Hrášok používame v kuchyni po celý rok. Avšak obyčajne sušený, mrazený alebo ten z konzervy. Čas, kedy si môžeme pochutnať na čerstvom hrášku je krátky. Využite preto sezónu a dajte si zdravé zelené guľôčky pokojne aj na raňajky. Samozrejme, nie len tak bez ničoho. Natrite si čerstvý zelený hrášok na hrianky v podobe jednoduchej nátierky.
Budeme potrebovať:
- 200 g vylúpaného čerstvého zeleného hrášku
- 1 ks jarnej cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu olivového oleja
- šťavu z polovice citróna
- 100 g krémového syra
- soľ a čierne mleté korenie
- obľúbený chlieb
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Sezóna hrachu je konečne tu: Využite ho v rýchlej krémovej polievke
Postup:
- Čerstvý zelený hrášok je škoda tepelne upravovať. Len čo by sme zničili to množstvo vitamínov, ktoré obsahuje. Iba ho prepláchneme a dáme do väčšej misy.
- Cibuľku nakrájame nadrobno a pridáme k hrášku spolu s prelisovaným cesnakom.
- Zeleninovú zmes pokvapkáme olivovým olejom, citrónovou šťavou a vymixujeme tyčovým mixérom dohladka.
- Do hráškového pyré zľahka vmiešame syr. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Chlieb nakrájame na tenké krajce a opečieme na suchej panvici.
- Hotové hrianky potrieme hrubou vrstvou hráškovej nátierky. A aby nebolo hrášku málo, zopár guľôčok môžeme použiť ako ozdobu.
Dobrú chuť