Hrášok v kuchyni? Objavte 3 lahodné recepty, po ktorých od teraz siahnete vždy!

hrachov polievka

Hrášok sa dá využiť v teplej aj studenej kuchyni (Zdroj: GettyImages)

Mladý zelený hrášok je výborným zdrojom vitamínov E, K, C, D a skupiny vitamínov B. Vďaka vysokému obsahu bielkovín rýchlo zasýti, vláknina zasa prospeje dobrému tráveniu. Je tiež zdrojom kyseliny listovej, železa, horčíka, železa a zinku. Popri tom všetkom obsahuje len 65 kalórií na sto gramov! Prečítajte si o ňom viac a inšpirujte sa našimi receptami!

Prečo si dopriať zelený hrášok:

  • priaznivo pôsobí na trávenie aj na zápchu
  • chráni srdce, znižuje riziko srdcovo cievnych ochorení a infarktu
  • reguluje zdravú hladinu cukru v krvi
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáha predchádzať osteoporóze a posilňovať kosti
  • vďaka vysokému obsahu antioxidantov (katechín a flavonoidy) predchádza známkam starnutia
  • zlepšuje stav pleti aj vlasov
  • vďaka luteínu chráni zrak
  • vďaka vitamínu B1 sa stará o výživu nervov a vyrovnanú náladu

Aby sme ho však iba nevychvaľovali do nebies, hrach má jednu nevýhodu – obsahuje takzvané antinutrienty – látky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu živín. Mnohí ho z jedálničku vylučujú aj z dôvodu nadúvania. Hoci ho netreba namáčať, nijako ho tým nepokazíte – stačí však maximálne hodina, vodu pri varení vymeňte. Ak chcete, aby bol mäkší, varte ho v hrnci s pokrievkou.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Chrumkavé hrianky s krémovou nátierkou z čerstvého hrášku ulahodia aj vám


Hrášok 3-krát inak

Zo zeleného hrášku sa najčastejšie pripravuje hrachová polievka, celé struky sú vhodné aj ako príloha k mäsu, alebo ako základ vegetariánskych pokrmov.

Krémová polievka

Potrebujeme:

  • 300 g zeleného hrášku (čerstvý, mrazený)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks cibule
  • 1 ks šľahačkovej smotany
  • 1 PL masla
  • korenie: soľ, mleté čierne korenie, kurkuma, drvená rasca – podľa chuti
  • 3 krajce chleba

Postup:

  1. Do hrnca vložíme zelený hrášok, ktorý zalejeme vodou asi 2 cm nad jeho povrch.
  2. Pridáme maslo, očistenú rozpolenú cibuľu a rozpolené strúčiky cesnaku, korenie (štipku kurkumy a drvenej rasce, soľ, mleté čierne korenie). Všetko spolu povaríme do zmäknutia – asi 15 minút.
  3. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Môžeme ju ešte zriediť horúcou vodou (podľa potreby) a zjemniť smotanou – v tom prípade ju opäť prevaríme.
  4. Chlieb nakrájame na malé kocky, ktoré opečieme dochrumkava a podávame na vrch polievky.

Mohlo by vás zaujať: Čerstvý hrášok je skutočná lahôdka: Ochutnajte hráškové prílohy či karbonátky


Rýchla nátierka

Potrebujeme:

  • 300 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
  • 250 g smotanovej nátierky/syra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvú mätu
  • 50 g syra grana padano, parmezánu alebo iného tvrdého syra
  • 1 citrón
  • 1 – 2 lahôdkové cibuľky
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Hrášok povaríme vo vriacej osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať.
  2. Rozmixujeme ho spolu so smotanovou nátierkou, nasekaným cesnakom, lístkami mäty a nastrúhaným syrom grana padano dohladka.
  3. Ochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
  4. Hotovú nátierku vložíme na dve hodiny do chladničky, aby sa všetky chute prepojili.
  5. Vychladenú nátierku natrieme na bagety alebo chlieb a ozdobíme nasekanou lahôdkovou cibuľkou a hoblinami syra grana padano a pokvapkáme olivovým olejom.

Mohlo by vás zaujať: Lahodný hrášok: Bomba pre vaše zdravie aj chuťové bunky!


Hráškové halušky so slaninou a syrom

Potrebujeme:

  • 200 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
  • 1 vajce
  • 80 g hladkej múky
  • 100 g anglickej slaniny
  • hrsť parmezánových hobliniek
  • soľ
  • mleté korenie

Postup:

  1. Hrášok sparíme v horúcej vode. Nevaríme ho dlho, aby nestratil farbu. Zlejeme a necháme vychladnúť.
  2. Tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Pridáme múku, vajíčko, osolíme, okoreníme a vypracujeme cesto, ktoré by malo mať takú konzistenciu, aby sa dali vykrajovať väčšie halušky.
  3. Pomocou dvoch lyžíc vytvarujeme halušky, ktoré hádžeme do osolenej vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, vyberáme.
  4. Pridáme opečenú slaninku a hobliny parmezánu.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close