FOTORECEPT Rýchlovka na kari, z ktorej nepriberiete: Ideálny obed počas týždňa má minimum tuku aj kalórií!

Kokosové kari z kvaky s varenou pšenicou, Fotorecept, Varenie

Kokosové kari z kvaky s varenou pšenicou zachutí aj vám (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Kvaka alebo turín. Starodávna odroda koreňovej zeleniny mladým ročníkom veľa nehovorí, ale kedysi sa v kuchyni používala bežne. Kvaka má originálnu chuť. Niečo medzi kalerábom a cviklou. Na stoloch sa najčastejšie objavovala kvaková polievka alebo prívarok. Kvaku ale môžete zjesť aj surovú. Obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, minimum kalórií a tuku. Jednoducho skvelá zelenina, na ktorú by sa nemalo zabudnúť. Vyskúšajte náš recept na originálne vegánske kari a kvake prídete na chuť aj vy.

Potrebujeme

  • 1 kvaku
  • 1 cibuľu
  • stopkový zeler
  • 200 g tofu
  • 1 plechovku kokosového mlieka
  • 1 citrón
  • 1 lyžicu masla
  • 2 lyžičky kari
  • 1 lyžičku rímskej rasce
  • 1 lyžičku mletého koriandru
  • chilli podľa chuti
  • čierne mleté korenie
  • soľ
  • trstinový cukor

Príloha

  • 200 g pšenice dvojzrnky

Postup

Kokosové kari z kvaky s varenou pšenicou, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Očistenú kvaku, cibuľu a 3 – 4 stopky zeleru nakrájame na kocky. Zeler nezabudneme zbaviť žiliek. Stačí nožom jemne zarezať do vrchnej časti a stiahnuť po celej dĺžke.

Kokosové kari z kvaky s varenou pšenicou, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Cibuľu speníme na rozohriatom masle a pridáme koreniny. Znížime teplotu a restujeme asi minútku. Takto korenie získa výraznejšiu chuť a arómu. Koreninový základ premiešame so zeleninou a ešte chvíľu restujeme, aby nasiakla tie úžasné chute. Medzitým si nakrájame tofu a pridáme k zelenine.

Kokosové kari z kvaky s varenou pšenicou, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Zmes zalejeme kokosovým mliekom a pomaly varíme, kým zelenina zmäkne. Tuk z kokosového mlieka sa zvykne v plechovke usadiť na vrchu. Preto ho odporúčame pred otvorením dobre pretrepať. Na záver kari dochutíme šťavou z citróna a cukrom.

Kokosové kari z kvaky s varenou pšenicou, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Kokosové kari si môžete dať s ryžou, či sklenenými rezancami. My sme zvolili trocha neštandardnú, zdravú prílohu, ktorá sa s kvakovým kari perfektne dopĺňa. Pšenica dvojzrnka je predchodca modernej pšenice. Avšak táto obilnina neprešla modifikáciou a obsahuje hodnotné živiny. Ak ich chcete telu dopriať, namočte dvojzrnku na noc a uvarte ju v osolenej vode.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Krémová polievka z bielej fazule a feniklu vás dostane svojou delikátnou chuťou
Kokosové kari z kvaky s varenou pšenicou, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Dobrú chuť!


Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame