FOTORECEPT Mini dezerty lahodia oku aj jazyku: Vyskúšajte ich na tri spôsoby

Mini dezerty

plnielanu.sk

Pokiaľ v lete chystáte grilovačku, oslavu alebo len malé posedenie a váš stôl chcete doplniť niečím sladkým,oživte ho týmito milými pohárikmi s dezertmi. Môžete ich nakombinovať podľa chutí vašich hostí a pripraviť im tak pekné a zároveň hriešne dobré prekvapenie.

Potrebujeme:
(na 8 pohárikov)

  • 4 maslové keksy (najlepšie tie, ktoré obsahujú 32% masla)
  • 1 ČL masla
  • 300 g mascarpone
  • 40 g horkej čokolády
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 5 PL trstinového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 6-7 kopcovitých lyžíc lesného ovocia
  • 1 citrón
  • 2 PL orechov
  • mätové lístky na dozdobenie
  • maliny, popr. iné lesné ovocie na dozdobenie

Postup:

Nachystáme si poháriky, dózičky či malé misky, ktoré budeme plniť.
Na tri poháriky si pripravíme korpus z keksov. Keksy rozdrvíme rukami, pridáme pár kvapiek rozpusteného masla a vymiešame z nich hmotu.
Zmes rozdelíme do pohárikov a popritláčame lyžičkou alebo prstami na dno, aby bol korpus rovnomerný.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Jednoduchý, rýchly a efektný: Dezert à la mini tiramisu


Urobíme krém, ktorý použijeme ako základ na všetky ostatné poháriky. V miske si vyšľaháme smotanu s dvoma lyžicami cukru.
Vmiešame mascarpone spolu s vanilkovým extraktom.
Krémom naplníme poháriky tak, aby nám ostalo miesto na ovocie.

Mohlo by vás zaujať: Šťavnaté marhuľové dezerty: Neodoláte im ani vy!


Do malého hrnca si dáme zohriať dve lyžice vody, do ktorej dáme variť lesné ovocie s troškou cukru, popr. použijeme aj vanilkový extrakt.
Keď nám ovocie pustí šťavu, môžeme ním naplniť poháriky.
Poháre môžeme dozdobiť mätovým lístkom.

Mohlo by vás zaujať: Sladké dezerty, ktoré nezaťažia žalúdok? Pripravte si koláče so želatínou


Krém, ktorý nám ostal rozdelíme do dvoch misiek. Do jednej misky pridáme šťavu z ovocia.
Roztopíme si dva pásiky čokolády, ktoré následne vmiešame do toho istého krému.
Na spodok troch pohárikov rozdelíme zvyšné ovocie.
Na ovocie dáme čokoládovo-ovocnýkrém, posypeme nastrúhanou čokoládou a dozdobíme. Môžete ovocie s krémom aj vrstviť, je to na vás.

Mohlo by vás zaujať: Limetkové, jahodové či malinové: Ľahké ovocné dezerty spríjemnia víkend aj vám


Do poslednej misky so základným krémom pridáme trochu nastrúhanej citrónovej kôry (ideálne z bio citrónov) a dve malé lyžičky šťavy z citróna.
Oriešky si nasekáme na drobné kúsky.
Krém dáme do posledných dvoch pohárikov, posypeme ho orechmi a dozdobíme. Dezerty dáme do chladničky stuhnúť.

Aké dezerty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, thinkstockphotos.com, plnielanu.sk
Odporúčame