Recept na dnes: Čalamáda bez sterilizácie je chrumkavá a plná vitamínov, vydrží celú zimu

čalamáda

Recept na domácu čalamádu na ktorej si skvelo pochutnáte (Zdroj: GettyImages)

Niekedy sa urodí viac zeleniny, ako dokážete spotrebovať, alebo vás zláka výhodná ponuka trhovníkov a zrazu máte plnú komoru papriky, paradajok, uhoriek, kapusty, či cibule. Čo s nimi? Urobte si čalamádu.

Dá sa pripraviť na viacero spôsobov a ponúka množstvo kombinácií zeleniny naloženej v octovom náleve. Niekto pridá viacej cukru, iný zase ohnivú čili papričku. Vyskúšali ste už ale čalamádu bez sterilizácie? Zelenina zostane chrumkavá a uchová si všetky vitamíny. Vyskúšajte náš recept.

Budete potrebovať:

  • 2 kg bielej kapusty
  • 1 kg rôznofarebnej papriky
  • 1 kg šalátových uhoriek
  • 0,5 ks cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 1 Deko
  • soľ
  • 1 PL čierneho celého korenia
  • 6 dcl octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 ČL Barkénu (prášok na nakladanie zeleniny)

Postup:

Kapustu, papriku, cibuľu a mrkvu je potrebné nakrájať na tenučké rezance. Uhorku zase na kolieska. Ak máte doma krájač alebo veľké strúhadlo, rozhodne ho vytiahnite. V opačnom prípade si dobre nabrúste nôž a dajte si pozor na prsty.

Nakrájanú zeleninu dajte do veľkého hrnca, misy alebo lavóra, pridajte koreniny, dochucovadlá, ocot, poriadne premiešajte a nechajte stáť do druhého dňa. Ak máte radi ostré chute, hoďte do hrnca nasekané feferóny alebo čili papričky.  Zmes ale sem tam premiešajte aby sa prepojili všetky chute a ochutnajte, či ešte netreba niečo pridať.

Na druhý deň si nachystajte zaváraninové poháre. Naplňte ich a zalejte šťavou, ktorá sa uvoľnila z odstátej zeleniny. Už len dobre zaviečkujte a hotovo. Hoci čalamáda nie je sterilizovaná, nemusí ísť do chladničky. V komore vydrží celú zimu. Samozrejme, iba v prípade, že odoláte tej znamenitej chuti.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame