Čerstvý hrášok je skutočná lahôdka: Ochutnajte hráškové prílohy či karbonátky

Hrach

insatiablyepicurious.blogspot.sk

Záhrady a trhoviská sa už čoraz viac zelenajú, vďaka čerstvej úrode sladučkého hrášku. Ten nielen fantasticky chutí, ale je aj zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov, vitamínov a iných výživných látok. A navyše z neho tak ľahko ani nepriberiete, pretože aj napriek sladkej chuti neobsahuje takmer nijaké kalórie.

Hrachové karbonátky

Potrebujeme:

  • 300 g hrachu
  • 50 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • strúhanku

Postup: Hrach uvaríme vo vode do mäkka, scedíme ho a necháme vychladnúť. Po vychladnutí do neho primiešame trošku oleja, soľ, korenie, vajce, syr a zmes zahustíme strúhankou tak, aby sa z nej dali formovať karbonátky. Každú obalíme v strúhanke a vypražíme.


Mohlo by vás zaujať: Lahodný hrášok: Bomba pre vaše zdravie aj chuťové bunky!


Hrachové pyré

Potrebujeme:

  • 100 g hrachu
  • 200 g zemiakov
  • 1 dcl horúceho mlieka
  • soľ
  • trochu vody
  • kúsok masla

Postup: Hrach, aj zemiaky uvaríme a po uvarení scedíme a dáme do spoločnej misy. Nalejeme na ne mlieko, pridáme maslo, štipku soli a zmixujeme pomocou mixéra. Ako príloha sa vynikajúco hodí napríklad ku grilovanému, alebo údenému mäsu.


Mohlo by vás zaujať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!


Hrášok na slaninke

Potrebujeme:

  • 200 g hrachu
  • 10 g slaninky
  • soľ
  • korenie
  • olej
  • vodu

Postup: Na oleji opražíme na drobno nakrájanú slaninku. Keď je upražená, pridáme ku nej aj hrach, posolíme, pokoreníme a podlejeme vodou. Necháme dusiť, kým hrášok nezmäkne a podávame ako prílohu ku chudému mäsu na prírodný spôsob.


Máte radi jedlá s hráškom? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: insatiablyepicurious.blogspot.sk, insatiablyepicurious.blogspot.sk, Nela
Odporúčame