Ak ste podľahli čaru kváskového chleba, určite ste neraz premýšľali, čo zo zvyšným kváskom. Múka, olivový olej, cesnak – zrazu máte chuťovku, čo milujú všetci. Napečte domáce pizza štangle! Sú výborné samé o sebe, no keď k nim naservírujete napríklad domáce tzaziki, máte hotové hody. Táto dobrota zo špaldovej múky bude ďalším príspevkom do vašej zbierky rýchlych a chutných kváskových receptov.
Budeme potrebovať:
Rozkvas:
- 2 lyžice kvásku
- 150 ml vody
- 150 g ražnej celozrnnej múky
Cesto:
- rozkvas
- 200 ml vody
- 20 g olivového oleja
- 480 g špaldovej múky
- 1 lyžičku korenia na pizzu
- 1 lyžičku soli
Navrch:
- 1 dcl olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- hrubozrnnú soľ
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Skvelá domáca pizza z mozzarelly: Vyskúšajte ju a neoľutujete
Postup:

1. Rozkvas založíme tak, že najskôr zmiešame kvások s vodou, potom pridáme múku a vypracujeme hustejšie cestíčko. Nádobu voľne zakryjeme vrchnákom, necháme na kuchynskej linke a počkáme 8 hodín.

2. Hotový rozkvas preložíme do veľkej misy, rozmiešame s vodou, olejom a ostatnými surovinami. Cesto miesime aspoň 15 minút, zakryjeme a necháme kysnúť 4 hodiny.

3. Vykysnuté cesto zľahka premiesime, dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a nakrájame na pásiky.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáca pizza: Upečte si pochúťku ako z talianskej reštaurácie aj vy

4. Každý pásik skrútime do tvaru špirály a uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Keď máme hotovo, dáme do rúry, vyhriatej na 190 °C a pečieme 20 minút.

5. Štangle hneď po upečení potrieme zmesou z olivového oleja a pretlačeného cesnaku. Na záver posypeme hrubozrnnou soľou a môžeme si pochutnať.
Zdieľať na