Toskánsky krémový losos v syrovej omáčke vám dovolenkové chute pripomenie už po prvom súste. Nenáročný a voňavý recept poteší celú rodinu. Toto perfektné letné jedlo môže byť obedom alebo večerou, pripravenou za 30 minút. A čo môže byť lepšie, ako naservírovať si ho v záhrade v príjemnej spoločnosti? Dajme sa do varenia.
Potrebujeme
- 2 PL olivového oleja
- 4 filety z lososa
- 1 ČL soli
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- 2 PL masla
- 6 strúčikov prelisovaného cesnaku
- 500 g cherry rajčín
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 1 a ½ ČL soli do omáčky
- 1 ČL sušenej bazalky
- ¼ ČL kajenského korenia
- mleté čierne korenie na dochutenie
- ½ šálky nastrúhaného parmezánu
- 100 g listového špenátu
- ½ zväzku čerstvých bazalkových lístkov
Postup
Na horúcu panvicu nalejeme 2 PL olivového oleja, položíme umyté a osušené filety z lososa, posypeme soľou a čiernym korením. Ak má losos kožu, položíme filety kožou nadol. Opekáme ich na miernom ohni 1 – 3 minúty, keď začnú hnednúť, otočíme a dopečieme z druhej strany. Filety presunieme z panvice a udržujeme ich teplé.

Pripravíme si omáčku. V panvici, v ktorej sme pripravovali lososa, rozpustíme 2 PL masla a pridáme 6 prelisovaných strúčikov cesnaku. Povaríme 1 minútu. Polovicu cherry rajčín nakrájame na polovice, druhú si odložíme. Nakrájanú časť pridáme do výpeku na panvici a varíme, kým nezačnú mäknúť.

Potom rajčiny polejeme smotanou na šľahanie, pridáme 1 a ½ ČL soli, 1 ČL sušenej bazalky, ¼ ČL kajenského korenia a dochutíme čiernym korením. Zmes necháme variť na miernom ohni asi 2 až 4 minúty. Nakoniec pridáme parmezán a nakrájaný špenát. Varíme, kým smotana trochu nezhustne.

Ako poslednú zamiešame čerstvú bazalku a do panvice vrátime opečené filety z lososa. V prípade potreby trocha prehrejeme. Toskánsky krémový losos sa servíruje s opekaným zemiakmi, zemiakovou kašou, ryžou alebo so zeleninovým šalátom.

Zdieľať na
Zdieľaní