Máte doma karfiol, ale nechce sa vám ho vyprážať? Ani sa nečudujeme. Treba ho totiž uvariť, obaliť, vypražiť a na záver upratať ten neporiadok. Inšpirujte sa radšej sezónou medvedieho cesnaku a premeňte karfiol na chrumkavé zeleninové fašírky, pečene v rúre. Tento recept je rýchly, chutný a bez zbytočného tuku. Navyše, zašpiníte si iba mixér a ruky.
Potrebujeme
- 500 g karfiolu
- 100 g tvrdého syra na strúhanie
- 60 g strúhanky
- 2 vajcia
- 2 hrste medvedieho cesnaku
- celozrnnú múku na obaľovanie
- drvenú rascu
- majoránku
- mleté čierne korenie
- soľ
- olivový olej
Postup
Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky a vložíme do mixéra. Pridáme vajcia a všetko spolu rozmixujeme. Konzistencia nemusí byť úplne hladká, zvlášť pokiaľ máte vo fašírkach radi drobné kúsky.
Zmes zahustíme strúhankou podľa potreby, premiešame s najemno nastrúhaným syrom, posekaným medvedím cesnakom a dochutíme koreninami.
Zo zmesi odoberáme malé kúsky a tvarujeme fašírky. Každú obalíme v múke, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olejom. Takto pripravené fašírky pečieme v rúre vyhriatej na teplotu 200 °C zhruba 30 minút.
Upečené fašírky môžeme ihneď servírovať, no chuťovo výborné sú aj studené do práce alebo na výlet. Môžeme k nim pripraviť zemiakovú kašu a zeleninový šalát, no úplne postačí aj dip z kyslej smotany alebo poctivého bieleho jogurtu. Dobrú chuť!
Zdieľať na