Studená polievka gazpacho pochádza zo španielskej Adalúzie. História tejto jednoduchej a zdravej pochúťky, ktorú domáci milujú v každom ročnom období, siaha až do 16. storočia. Práve vtedy do Španielska doniesli z Nového sveta prvé paradajky a zelené papriky, dve hlavné zložky moderného gazpacha.
Hoci gazpacho radia španielske kuchárky medzi šaláty, v skutočnosti ide o nevarený mix paradajok, cesnaku, olivového oleja, octu, uhoriek, paprík a kúskov chleba. Studenú polievku možno servírovať s krutónmi, čerstvo nakrájanou zeleninou, marinovanými cherry paradajkami, avokádom či vajíčkom natvrdo. Španieli túto studenú polievku milujú hlavne počas leta a polievku pijú ako džús z pohára.
Každá španielska gazdinka má svoj vlastný recept, v Málage napríklad nájdete verziu s mandľami a hroznom, vyskúšať možno aj verziu s jahodami, nektarinkami, čerešňami či melónom. Slovo „gazpacho“ je odvodené z arabčiny a znamená „nasiaknutý chlieb“. Príprava je extrémne jednoduchá, okrem zeleniny budete potrebovať len výkonný mixér. Poďme na to.
Potrebujeme (na 8 porcií)
- 6 až 8 zrelých paradajok
- 2 papriky (použiť môžete zelenú či červenú)
- 2 stredne veľké uhorky
- 1 malú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- soľ a korenie
Postup

Začnite tým, že všetku zeleninu dôkladne umyjete, očistíte a nakrájate na menšie kúsky. Uhorku zbavte šupky, paradajky šúpať nemusíte. Cesnak pretlačte.

Všetku zeleninu rozmixujte dohladka.

Pridajte koreniny a ocot. My sme ho nahradili limetovou šťavou, výsledok bol skvelý!

Pre lepšiu textúru pridajte studenú vodu.

Pred podávaním gazpacho odložte na pár hodín do chladničky. Polievku dozdobte olivovým olejom a morskou soľou. Dobrú chuť!
Sledujte náš Facebook
Zdieľať na