FOTORECEPT Domáce makové chipsy z hrachovej múky: Zdravá mlska na večerné chrumkanie

Makové chipsy z hrachovej múky, Fotorecept, Varenie

Makové chipsy z hrachovej múky sú chutnou a zdravou maškrtou (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Keď zaznie slovo leto, okamžite máme pred očami sto výkričníkov. Zázrakom nie je obchod tak ďaleko, aby sme cestu nezvládli po vlastných a misku chipsov odsúvame mimo dosah. Všetci sa predsa chceme ukázať v plavkách v čo najlepšej kondícii. Slané snacky vedia pohnúť ručičkou na váhe neželaným smerom. Avšak, existujú aj zdravé pamlsky, ktoré postave neublížia.

Prezradíme vám skvelý recept na domáce chipsy z hrachovej múky, pečené v rúre s minimom tuku. Sú dokonale chrumkavé, plné zdravých semienok a k tomu bielkoviny ako bonus.

Potrebujeme

  • 250 g hrachovej múky
  • 70 g celého maku alebo iných semienok
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžičky prášku do pečiva
  • 4 lyžice oleja
  • 14 lyžíc vody

Postup

Makové chipsy z hrachovej múky, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

V miske najskôr premiešame suché prísady, spojíme ich s tekutými a začneme miesiť. Konzistencia je tuhá, preto je jednoduchšie, keď vymeníme varechu za ruky. Dobre vypracované cesto je hladké a nelepí sa.

Makové chipsy z hrachovej múky, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Cesto preložíme na silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Druhým kusom papiera cesto zakryjeme a rozvaľkáme. Snažíme sa, aby bol plát čo najtenší.

Makové chipsy z hrachovej múky, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Z vyvaľkaného cesta odstránime papier a plát nakrájame na asi 2 centimetre široké pásiky. Môžeme, samozrejme, zvoliť aj iný tvar.

Makové chipsy z hrachovej múky, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Chipsy, kúsok po kúsku, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokojne môžeme využiť ten, ktorým sme si pomohli pri vaľkaní. Chipsy môžeme trocha zvlniť. Získajú zaujímavejší tvar a tiež sa bude zdať, že je ich v miske viac.

Makové chipsy z hrachovej múky, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Plech vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 25 – 30 minút na 200 °C. Keď začnú konce hnednúť, chipsy sú upečené. Kým vychladnú, pripravíme si obľúbený dip, nalejeme pohár vína a vychutnáme si život bez výčitiek.

Makové chipsy z hrachovej múky, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Dochrumkania!

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Pripravte si domáce pukance: Nielen, že sú oveľa chutnejšie, ale aj zdravšie ako tie z obchodu!

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame