Recept na dnes: Írsku pochúťku Pastierov koláč si pripravíte aj zo zvyškov

Pastierov koláč

Pastierov koláč (Foto: Gettyimages)

Základom írskej kuchyne sú mäso a zemiaky. Čo iné by sme teda mohli hľadať pod originálnym názvom Shepherd‘s pie? Lahodná pochúťka bola spočiatku takzvaným „jedlom zo zvyškov“.

Dnes je servírovaná v každej írskej krčme a nechýba ani na jedálnom lístku vychytených reštaurácií európskych metropol. Rýchle, jednoduché a pomerne lacné jedlo pošteklí jazýčky detí aj dospelých. Jeden veľký pekáč vystačí na rodinný obed a ešte zostane aj na večeru. Naučíme vás, ako upiecť pravý Pastierov koláč.

Budeme potrebovať:

– 800 g hovädzieho alebo teľacieho mletého mäsa
– 2 dcl hovädzieho vývaru alebo bujónu
– 6 ks veľkých zemiakov
– 2 veľké mrkvy
– 1/2 šálky čerstvého alebo mrazeného zeleného hrášku
– 2 ks paradajok
– 1 cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 PL masla
– 1 dcl mlieka
– 100 g parmezánu alebo iného tvrdého syra
– rozmarín, tymian
– mletú červenú papriku, čierne korenie, soľ
– olej

Postup: Začnite zemiakmi. Ošúpané a umyté ich nakrájajte a dajte variť do osolenej vody. Potom sa pustite do zeleniny. Cibuľu nasekajte na malé kúsky, cesnak na plátky a mrkvu na kolieska. Paradajky zbavte šupky (sparte ich horúcou vodou a šupka pôjde dole sama) a nakrájajte na kúsky. Prípadne použite konzervové lúpané.

Na rozpálenom oleji najskôr opražte cibuľu a cesnak. Potom pridajte mäso spolu s koreninami, soľou a pár minút restujte. Pridajte mrkvu s paradajkami a ako posledný hrášok a bylinky. Zmes premiešajte a nechajte pomaly dusiť pod pokrievkou.

V tomto momente by mali byť zemiaky mäkké. Vodu zlejte, pridajte maslo, mlieko a vymiešajte hladkú kašu. Podľa chuti ešte dosoľte. Ak chcete aby koláč dýchal zelenými pastvinami, pridajte čerstvú petržlenovú vňať.

Na dno zapekacej misy dajte mäsovú zmes, na ňu rovnomerne navrstvite zemiakovú kašu a nakoniec posypte syrom. Ten vytvorí úžasnú chrumkavú krustu.

Zapekajte v rúre, vyhriatej na 200 °C, kým povrch nechytí zlatistý nádych. Po vytiahnutí potrite maslom a môžete servírovať váš vlastný Pastierov koláč.


Ochutnali ste už niekedy Pastierov koláč? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close