninky
  • soľ, korenie

Postup:

Omáčka

Na masle si speníme najemno nakrájaný pór a jarnú cibuľku. Môžeme pridávať po kvapkách olej.

Mohlo by vás zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené


Pridáme na malé kúsky nakrájané zemiaky, osolíme, okoreníme a chvíľu podusíme.
   
Po dvoch minútach dáme do hrnca vývar a varíme približne 30 minút (pokým nebudú zemiaky mäkké). Syr si nastrúhame, pridáme do vývaru a počkáme, než sa nám roztopí.

Mohlo by vás zaujať: Zostalo vám mäso? Pomeľte ho a pripravte si výborný obed či večeru


Omáčku zjemníme smotanou a dochutíme soľou a korením. Rozmixujeme.
   
Plátky slaninky si opečieme samostatne a podávame ich v omáčke.

Mohlo by vás zaujať: Zásady zdravej grilovačky: Držte sa ich a vášmu telu neublíži


Špízy

Zemiaky nakrájame na krúžky a dáme ich uvariť do polomäkka. Môžeme ich napichovať na ražne aj surové, ale ak ich chceme dobre opiecť a nechceme, aby bolo mäso zbytočne vysušené, môžeme si ich predvariť.
   
Kým sa varia zemiaky, predpripravíme ingrediencie, ktoré budú súčasťou špízov. Na jeden tanier si nakrájame zeleninu, ktorú chceme použiť a dochutíme ju. Na rajčiny použijeme bazalku, na cuketu grilovacie korenie na zeleninu. Mäso si nakrájame na približne rovnomerné štvorčeky a posypeme korením.

Mohlo by vás zaujať: Jedlá na ihle ulahodia aj vám: Vyskúšajte ich menej tradičné variácie


Jednotlivé časti ingrediencií si postupne napichujeme na ražne v poradí, aké si sami zvolíme.
   
Nakoniec špízy posypeme granulovaným cesnakom, pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť do rúry na 200°C.

Mohlo by vás zaujať: Pštrosie mäso patrí medzi najzdravšie: Chutnali ste ho už?


Servírujeme na tanieri s omáčkou a slaninkou. Dobrú chuť

Na aké spôsoby si špízy pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame