Počuli ste už niekedy o jedle Mujadara so šošovicou a ryžou? Ak nie, po zoznámení sa s týmto receptom, ho určite budete chcieť vyskúšať. Je to nenáročné vegetariánske jedlo, ktoré pochádza z Blízkeho východu. Tradične sa podáva v rôznych formách a má rôzne názvy, v závislosti od lokality. Dokonca neobsahuje lepok a ak sa vynechá jogurt, je aj jedlom bez laktózy.
Mujadara sa pripravuje v jednom hrnci. Ryža a šošovica zasýtia a dodajú energiu, a keď sa jedlo skombinuje s čerstvými bylinkami a karamelizovanou cibuľkou, dokonale sa prepoja jeho chute. Recept vystačí na 4 bohaté porcie.
Potrebujeme
- 4 prelisované stredne veľké strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 PL mletej rasce
- 1 a ¾ ČL jemnej morskej soli
- čerstvo pomleté čierne korenie
- 5 šálok vody
- 1 šálka hnedej basmati ryže
- 1 šálka hnedej alebo zelenej šošovice
- ⅓ šálky olivového oleja
- 2 stredne veľké žlté cibule, nakrájané na tenké polovičky
- ½ šálky jarnej lahôdkovej cibuľky najemno nakrájanej
- ½ šálky posekaného čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate
- biely grécky jogurt
- podľa chuti aj hotovú štipľavú omáčku (typu sriracha)
Postup
Do hrnca dáme prelisovaný cesnak, bobkové listy, rascu, 1 a ½ ČL soli a čerstvo pomleté čierne korenie. Prilejeme vodu a zmes privedieme k varu. Potom pridáme ryžu a varíme na strednom plameni. Prikryjeme a priebežne miešame počas 10 minút.

Po 10 minútach vmiešame šošovicu a zmes necháme prejsť varom. Opäť prikryjeme, varíme na strednom plameni, pokým ryža a šošovica nevstrebú vodu a nezmäknú. To bude trvať približne 20 až 25 minút.
V inom hrnci alebo panvici zohrejeme olivový olej a vložíme tenké polovičky cibule. Najskôr miešame každé 3 minúty a potom častejšie, keď začne cibuľa hnednúť a karamelizovať. Na okrajoch by mala byť chrumkavá, to môže trvať aj 20 až 30 minút. Hotovú cibuľu vyložíme na tanier s rozprestretými papierovými utierkami. Posypeme zvyšnou soľou.

Uvarenú ryžu so šošovicou necháme ešte 10 minút v zakrytom hrnci. Potom vyberieme bobkové listy a pridáme asi ¾ nakrájanej zelenej lahôdkovej cibuľky a koriandra. Zvyšok necháme na ozdobenie. Ryžovú zmes jemne premiešame, ak treba dochutíme a servírujeme ozdobené zvyšnou zelenou cibuľkou, koriandrom a karamelizovanou cibuľou. Podávame s jogurtom a prípadne aj so štipľavou omáčkou. Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní