Čerstvý hrášok je skutočná lahôdka: Ochutnajte hráškové prílohy či karbonátky

Hrach

insatiablyepicurious.blogspot.sk

Záhrady a trhoviská sa už čoraz viac zelenajú, vďaka čerstvej úrode sladučkého hrášku. Ten nielen fantasticky chutí, ale je aj zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov, vitamínov a iných výživných látok. A navyše z neho tak ľahko ani nepriberiete, pretože aj napriek sladkej chuti neobsahuje takmer nijaké kalórie.

Hrachové karbonátky

Potrebujeme:

  • 300 g hrachu
  • 50 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • strúhanku

Postup: Hrach uvaríme vo vode do mäkka, scedíme ho a necháme vychladnúť. Po vychladnutí do neho primiešame trošku oleja, soľ, korenie, vajce, syr a zmes zahustíme strúhankou tak, aby sa z nej dali formovať karbonátky. Každú obalíme v strúhanke a vypražíme.


Mohlo by vás zaujať: Lahodný hrášok: Bomba pre vaše zdravie aj chuťové bunky!


Hrachové pyré

Potrebujeme:

  • 100 g hrachu
  • 200 g zemiakov
  • 1 dcl horúceho mlieka
  • soľ
  • trochu vody
  • kúsok masla

Postup: Hrach, aj zemiaky uvaríme a po uvarení scedíme a dáme do spoločnej misy. Nalejeme na ne mlieko, pridáme maslo, štipku soli a zmixujeme pomocou mixéra. Ako príloha sa vynikajúco hodí napríklad ku grilovanému, alebo údenému mäsu.


Mohlo by vás zaujať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!


Hrášok na slaninke

Potrebujeme:

  • 200 g hrachu
  • 10 g slaninky
  • soľ
  • korenie
  • olej
  • vodu

Postup: Na oleji opražíme na drobno nakrájanú slaninku. Keď je upražená, pridáme ku nej aj hrach, posolíme, pokoreníme a podlejeme vodou. Necháme dusiť, kým hrášok nezmäkne a podávame ako prílohu ku chudému mäsu na prírodný spôsob.


Máte radi jedlá s hráškom? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: insatiablyepicurious.blogspot.sk, insatiablyepicurious.blogspot.sk, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close