FOTORECEPT Voňavé dolky: Presne také, aké si pamätáte z detstva

Dolky, Fotorecept

Dolky sú chutnou maškrtou, ktorá poteší každý jazýček (Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

Dolky. Vôňa, ktorú cítiť doma pri príprave týchto nadýchaných kysnutých lievancov, to je spomienka na babičkinu kuchyňu. Či už ste fanúšikmi slaných alebo sladkých jedál veríme, že si tento recept zamilujete a pripravíte si ich buď ako hlavný chod, prípadne ako sladkú bodku za slaným obedom.

Potrebujeme

  • 500 ml mlieka
  • 400 g hladkej múky (špaldovej)
  • 20 g droždia
  • 2 vajcia
  • 40 g práškového cukru
  • štipku soli
  • džem/tvaroh/škoricový cukor/ovocie podľa chuti
Dolky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

Mohlo by vás zaujať: Najlepšie sladké recepty, ktoré sme si minulý rok obľúbili: Nasledovný zoznam si dobre uložte a zdieľajte s priateľkami!


Postup

Dolky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

V menšej miske si v polovici mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások (použijeme vlažné mlieko a len pol kocky droždia, cca 20 g).

Dolky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

V druhej, väčšej miske si zmiešame zvyšné mlieko, múku, cukor. Pridáme hotový kvások a vajcia.

Dolky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

Poriadne vymiešame a necháme na teplom mieste vykysnúť. Môžeme použiť aj tento trik: na dve minútky vyhriať rúru, vypnúť ju a nechať v nej cesto prikryté vykysnúť.

Dolky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Dolky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

Ak nemáme špeciálnu panvicu na dolky, vytvarujeme dolku naberačkou na panvici jemne potretej olejom.

Dolky, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Erika)

Dolky pečieme z každej strany asi minútu a pol dozlatista. Niekto ma rád džemom spojené dva kusy dokopy, iní si natrú každý kúsok zvlášť. My sme si zvolili džem, nakrájali jahody zo záhradky a posypali škoricovým cukrom. Fantázií sa však medze nekladú, takže si ich na záver dolaďte podľa vlastných preferencií. Dobrú chuť!



Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame