FOTORECEPT Táto polievka vás osvieži v horúcom počasí: Pripravte si studené gazpacho ako praví Španieli

Gazpacho, Fotorecept, Polievka, Varenie

Studené gazpacho osvieži v lete aj v zime (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Studená polievka gazpacho pochádza zo španielskej Adalúzie. História tejto jednoduchej a zdravej pochúťky, ktorú domáci milujú v každom ročnom období, siaha až do 16. storočia. Práve vtedy do Španielska doniesli z Nového sveta prvé paradajky a zelené papriky, dve hlavné zložky moderného gazpacha.

Hoci gazpacho radia španielske kuchárky medzi šaláty, v skutočnosti ide o nevarený mix paradajok, cesnaku, olivového oleja, octu, uhoriek, paprík a kúskov chleba. Studenú polievku možno servírovať s krutónmi, čerstvo nakrájanou zeleninou, marinovanými cherry paradajkami, avokádom či vajíčkom natvrdo. Španieli túto studenú polievku milujú hlavne počas leta a polievku pijú ako džús z pohára.

Každá španielska gazdinka má svoj vlastný recept, v Málage napríklad nájdete verziu s mandľami a hroznom, vyskúšať možno aj verziu s jahodami, nektarinkami, čerešňami či melónom. Slovo „gazpacho“ je odvodené z arabčiny a znamená „nasiaknutý chlieb“. Príprava je extrémne jednoduchá, okrem zeleniny budete potrebovať len výkonný mixér. Poďme na to.

Potrebujeme (na 8 porcií)

  • 6 až 8 zrelých paradajok
  • 2 papriky (použiť môžete zelenú či červenú)
  • 2 stredne veľké uhorky
  • 1 malú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ a korenie

Postup

Gazpacho, Fotorecept, Polievka, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Začnite tým, že všetku zeleninu dôkladne umyjete, očistíte a nakrájate na menšie kúsky. Uhorku zbavte šupky, paradajky šúpať nemusíte. Cesnak pretlačte.

Gazpacho, Fotorecept, Polievka, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Všetku zeleninu rozmixujte dohladka.

Gazpacho, Fotorecept, Polievka, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Pridajte koreniny a ocot. My sme ho nahradili limetovou šťavou, výsledok bol skvelý!

Gazpacho, Fotorecept, Polievka, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Pre lepšiu textúru pridajte studenú vodu.

Gazpacho, Fotorecept, Polievka, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Pred podávaním gazpacho odložte na pár hodín do chladničky. Polievku dozdobte olivovým olejom a morskou soľou. Dobrú chuť!
 Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame