Teplé počasie sa blíži a s ním aj obdobie grilovačiek. Špízy pripravované na grile stoja naozaj za to. No čo keď nemáte možnosť grilovať? Nebojte sa, o nič nemusíte prísť. Stačí si pripraviť chutné špízy v obyčajnej rúre, pričom si ich doladiť vhodnou omáčkou. Môžete tak docieliť fantastickú kombináciu chutí a špízy sa tak stanú súčasťou nielen vášho jarno-letného menu.
Potrebujeme:
Špízy:
- 400-500 g kuracieho mäsa
- 1 cuketu
- 4 ks stredne veľkých zemiakov
- 3 stredne veľké paradajky
- 150 g čiernych olív
- obľúbené koreniny (bazalku, grilovacie korenie na zeleninu, mäso, zemiaky…)
- granulovaný cesnak
- olivový olej
Omáčka:
- 2 jarné cibuľky (biela časť z nich)
- pór (biela časť)
- 2 stredne veľké zemiaky
- 0,5 l vývaru
- 200 g tvrdého syra
- 150 ml sladkej smotany
- trochu masla a oleja
- plátky oravskej slaninky
- soľ, korenie
Postup:
Omáčka
![]() |
Na masle si speníme najemno nakrájaný pór a jarnú cibuľku. Môžeme pridávať po kvapkách olej. |
Mohlo by vás zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené |
|
![]() |
Pridáme na malé kúsky nakrájané zemiaky, osolíme, okoreníme a chvíľu podusíme. |
![]() |
Po dvoch minútach dáme do hrnca vývar a varíme približne 30 minút (pokým nebudú zemiaky mäkké). Syr si nastrúhame, pridáme do vývaru a počkáme, než sa nám roztopí. |
Mohlo by vás zaujať: Zostalo vám mäso? Pomeľte ho a pripravte si výborný obed či večeru |
|
![]() |
Omáčku zjemníme smotanou a dochutíme soľou a korením. Rozmixujeme. |
![]() |
Plátky slaninky si opečieme samostatne a podávame ich v omáčke. |
Mohlo by vás zaujať: Zásady zdravej grilovačky: Držte sa ich a vášmu telu neublíži
Špízy
![]() |
Zemiaky nakrájame na krúžky a dáme ich uvariť do polomäkka. Môžeme ich napichovať na ražne aj surové, ale ak ich chceme dobre opiecť a nechceme, aby bolo mäso zbytočne vysušené, môžeme si ich predvariť. |
![]() |
Kým sa varia zemiaky, predpripravíme ingrediencie, ktoré budú súčasťou špízov. Na jeden tanier si nakrájame zeleninu, ktorú chceme použiť a dochutíme ju. Na rajčiny použijeme bazalku, na cuketu grilovacie korenie na zeleninu. Mäso si nakrájame na približne rovnomerné štvorčeky a posypeme korením. |
Mohlo by vás zaujať: Jedlá na ihle ulahodia aj vám: Vyskúšajte ich menej tradičné variácie |
|
![]() |
Jednotlivé časti ingrediencií si postupne napichujeme na ražne v poradí, aké si sami zvolíme. |
![]() |
Nakoniec špízy posypeme granulovaným cesnakom, pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť do rúry na 200°C. |
Mohlo by vás zaujať: Pštrosie mäso patrí medzi najzdravšie: Chutnali ste ho už? |
|
![]() |
Servírujeme na tanieri s omáčkou a slaninkou. Dobrú chuť |
Na aké spôsoby si špízy pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na