Niekedy sa urodí viac zeleniny, ako dokážete spotrebovať, alebo vás zláka výhodná ponuka trhovníkov a zrazu máte plnú komoru papriky, paradajok, uhoriek, kapusty, či cibule. Čo s nimi? Urobte si čalamádu.
Dá sa pripraviť na viacero spôsobov a ponúka množstvo kombinácií zeleniny naloženej v octovom náleve. Niekto pridá viacej cukru, iný zase ohnivú čili papričku. Vyskúšali ste už ale čalamádu bez sterilizácie? Zelenina zostane chrumkavá a uchová si všetky vitamíny. Vyskúšajte náš recept.
Budete potrebovať:
- 2 kg bielej kapusty
- 1 kg rôznofarebnej papriky
- 1 kg šalátových uhoriek
- 0,5 ks cibule
- 0,5 kg mrkvy
- 1 Deko
- soľ
- 1 PL čierneho celého korenia
- 6 dcl octu
- 0,5 kg cukru
- 1 ČL Barkénu (prášok na nakladanie zeleniny)
Postup:
Kapustu, papriku, cibuľu a mrkvu je potrebné nakrájať na tenučké rezance. Uhorku zase na kolieska. Ak máte doma krájač alebo veľké strúhadlo, rozhodne ho vytiahnite. V opačnom prípade si dobre nabrúste nôž a dajte si pozor na prsty.
Nakrájanú zeleninu dajte do veľkého hrnca, misy alebo lavóra, pridajte koreniny, dochucovadlá, ocot, poriadne premiešajte a nechajte stáť do druhého dňa. Ak máte radi ostré chute, hoďte do hrnca nasekané feferóny alebo čili papričky. Zmes ale sem tam premiešajte aby sa prepojili všetky chute a ochutnajte, či ešte netreba niečo pridať.
Na druhý deň si nachystajte zaváraninové poháre. Naplňte ich a zalejte šťavou, ktorá sa uvoľnila z odstátej zeleniny. Už len dobre zaviečkujte a hotovo. Hoci čalamáda nie je sterilizovaná, nemusí ísť do chladničky. V komore vydrží celú zimu. Samozrejme, iba v prípade, že odoláte tej znamenitej chuti.
Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!