FOTORECEPT Portobello burger: Vegetariánska pochúťka, v ktorej vám mäso nebude chýbať

Portobello burger fotorecept

Vyskúšajte rýchly hamburger z húb portobello (Zdroj: GettyImages)

Rozmýšľate nad chutnou vegetariánskou večerou, ktorou nepohrdne ani vaša mäsožravá polovička? Vyskúšajte rýchly hamburger z húb portobello — ich grilovaná marinovaná verzia vám dokáže, že aj huby môžu byť chutnou a šťavnatou náhradou mäsa.

Hamburgery sú národným jedlom Američanov. Spopularizovalo sa hlavne po 2. svetovej vojne, avšak svoj príbeh začalo písať pred 10-tisíc rokmi, keď ľudia v Mezopotánii domestifikovali dobytok. Delikatesy z hovädziny boli populárne už v 12. storočí v nemeckom Hamburgu a boli to prekvapujúco práve nemeckí prisťahovalci, ktorí do USA priniesli kvalitnú remeselnú hovädzinu.

Čaro vegetariánskych burgerov objavujú posledné roky nielen fanúšikovia zdravej stravy, ale aj nadnárodné reťazce. Jednu z obľúbených verzií, tentokrát z húb portobello, si vďaka nášmu overenému receptu môžete vyskúšať aj vy. Portobello je vlastne dospelou verziou našich obľúbených šampiónov.

Ide o zdravé huby obsahujúce množstvo živín ako vitamín B, fosfor, selénium či zinok, ktoré sú aj silným antioxidantom a podporujú kardiovaskulárny systém. Samotnú hubu portobello (Agaricus bisporus) pestujeme minimálne od 17. storočia. Jej súčasnú podobu a odrodu vyšľachtil Pasteur Institute v Paríži v roku 1893.

Potrebujeme (na 4 porcie)

  • 4 portobello „hlavičky“
  • 4 plátky syra
  • 1 paradajku
  • 1 malú cibuľu
  • 1 malý ľadový šalát
  • 1 DL balzamikového octu
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL sušenej bazalky
  • 2 ČL sušeného oregana
  • nakladané uhorky
  • soľ a korenie
  • kečup, majonézu či horčicu

Postup

  1. Huby zbavte nečistôt a nožičiek, hlavičky ošúpte.
Portobello burger, Fotorecept, Varenie, Jedlo
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)
  1. V miske spolu vidličkou vymiešajte balzamikový ocot, olej, pretlačený cesnak, bazalku a oregano. Marinádu dochuťte korením a soľou.
Portobello burger, Fotorecept, Varenie, Jedlo
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)
  1. Huby ponorte do pripravenej marinády a nechajte ich v izbovej teplote odstáť aspoň 15 minút. Párkrát ich otočte, aby sa marinády „napili“ z oboch strán.
Portobello burger, Fotorecept, Varenie, Jedlo
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

4. Kým sa huby marinujú, pripravte si všetko, čo budete potrebovať na dokončenie burgra: paradajku a cibuľu nakrájajte na tenké plátky, umyte šalát a prekrojte si žemle.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Rýchly a sladký obed, ktorého základ tvoria iba 3 ingrediencie: Poteší vašu figúru aj peňaženku!
Portobello burger, Fotorecept, Varenie, Jedlo
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

5. Na miernom ohni rozpáľte panvicu (alebo aj gril) a začnite huby grilovať.

6. Hlavičky portobella opekajte 5 až 8 minút z každej strany, občasne ich potrite zvyškovou marinádou.

Portobello burger, Fotorecept, Varenie, Jedlo
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

7. Portobello pokryte syrom a počkajte pár minút, kým sa rozpustí.

Portobello burger, Fotorecept, Varenie, Jedlo
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

8. Na teplé či toastované žemle naneste tenkú vrstvu majonézy, pridajte portobello hlavičky a želané topingy — plátky paradajky, cibule, šalátu a uhorky. Portobello burger môžete vylepšiť s chipotle či guacamole. Vhodnou prílohou sú napríklad hranolčeky z batátov. Dobrú chuť!

 

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame