Recept na dnes: Toskánsky krémový losos v syrovej omáčke – rozplýva sa na jazyku, pochutia si všetci!

krémový losos

Tento recept vám pripomenie dovolenku pri mori po prvom súste (Zdroj: Freepik/timolina)

Toskánsky krémový losos v syrovej omáčke vám dovolenkové chute pripomenie už po prvom súste. Nenáročný a voňavý recept poteší celú rodinu. Toto perfektné letné jedlo môže byť obedom alebo večerou, pripravenou za 30 minút. A čo môže byť lepšie, ako naservírovať si ho v záhrade v príjemnej spoločnosti? Dajme sa do varenia.

Potrebujeme

  • 2 PL olivového oleja
  • 4 filety z lososa
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 2 PL masla
  • 6 strúčikov prelisovaného cesnaku
  • 500 g cherry rajčín
  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 1 a ½ ČL soli do omáčky
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • ¼ ČL kajenského korenia
  • mleté čierne korenie na dochutenie
  • ½ šálky nastrúhaného parmezánu
  • 100 g listového špenátu
  • ½ zväzku čerstvých bazalkových lístkov

Postup

Na horúcu panvicu nalejeme 2 PL olivového oleja, položíme umyté a osušené filety z lososa, posypeme soľou a čiernym korením. Ak má losos kožu, položíme filety kožou nadol. Opekáme ich na miernom ohni 1 – 3 minúty, keď začnú hnednúť, otočíme a dopečieme z druhej strany. Filety presunieme z panvice a udržujeme ich teplé.

krájanie filetu z lososa
Šťavnaté lososové filety obsahujú množstvo omega 3 a 6 mastných kyselín (Zdroj: Pexels/Hyu Phan)

Pripravíme si omáčku. V panvici, v ktorej sme pripravovali lososa, rozpustíme 2 PL masla a pridáme 6 prelisovaných strúčikov cesnaku. Povaríme 1 minútu. Polovicu cherry rajčín nakrájame na polovice, druhú si odložíme. Nakrájanú časť pridáme do výpeku na panvici a varíme, kým nezačnú mäknúť.

rajčiny a bazalka
Spojenie rajčín a bazalky vytvorí pravú toskánsku chuť pokrmu (Zdroj: Pexels/monicore)

Potom rajčiny polejeme smotanou na šľahanie, pridáme 1 a ½ ČL soli, 1 ČL sušenej bazalky, ¼ ČL kajenského korenia a dochutíme čiernym korením. Zmes necháme variť na miernom ohni asi 2 až 4 minúty. Nakoniec pridáme parmezán a nakrájaný špenát. Varíme, kým smotana trochu nezhustne.

čerstvý špenát
Čerstvý špenát potrebuje iba krátku tepelnú prípravu (Zdroj: Pexels/Rodolfo Quirós)

Ako poslednú zamiešame čerstvú bazalku a do panvice vrátime opečené filety z lososa. V prípade potreby trocha prehrejeme. Toskánsky krémový losos sa servíruje s opekaným zemiakmi, zemiakovou kašou, ryžou alebo so zeleninovým šalátom.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Vyskúšajte túto skvelú sedliacku polievku, ktorú pripravíte z toho, čo máte doma!
toskánsky krémový losos
Vôni takto pripraveného lososa neodoláte (Zdroj: Instagram/thefoodcharlatan)

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, thefoodcharlatan.com
Odporúčame