Máte chuť na klasickú slovenskú kuchyňu? Stavte na zemiakové placky. V niektorých regiónoch Slovenska sa im ľudovo hovorilo aj podlesníky či nalečníky.
Potrebujeme (na cca 5 kusov)
- 6 zemiakov
- 2 vajíčka
- 2 ČL čierného mletého korenia
- 1 PL sušeného cesnaku
- 1 PL červenej mletej papriky
- 4 PL hladkej špaldovej múky
- bravčová masť
- soľ
- 1 PL majoránky
Postup
Zemiaky očistíme a vyrežeme prípadné nepekné časti. Umyjeme ich dočista.
Pripravíme si struhák a zemiaky postrúhame do veľkej misy. Môžete si pri strúhaní pomôcť aj kuchynským robotom, ak ho máte.
Pridáme 2 celé vajíčka, soľ, koreniny a poriadne premiešame.
Do zmesi nakoniec pridáme múku a opäť poriadne premiešame. Ak sa vám zdá riedka, nepridávajte múku navyše, ale radšej trochu vody, ktorú zemiaky pustili, odoberte.
Panvicu s masťou nechajte poriadne rozohriať. Následne pridajte zemiakovú zmes, a rozotrite ju až ku okrajom. Nám sa najlepšie pracuje s klasickou lyžicou a na jednu panvicu nám vyšlo približne 3,5 lyžice. Placky majú byť hrubšie.
Pečte ich do zlatista z oboch strán. Hotové zemiakové placky konzumujte ešte teplé. Ochutiť ich môžete bryndzou a opečenou slaninkou, naplniť mäsom v rôznych podobách alebo si ich vychutnať len tak, samotné. Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní