Kvaka alebo turín. Starodávna odroda koreňovej zeleniny mladým ročníkom veľa nehovorí, ale kedysi sa v kuchyni používala bežne. Kvaka má originálnu chuť. Niečo medzi kalerábom a cviklou. Na stoloch sa najčastejšie objavovala kvaková polievka alebo prívarok. Kvaku ale môžete zjesť aj surovú. Obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, minimum kalórií a tuku. Jednoducho skvelá zelenina, na ktorú by sa nemalo zabudnúť. Vyskúšajte náš recept na originálne vegánske kari a kvake prídete na chuť aj vy.
Potrebujeme
- 1 kvaku
- 1 cibuľu
- stopkový zeler
- 200 g tofu
- 1 plechovku kokosového mlieka
- 1 citrón
- 1 lyžicu masla
- 2 lyžičky kari
- 1 lyžičku rímskej rasce
- 1 lyžičku mletého koriandru
- chilli podľa chuti
- čierne mleté korenie
- soľ
- trstinový cukor
Príloha
- 200 g pšenice dvojzrnky
Postup
Očistenú kvaku, cibuľu a 3 – 4 stopky zeleru nakrájame na kocky. Zeler nezabudneme zbaviť žiliek. Stačí nožom jemne zarezať do vrchnej časti a stiahnuť po celej dĺžke.
Cibuľu speníme na rozohriatom masle a pridáme koreniny. Znížime teplotu a restujeme asi minútku. Takto korenie získa výraznejšiu chuť a arómu. Koreninový základ premiešame so zeleninou a ešte chvíľu restujeme, aby nasiakla tie úžasné chute. Medzitým si nakrájame tofu a pridáme k zelenine.
Zmes zalejeme kokosovým mliekom a pomaly varíme, kým zelenina zmäkne. Tuk z kokosového mlieka sa zvykne v plechovke usadiť na vrchu. Preto ho odporúčame pred otvorením dobre pretrepať. Na záver kari dochutíme šťavou z citróna a cukrom.
Kokosové kari si môžete dať s ryžou, či sklenenými rezancami. My sme zvolili trocha neštandardnú, zdravú prílohu, ktorá sa s kvakovým kari perfektne dopĺňa. Pšenica dvojzrnka je predchodca modernej pšenice. Avšak táto obilnina neprešla modifikáciou a obsahuje hodnotné živiny. Ak ich chcete telu dopriať, namočte dvojzrnku na noc a uvarte ju v osolenej vode.
Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní