Fašírky sú obľúbeným jedlom detí aj dospelých. Najlepšie chutia so zemiakmi a tatárskou omáčkou, avšak klasika z mletého mäsa pripravená na poriadnej dávke oleja dá tráveniu poriadne zabrať. Preto, keď nabudúce dostanete chuť na fašírky, vyskúšajte zdravší variant zo šošovice. Je bohatá na bielkoviny a obsahuje minimum tuku.
Budeme potrebovať:
– hrnček hnedej šošovice
– 3-4 lyžice jemných ovsených vločiek
– 3-4 lyžice vody
– 1 červenú cibuľu
– pár stoniek čerstvej zelerovej vňate
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 vajce
– 1 lyžičku mletej rasce
– soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
– olivový olej
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Zapekané fašírky so syrom sú šťavnaté a mäkučké: Skúste obľúbenú klasiku v novom šate!
Postup:
1. Vopred namočenú šošovicu uvaríme v osolenej vode domäkka, scedíme a necháme odkvapkať.
2. Šošovicu preložíme do misky, trocha roztlačíme pučidlom na zemiaky a zmiešame s vločkami. Vločky môžeme dopredu namočiť, fašírky budú vláčnejšie.
3. Cibuľu a zelerovú vňať nasekáme najemno a pridáme k šošovicovej zmesi Namiesto zelerovej vňate môžeme použiť petržlenovú vňať, koriander alebo iné čerstvé bylinky.
4. Nakoniec všetko spojíme vajcom, dochutíme pretlačeným cesnakom, rascou, soľou a korením.
Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Fantastické vegetariánske fašírky: Ochutnajte chrumkavé kofty
5. Zo zmesi tvarujeme malé fašírky a ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie.
6. Ešte pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme približne 15 minút, otočíme, opäť pokvapkáme olejom a pečieme ďalších 10 minút.
7. Šošovicové fašírky sú skvelé napríklad s kyslou smotanou, ktorá bude zdravším variantom majonézy. Chutiť vám budú aj na druhý deň a ak by predsa len nejaké zvýšili, môžete ich zamraziť do zásoby na časy, keď sa vám nebude chcieť variť.
Zdieľať na