FOTORECEPT Fantastické zeleninové lečo s baklažánom: Extra jednoduchý recept na každý deň

Zeleninové lečo s baklažánom, Fotorecept

Fantastické zeleninové lečo s baklažánom zachutí aj vám (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Leto bez leča akoby ani nebolo. Hoci má toto vďačné jedlo korene v Maďarsku, niet slovenskej domácnosti, v ktorej by počas horúcich dní nezavoňalo klasické lečo s vajcom. Základ tvorí cibuľa, paprika a paradajky, ale môžete použiť aj inú sezónnu zeleninu, doplniť mäsom, klobáskou, alebo fazuľou.

Čerstvé lečo je skvelé teplé, ale keď vás prepadne hlad, môžete ho vyjedať aj priamo z chladničky s krajcom chleba. Alebo  urobiť zavárané lečo a pochutiť si na ňom v čase, kedy je zeleniny pomenej. Z čoho urobiť lečo dnes? Máme sezónu baklažánu, ktorý sa do leča náramne hodí. Poradíme vám recept a ukážeme, ako pripraviť baklažán, aby nebol horký. Tak hurá, leto po leče volá!

Potrebujeme (na 2 porcie)

  • 1 baklažán
  • 1 cibuľu
  • 2 paradajky
  • 4 vajcia
  • olej
  • ocot
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup

Zeleninové lečo s baklažánom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Baklažán je potrebné pred varením zbaviť horkosti. Ako na to? Jednoducho ho nakrájame na kolieska, posypeme trochou soli a necháme postáť. Keď vidíme na povrchu kvapky vody, baklažán utrieme obrúskom a môžeme začať.

Zeleninové lečo s baklažánom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Cibuľu nasekáme nahrubo a speníme na oleji, pridáme na kocky nakrájaný baklažán a restujeme, kým chytí jemne hnedý nádych.

Zeleninové lečo s baklažánom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Paradajky zbavíme koreňa stopky, pokrájame na väčšie kúsky a pridáme do hrnca. Niekto paradajky lúpe, ale u nás sa lečo robí z celých paradajok a je vždy výborné. Zmes podlejeme trochou octu, ktorý dá leču výnimočnú chuť. Ešte dokoreníme a necháme dusiť pod pokrievkou na miernom plameni.

Zeleninové lečo s baklažánom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Keď je zelenina mäkká (nie rozvarená), pridáme rozmiešané vajíčka a stále miešame. Keď sa vajíčko „zrazí“, hrniec odstavíme a lečo dosolíme podľa chuti. Hotovo, už iba nakrájať chlebík. Dobrú chuť!

Zeleninové lečo s baklažánom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Zaujal vás náš recept na lečo s baklažánom?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame