Škoricové hniezdo som mala naposledy na škole. Mamina ho zvykla pribaliť na desiatu k fľaši s horúcim čajom, zabalenej do alobalu. Už som takmer zabudla na tú chuť jemného cesta plného škorice.
Nedávno mi ale do nosa udrela stará známa vôňa z pekárne. Okamžite som dostala chuť na škoricové hniezdo. Odolala som, žiadne nekúpila a radšej napiekla plný plech vlastných špaldových škoricovníkov s jablkovou výživou. Tá nie je v recepte bežnou prísadou, ale s ňou sú ešte lepšie! A poviem vám, na to, že išlo o prvotinu, vydarili sa na výbornú. Takmer sa mi z nich neušlo, vyskúšajte sami!
Budeme potrebovať:
Cesto:
– 3 dcl mlieka
– 1 kocku droždia
– 3 lyžice trstinového cukru
– 550 g špaldovej hladkej múky
– 1 lyžičku morskej soli
– 100 g masla
– 2 vajcia
Náplň:
– 4 lyžice jablkovej výživy
– 3 lyžice mletej škorice
– 5 lyžíc trstinového cukru
Okrem toho:
– 1 vajce na potretie
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Osie hniezda z medového cesta: Overená klasika so sladkým nádychom
Postup:

1. Ako prvý založíme kvások. Do mierne zohriateho mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme pracovať.

2. Medzitým preosejeme múku, premiešame s cukrom a soľou. Pridáme zmäknuté maslo, celé vajcia a zalejeme hotovým kváskom.

3. Začneme miesiť. Pri práci sa nestihneme ani zapotiť. Suroviny sa pomerne rýchlo spoja a vznikne hladké, nelepivé cesto. Misu s cestom zakryjeme a odložíme na teplé miesto.

4. Zhruba o hodinu cesto krásne narastie. Zľahka ho premiesime a preložíme na pomúčenú podložku na vaľkanie.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Nadýchané škoricové slimáky pre malých aj veľkých: Lepšie ako z pekárne a bez veľkej roboty!

5. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Nemá byť ani hrubé ani tenké – taký zlatý stred. Potrieme výživou, posypeme cukrom a na škoricu použijeme šikovný trik. Vezmeme sitko a poprášime každý kúsoček cesta.

6. Cesto po dĺžke zvinieme do rolády a krájame na kúsky. Mali by byť hrubé 2,5 cm, no niekedy ujde ruka a sú širšie. To hniezdam na kráse neuberie, akurát budú väčšie.

7. Osie hniezda poprekladáme na plech s papierom na pečenie. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a zapneme rúru na 180 °C. Kým sa rúra nahreje, hniezda ešte trocha podkysnú.

8. Pečieme zhruba 25 minút. Do zlata upečené necháme aspoň trocha vychladnúť. Na hniezda nikoho volať nemusíte. Vďaka tej vôni budú všetci dávno nastúpení do radu v kuchyni.
Zdieľať na