Záhrady a trhoviská sa už čoraz viac zelenajú, vďaka čerstvej úrode sladučkého hrášku. Ten nielen fantasticky chutí, ale je aj zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov, vitamínov a iných výživných látok. A navyše z neho tak ľahko ani nepriberiete, pretože aj napriek sladkej chuti neobsahuje takmer nijaké kalórie.
Hrachové karbonátky
Potrebujeme:
- 300 g hrachu
- 50 g nastrúhaného tvrdého syra
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- olej
- soľ
- korenie
- strúhanku
Postup: Hrach uvaríme vo vode do mäkka, scedíme ho a necháme vychladnúť. Po vychladnutí do neho primiešame trošku oleja, soľ, korenie, vajce, syr a zmes zahustíme strúhankou tak, aby sa z nej dali formovať karbonátky. Každú obalíme v strúhanke a vypražíme.
Mohlo by vás zaujať: Lahodný hrášok: Bomba pre vaše zdravie aj chuťové bunky!
Hrachové pyré
Potrebujeme:
- 100 g hrachu
- 200 g zemiakov
- 1 dcl horúceho mlieka
- soľ
- trochu vody
- kúsok masla
Postup: Hrach, aj zemiaky uvaríme a po uvarení scedíme a dáme do spoločnej misy. Nalejeme na ne mlieko, pridáme maslo, štipku soli a zmixujeme pomocou mixéra. Ako príloha sa vynikajúco hodí napríklad ku grilovanému, alebo údenému mäsu.
Mohlo by vás zaujať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!
Hrášok na slaninke
Potrebujeme:
- 200 g hrachu
- 10 g slaninky
- soľ
- korenie
- olej
- vodu
Postup: Na oleji opražíme na drobno nakrájanú slaninku. Keď je upražená, pridáme ku nej aj hrach, posolíme, pokoreníme a podlejeme vodou. Necháme dusiť, kým hrášok nezmäkne a podávame ako prílohu ku chudému mäsu na prírodný spôsob.
Máte radi jedlá s hráškom? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na