Leto bez leča akoby ani nebolo. Hoci má toto vďačné jedlo korene v Maďarsku, niet slovenskej domácnosti, v ktorej by počas horúcich dní nezavoňalo klasické lečo s vajcom. Základ tvorí cibuľa, paprika a paradajky, ale môžete použiť aj inú sezónnu zeleninu, doplniť mäsom, klobáskou, alebo fazuľou.
Čerstvé lečo je skvelé teplé, ale keď vás prepadne hlad, môžete ho vyjedať aj priamo z chladničky s krajcom chleba. Alebo urobiť zavárané lečo a pochutiť si na ňom v čase, kedy je zeleniny pomenej. Z čoho urobiť lečo dnes? Máme sezónu baklažánu, ktorý sa do leča náramne hodí. Poradíme vám recept a ukážeme, ako pripraviť baklažán, aby nebol horký. Tak hurá, leto po leče volá!
Potrebujeme (na 2 porcie)
- 1 baklažán
- 1 cibuľu
- 2 paradajky
- 4 vajcia
- olej
- ocot
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup
Baklažán je potrebné pred varením zbaviť horkosti. Ako na to? Jednoducho ho nakrájame na kolieska, posypeme trochou soli a necháme postáť. Keď vidíme na povrchu kvapky vody, baklažán utrieme obrúskom a môžeme začať.
Cibuľu nasekáme nahrubo a speníme na oleji, pridáme na kocky nakrájaný baklažán a restujeme, kým chytí jemne hnedý nádych.
Paradajky zbavíme koreňa stopky, pokrájame na väčšie kúsky a pridáme do hrnca. Niekto paradajky lúpe, ale u nás sa lečo robí z celých paradajok a je vždy výborné. Zmes podlejeme trochou octu, ktorý dá leču výnimočnú chuť. Ešte dokoreníme a necháme dusiť pod pokrievkou na miernom plameni.
Keď je zelenina mäkká (nie rozvarená), pridáme rozmiešané vajíčka a stále miešame. Keď sa vajíčko „zrazí“, hrniec odstavíme a lečo dosolíme podľa chuti. Hotovo, už iba nakrájať chlebík. Dobrú chuť!
Zdieľať na