Keď zaznie slovo leto, okamžite máme pred očami sto výkričníkov. Zázrakom nie je obchod tak ďaleko, aby sme cestu nezvládli po vlastných a misku chipsov odsúvame mimo dosah. Všetci sa predsa chceme ukázať v plavkách v čo najlepšej kondícii. Slané snacky vedia pohnúť ručičkou na váhe neželaným smerom. Avšak, existujú aj zdravé pamlsky, ktoré postave neublížia.
Prezradíme vám skvelý recept na domáce chipsy z hrachovej múky, pečené v rúre s minimom tuku. Sú dokonale chrumkavé, plné zdravých semienok a k tomu bielkoviny ako bonus.
Potrebujeme
- 250 g hrachovej múky
- 70 g celého maku alebo iných semienok
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžičky prášku do pečiva
- 4 lyžice oleja
- 14 lyžíc vody
Postup

V miske najskôr premiešame suché prísady, spojíme ich s tekutými a začneme miesiť. Konzistencia je tuhá, preto je jednoduchšie, keď vymeníme varechu za ruky. Dobre vypracované cesto je hladké a nelepí sa.

Cesto preložíme na silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Druhým kusom papiera cesto zakryjeme a rozvaľkáme. Snažíme sa, aby bol plát čo najtenší.

Z vyvaľkaného cesta odstránime papier a plát nakrájame na asi 2 centimetre široké pásiky. Môžeme, samozrejme, zvoliť aj iný tvar.

Chipsy, kúsok po kúsku, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokojne môžeme využiť ten, ktorým sme si pomohli pri vaľkaní. Chipsy môžeme trocha zvlniť. Získajú zaujímavejší tvar a tiež sa bude zdať, že je ich v miske viac.

Plech vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 25 – 30 minút na 200 °C. Keď začnú konce hnednúť, chipsy sú upečené. Kým vychladnú, pripravíme si obľúbený dip, nalejeme pohár vína a vychutnáme si život bez výčitiek.

Dochrumkania!
Zdieľať na
Zdieľaní