Po dobrom obede je čas na malý dezert. Ak máte cuketu, nie je čo riešiť. Pripravte si lahodný cuketový perník, ktorý je jemný, svieži a nadýchaný. Keďže ide o hrnčekový múčnik, nič nemusíte vážiť. Navyše si recept môžete prispôsobiť svojim potrebám, napríklad namiesto polohrubej múky použiť špaldovú, celozrnnú či bezlepkovú a namiesto šípkového džemu čučoriedkový. Perník vám prevonia kuchyňu, jeho príprava zaberie minimum času, a garantujeme, že cuketu v ňom nikto hľadať nebude. Možno aj preto ho milujú dospelí i deti.
Potrebujeme
- 2 šálky nastrúhanej cukety
- 2 šálky polohrubej múky
- 1 šálku trstinového cukru
- 3 vajcia
- 1/2 pohára oleja
- 1 balíček perníkového prášku do pečiva
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 2 polievkové lyžice škorice
- 1 dl mlieka
- šípkový lekvár
- čokoládu na polevu
Postup
1. Cuketu ošúpeme a nastrúhame najemno.
2. V jednej miske najskôr zmiešame suché ingrediencie: múku, cukor, škoricu, kakao a prášok do pečiva. V druhej miske si pripravíme mokré ingrediencie, teda cuketu, vajcia, mlieko a olej. Spojíme dokopy.
3. Vareškou dôkladne premiešame na hladké cesto.
4. Plech s vyššími okrajmi vystelieme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou. Vylejeme naň masu, rovnomerne rozotrieme a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme približne 30 až 40 minút. Či je cesto upečené, skontrolujeme pomocou špajdle.
5. Ešte teplý koláč potrieme džemom a polejeme čokoládou. Môžeme ozdobiť strúhaným kokosom alebo posekanými orechmi. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní