Na nasledujúce mesiace sa potrebujeme vyzbrojiť proti chladu. A to nie len zvonka, ale aj zvnútra. Nič nezahreje lepšie ako tanier výdatnej, horúcej polievky. Najlepšie takej, ktorej navaríte za hrniec a v chladničke vydrží niekoľko dní. Na tento účel skvele poslúži hrachová polievka.
Hrach je strukovina plná živín, namočený sa rýchlo uvarí a jedlo krásne zahustí aj bez múky. Krajec chleba a polievka nahradí hlavný chod. Jednoduchý recept bez lepku a laktózy nezaberie veľa času a keď vynecháte párky, môžete s čistým svedomím ponúknuť aj vegána.
Potrebujeme
- 500 g suchého hrachu
- 2 ks mrkvy
- 4 ks zemiakov
- 1 cibuľu
- 3 párky
- mletú červenú údenú papriku
- 3 strúčiky cesnaku
- olej
- soľ
- sušený majorán
- čierne celé korenie
- bobkový list
- celú rascu
Postup

Hrach na noc namočíme. Na druhý deň vodu vymeníme za čistú, pridáme korenie, bobkový list, rascu a dáme variť.

Kým sa hrach varí, nakrájame mrkvu a zemiaky na malé kocky. Keď je hrach mäkký, zeleninu pridáme do hrnca.

Polievku pomaly varíme, kým zelenina zmäkne a hrach je takmer rozvarený.

Zatiaľ na oleji orestujeme nasekanú cibuľu a nakrájané párky. Stiahneme teplotu, poprášime paprikou, pár sekúnd popražíme a zmes vmiešame do polievky. Necháme prevrieť a odstavíme.

Na záver do polievky nastrúhame cesnak, ochutíme soľou, majoránkou, premiešame a môžeme podávať. Čo zvýši, schováme do chladničky. Hrachovú polievku si môžeme pokojne ohriať aj na druhý či tretí deň. Dobrú chuť!

Zdieľať na