Mladý zelený hrášok je výborným zdrojom vitamínov E, K, C, D a skupiny vitamínov B. Vďaka vysokému obsahu bielkovín rýchlo zasýti, vláknina zasa prospeje dobrému tráveniu. Je tiež zdrojom kyseliny listovej, železa, horčíka, železa a zinku. Popri tom všetkom obsahuje len 65 kalórií na sto gramov! Prečítajte si o ňom viac a inšpirujte sa našimi receptami!
Prečo si dopriať zelený hrášok:
- priaznivo pôsobí na trávenie aj na zápchu
- chráni srdce, znižuje riziko srdcovo cievnych ochorení a infarktu
- reguluje zdravú hladinu cukru v krvi
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- pomáha predchádzať osteoporóze a posilňovať kosti
- vďaka vysokému obsahu antioxidantov (katechín a flavonoidy) predchádza známkam starnutia
- zlepšuje stav pleti aj vlasov
- vďaka luteínu chráni zrak
- vďaka vitamínu B1 sa stará o výživu nervov a vyrovnanú náladu
Aby sme ho však iba nevychvaľovali do nebies, hrach má jednu nevýhodu – obsahuje takzvané antinutrienty – látky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu živín. Mnohí ho z jedálničku vylučujú aj z dôvodu nadúvania. Hoci ho netreba namáčať, nijako ho tým nepokazíte – stačí však maximálne hodina, vodu pri varení vymeňte. Ak chcete, aby bol mäkší, varte ho v hrnci s pokrievkou.
Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Chrumkavé hrianky s krémovou nátierkou z čerstvého hrášku ulahodia aj vám
Hrášok 3-krát inak
Zo zeleného hrášku sa najčastejšie pripravuje hrachová polievka, celé struky sú vhodné aj ako príloha k mäsu, alebo ako základ vegetariánskych pokrmov.
Krémová polievka
Potrebujeme:
- 300 g zeleného hrášku (čerstvý, mrazený)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ks cibule
- 1 ks šľahačkovej smotany
- 1 PL masla
- korenie: soľ, mleté čierne korenie, kurkuma, drvená rasca – podľa chuti
- 3 krajce chleba
Postup:
- Do hrnca vložíme zelený hrášok, ktorý zalejeme vodou asi 2 cm nad jeho povrch.
- Pridáme maslo, očistenú rozpolenú cibuľu a rozpolené strúčiky cesnaku, korenie (štipku kurkumy a drvenej rasce, soľ, mleté čierne korenie). Všetko spolu povaríme do zmäknutia – asi 15 minút.
- Polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Môžeme ju ešte zriediť horúcou vodou (podľa potreby) a zjemniť smotanou – v tom prípade ju opäť prevaríme.
- Chlieb nakrájame na malé kocky, ktoré opečieme dochrumkava a podávame na vrch polievky.
Mohlo by vás zaujať: Čerstvý hrášok je skutočná lahôdka: Ochutnajte hráškové prílohy či karbonátky
Rýchla nátierka
Potrebujeme:
- 300 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 250 g smotanovej nátierky/syra
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvú mätu
- 50 g syra grana padano, parmezánu alebo iného tvrdého syra
- 1 citrón
- 1 – 2 lahôdkové cibuľky
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
- Hrášok povaríme vo vriacej osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať.
- Rozmixujeme ho spolu so smotanovou nátierkou, nasekaným cesnakom, lístkami mäty a nastrúhaným syrom grana padano dohladka.
- Ochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
- Hotovú nátierku vložíme na dve hodiny do chladničky, aby sa všetky chute prepojili.
- Vychladenú nátierku natrieme na bagety alebo chlieb a ozdobíme nasekanou lahôdkovou cibuľkou a hoblinami syra grana padano a pokvapkáme olivovým olejom.
Mohlo by vás zaujať: Lahodný hrášok: Bomba pre vaše zdravie aj chuťové bunky!
Hráškové halušky so slaninou a syrom
Potrebujeme:
- 200 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
- 1 vajce
- 80 g hladkej múky
- 100 g anglickej slaniny
- hrsť parmezánových hobliniek
- soľ
- mleté korenie
Postup:
- Hrášok sparíme v horúcej vode. Nevaríme ho dlho, aby nestratil farbu. Zlejeme a necháme vychladnúť.
- Tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Pridáme múku, vajíčko, osolíme, okoreníme a vypracujeme cesto, ktoré by malo mať takú konzistenciu, aby sa dali vykrajovať väčšie halušky.
- Pomocou dvoch lyžíc vytvarujeme halušky, ktoré hádžeme do osolenej vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, vyberáme.
- Pridáme opečenú slaninku a hobliny parmezánu.
Zdieľať na