Rozmýšľate nad chutnou vegetariánskou večerou, ktorou nepohrdne ani vaša mäsožravá polovička? Vyskúšajte rýchly hamburger z húb portobello — ich grilovaná marinovaná verzia vám dokáže, že aj huby môžu byť chutnou a šťavnatou náhradou mäsa.
Hamburgery sú národným jedlom Američanov. Spopularizovalo sa hlavne po 2. svetovej vojne, avšak svoj príbeh začalo písať pred 10-tisíc rokmi, keď ľudia v Mezopotánii domestifikovali dobytok. Delikatesy z hovädziny boli populárne už v 12. storočí v nemeckom Hamburgu a boli to prekvapujúco práve nemeckí prisťahovalci, ktorí do USA priniesli kvalitnú remeselnú hovädzinu.
Čaro vegetariánskych burgerov objavujú posledné roky nielen fanúšikovia zdravej stravy, ale aj nadnárodné reťazce. Jednu z obľúbených verzií, tentokrát z húb portobello, si vďaka nášmu overenému receptu môžete vyskúšať aj vy. Portobello je vlastne dospelou verziou našich obľúbených šampiónov.
Ide o zdravé huby obsahujúce množstvo živín ako vitamín B, fosfor, selénium či zinok, ktoré sú aj silným antioxidantom a podporujú kardiovaskulárny systém. Samotnú hubu portobello (Agaricus bisporus) pestujeme minimálne od 17. storočia. Jej súčasnú podobu a odrodu vyšľachtil Pasteur Institute v Paríži v roku 1893.
Potrebujeme (na 4 porcie)
- 4 portobello „hlavičky“
- 4 plátky syra
- 1 paradajku
- 1 malú cibuľu
- 1 malý ľadový šalát
- 1 DL balzamikového octu
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ČL sušenej bazalky
- 2 ČL sušeného oregana
- nakladané uhorky
- soľ a korenie
- kečup, majonézu či horčicu
Postup
- Huby zbavte nečistôt a nožičiek, hlavičky ošúpte.

- V miske spolu vidličkou vymiešajte balzamikový ocot, olej, pretlačený cesnak, bazalku a oregano. Marinádu dochuťte korením a soľou.

- Huby ponorte do pripravenej marinády a nechajte ich v izbovej teplote odstáť aspoň 15 minút. Párkrát ich otočte, aby sa marinády „napili“ z oboch strán.

4. Kým sa huby marinujú, pripravte si všetko, čo budete potrebovať na dokončenie burgra: paradajku a cibuľu nakrájajte na tenké plátky, umyte šalát a prekrojte si žemle.

5. Na miernom ohni rozpáľte panvicu (alebo aj gril) a začnite huby grilovať.
6. Hlavičky portobella opekajte 5 až 8 minút z každej strany, občasne ich potrite zvyškovou marinádou.

7. Portobello pokryte syrom a počkajte pár minút, kým sa rozpustí.

8. Na teplé či toastované žemle naneste tenkú vrstvu majonézy, pridajte portobello hlavičky a želané topingy — plátky paradajky, cibule, šalátu a uhorky. Portobello burger môžete vylepšiť s chipotle či guacamole. Vhodnou prílohou sú napríklad hranolčeky z batátov. Dobrú chuť!
Zdieľať na