FOTORECEPT, ktorý vám pripomenie babičkinu kuchyňu: Klasické zemiakové placky sú stálicou

Zemiakové placky na tanieri

Zemiakové placky patria do tradičnej slovenskej kuchyne (Zdroj: GettyImages)

Máte chuť na klasickú slovenskú kuchyňu? Stavte na zemiakové placky. V niektorých regiónoch Slovenska sa im ľudovo hovorilo aj podlesníky či nalečníky.

Potrebujeme (na cca 5 kusov)

  • 6 zemiakov
  • 2 vajíčka
  • 2 ČL čierného mletého korenia
  • 1 PL sušeného cesnaku
  • 1 PL červenej mletej papriky
  • 4 PL hladkej špaldovej múky
  • bravčová masť
  • soľ
  • 1 PL majoránky

Postup

Zemiaky očistíme a vyrežeme prípadné nepekné časti. Umyjeme ich dočista.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Pripravíme si struhák a zemiaky postrúhame do veľkej misy. Môžete si pri strúhaní pomôcť aj kuchynským robotom, ak ho máte.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Pridáme 2 celé vajíčka, soľ, koreniny a poriadne premiešame.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Do zmesi nakoniec pridáme múku a opäť poriadne premiešame. Ak sa vám zdá riedka, nepridávajte múku navyše, ale radšej trochu vody, ktorú zemiaky pustili, odoberte.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Panvicu s masťou nechajte poriadne rozohriať. Následne pridajte zemiakovú zmes, a rozotrite ju až ku okrajom. Nám sa najlepšie pracuje s klasickou lyžicou a na jednu panvicu nám vyšlo približne 3,5 lyžice. Placky majú byť hrubšie.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Pečte ich do zlatista z oboch strán. Hotové zemiakové placky konzumujte ešte teplé. Ochutiť ich môžete bryndzou a opečenou slaninkou, naplniť mäsom v rôznych podobách alebo si ich vychutnať len tak, samotné. Dobrú chuť!

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)
(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)
Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame