Recept na dnes: Čalamáda bez sterilizácie je chrumkavá a plná vitamínov, vydrží celú zimu

čalamáda

Recept na domácu čalamádu na ktorej si skvelo pochutnáte (Zdroj: GettyImages)

Niekedy sa urodí viac zeleniny, ako dokážete spotrebovať, alebo vás zláka výhodná ponuka trhovníkov a zrazu máte plnú komoru papriky, paradajok, uhoriek, kapusty, či cibule. Čo s nimi? Urobte si čalamádu.

Dá sa pripraviť na viacero spôsobov a ponúka množstvo kombinácií zeleniny naloženej v octovom náleve. Niekto pridá viacej cukru, iný zase ohnivú čili papričku. Vyskúšali ste už ale čalamádu bez sterilizácie? Zelenina zostane chrumkavá a uchová si všetky vitamíny. Vyskúšajte náš recept.

Budete potrebovať:

  • 2 kg bielej kapusty
  • 1 kg rôznofarebnej papriky
  • 1 kg šalátových uhoriek
  • 0,5 ks cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 1 Deko
  • soľ
  • 1 PL čierneho celého korenia
  • 6 dcl octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 ČL Barkénu (prášok na nakladanie zeleniny)

Postup:

Kapustu, papriku, cibuľu a mrkvu je potrebné nakrájať na tenučké rezance. Uhorku zase na kolieska. Ak máte doma krájač alebo veľké strúhadlo, rozhodne ho vytiahnite. V opačnom prípade si dobre nabrúste nôž a dajte si pozor na prsty.

Nakrájanú zeleninu dajte do veľkého hrnca, misy alebo lavóra, pridajte koreniny, dochucovadlá, ocot, poriadne premiešajte a nechajte stáť do druhého dňa. Ak máte radi ostré chute, hoďte do hrnca nasekané feferóny alebo čili papričky.  Zmes ale sem tam premiešajte aby sa prepojili všetky chute a ochutnajte, či ešte netreba niečo pridať.

Na druhý deň si nachystajte zaváraninové poháre. Naplňte ich a zalejte šťavou, ktorá sa uvoľnila z odstátej zeleniny. Už len dobre zaviečkujte a hotovo. Hoci čalamáda nie je sterilizovaná, nemusí ísť do chladničky. V komore vydrží celú zimu. Samozrejme, iba v prípade, že odoláte tej znamenitej chuti.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close