FOTORECEPT Škoricové osie hniezda rozvoňajú celú kuchyňu: Tieto majú tajnú prísadu, chuť je neskutočná!

Osie hniezda, Fotorecept

Voňavé osie hniezda zo špaldovej múky zachutia celej rodine (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Škoricové hniezdo som mala naposledy na škole. Mamina ho zvykla pribaliť na desiatu k fľaši s horúcim čajom, zabalenej do alobalu. Už som takmer zabudla na tú chuť jemného cesta plného škorice.

Nedávno mi ale do nosa udrela stará známa vôňa z pekárne. Okamžite som dostala chuť na škoricové hniezdo. Odolala som, žiadne nekúpila a radšej napiekla plný plech vlastných špaldových škoricovníkov s jablkovou výživou. Tá nie je v recepte bežnou prísadou, ale s ňou sú ešte lepšie! A poviem vám, na to, že išlo o prvotinu, vydarili sa na výbornú. Takmer sa mi z nich neušlo, vyskúšajte sami!

Budeme potrebovať:

Cesto:

– 3 dcl mlieka
– 1 kocku droždia
– 3 lyžice trstinového cukru
– 550 g špaldovej hladkej múky
– 1 lyžičku morskej soli
– 100 g masla
– 2 vajcia

Náplň:

– 4 lyžice jablkovej výživy
– 3 lyžice mletej škorice
– 5 lyžíc trstinového cukru

Okrem toho:

– 1 vajce na potretie


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Osie hniezda z medového cesta: Overená klasika so sladkým nádychom


Postup:

Osie hniezda, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

1. Ako prvý založíme kvások. Do mierne zohriateho mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme pracovať.

Osie hniezda, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

2. Medzitým preosejeme múku, premiešame s cukrom a soľou. Pridáme zmäknuté maslo, celé vajcia a zalejeme hotovým kváskom.

Osie hniezda, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

3. Začneme miesiť. Pri práci sa nestihneme ani zapotiť. Suroviny sa pomerne rýchlo spoja a vznikne hladké, nelepivé cesto. Misu s cestom zakryjeme a odložíme na teplé miesto.

Osie hniezda, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

4. Zhruba o hodinu cesto krásne narastie. Zľahka ho premiesime a preložíme na pomúčenú podložku na vaľkanie.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Nadýchané škoricové slimáky pre malých aj veľkých: Lepšie ako z pekárne a bez veľkej roboty!


Osie hniezda, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

5. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Nemá byť ani hrubé ani tenké – taký zlatý stred. Potrieme výživou, posypeme cukrom a na škoricu použijeme šikovný trik. Vezmeme sitko a poprášime každý kúsoček cesta.

Osie hniezda, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

6. Cesto po dĺžke zvinieme do rolády a krájame na kúsky. Mali by byť hrubé 2,5 cm, no niekedy ujde ruka a sú širšie. To hniezdam na kráse neuberie, akurát budú väčšie.

Osie hniezda, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

7. Osie hniezda poprekladáme na plech s papierom na pečenie. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a zapneme rúru na 180 °C. Kým sa rúra nahreje, hniezda ešte trocha podkysnú.

Osie hniezda, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

8. Pečieme zhruba 25 minút. Do zlata upečené necháme aspoň trocha vychladnúť. Na hniezda nikoho volať nemusíte. Vďaka tej vôni budú všetci dávno nastúpení do radu v kuchyni.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame