Za nami je druhý týždeň našej veľkonočnej súťaže. Pripravili sme pre vás až päť chutných receptov, ktoré ste nám poslali. Určite v nich nájdete inšpiráciu a tohtoročná Veľká noc bude exkluzívna! Ak sa chcete zapojiť do súťaže o skvelé ceny aj vy, stačí, ak nám pošlete fotografiu a postup vášho obľúbeného veľkonočného receptu e-mail plnielanu@plnielanu.sk, prípadne do správy na našich sociálnych sieťach.
Sponzormi tejto súťaže sú spoločnosti Powerlogy, Delimano, Záhradkársky obchod a kníhkupectvo Albatrosmedia. Tešíme sa na vaše inšpirácie!
Veľkonočná zelená torta
Potrebujeme:
Korpus:
- 6 vajec
- 1,5 šálky kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3/4 šálky oleja
- 1,5 šálky múka hladká
- 1,5 šálky múka hrubá
- 1 prášok do pečiva
- 500g špenátový pretlak
Krém:
- 500g tvaroh jemný
- 500ml smotana kyslá
- 2 vanilkové cukry
- 1-2 lyžice práškového cukru
- 2 bal. želatínový stužovač za studena
Postup:
Najskôr necháme rozmraziť špenátový pretlak a necháme ho na sitku odkvapkať. Obe múky preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva. Bielka vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom, postupne pridáme všetky žĺtka, olej a stečený špenát. Špenátovú zmes opatrne zmiešame s múkou. Cesto vylejeme do veľkej tortovej formy, priemer 28 cm a pečieme na 180°C asi hodinu. Po upečení necháme úplne vychladnúť. Skrojíme vrch korpusu a vršok rozmrvíme.
Tvaroh, smotanu a cukor vymiešame, stužovač pripravíme podľa návodu a spojíme s tvarohovou hmotou. Korpus rozkrojíme, spodný diel potrieme jahodovým džemom a plnkou. Zvyškom plnky potrieme aj celú tortu a celú ju posypeme zelenými tortovými omrvinkami. Nakoniec veľké zelené hniezdo ozdobíme vajíčkami, marcipánovými kvietkami alebo ako chceme.
Plnená mäsová roláda
Potrebujeme:
Roláda:
- 1 kg mleté mäso bravčové
- 3 PL Solamylu
- 2 dcl studeného mlieka
- soľ
- korenie čierne
- rasca mletá
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 ks cibuľa
- 1 PL masti
Plnka:
- 1 ks červenej papriky
- 6 ks vajec
- 2 páry spišských párkov
- maslo
- soľ
Postup:
Mleté mäso vymiešame so Solamylom, mliekom a ochutíme korením a troma strúčikmi cesnaku, vložíme do chladničky. Na druhý deň pripravíme obdĺžnik z mikroténového vrecúška, navrstvíme naň mäso. Medzitým si zo šiestich vajec usmažíme na masle praženicu, dochutíme soľou.
Vychladnutú praženicu navrstvíme na mäso, na to položíme 2 páry Spišských párkov, a ak chcete, môžete na párky položiť plátok červenej papriky. Za pomoci igelitu zrolujeme do tvaru rolády a preklopíme na pekáč. Na pekáč pridáme cibuľu, masť, 3 strúčiky cesnaku, podlejeme vodou a pečieme 1 hodinu na 180 stupňoch. Vrch môžeme posypať mletou rascou, grilovacím korením, atď.
Syrová roláda
Potrebujeme:
- 400 g syr Eidam
- 2 ks vajce
- 1 ks cibuľa
- 3 ks syrokrému
- 150 g dusenej šunky
- trochu petržlenovej vňate
- soľ podľa chuti
- 100 g masla
Postup:
Uvarené vajíčka, šunku a cibuľu nakrájame na drobnejšie kúsky.Syr v celku vložíme do mikroténového sáčku a varíme, pokiaľ sa syr nerozteká. Kým sa syr varí, urobíme si plnku. Zmiešame maslo, syrokrémy, šunku, cibuľu, vajíčka a petržlenovú vňať. Dochutíme, ak treba, soľou. Vyberieme syr z vriacej vody, rozbalíme a na doske rozvaľkáme na čo najväčší plát. Potom na syr dáme rovnomerne plnku. Zvinieme a zabalíme so alobalu a dáme do chladu stuhnúť.Krájame na plátky,podávame s kyslou
uhorkou a chlebíkom.
Parížsky šalát
Potrebujeme:
- 1 menšiu cibuľu
- 1 sterilizovaný hrášok
- 1 ks kyslej smotany
- 1 malý pohár majonézy
- 200g diétnej salámy
- olej
- ocot
- kečup
- čierne korenie, soľ
V miske si zmiešame olej, ocot a kečup. Cibuľu nakrájame nadrobno, hrášok necháme odkvapkať a salámu pokrájame na tenšie pásiky. Takto pripravené ingrediencie si zmiešame v miske a šalát dáme vychladiť. Podávame s pečivom.
Cviklová torta bez múky
Potrebujeme:
Na tortu:
- 500 g cvikly
- 1 dl oleja
- 20 g čerstvého zázvoru
- 1/2 čl škorice
- 1ks citrónu (šťava aj kôra)
- 1 čl bourbon vanilky
- 1 ks prášku do pečiva
- 90 g kukuričnej múky – polenty
- 50 g mletých orechov
- 4 ks vajíčka
- 130 g trstinového cukru
Na polevu:
- 100 g čoklády (akú máte radi)
- 100 ml smotany na šľahanie
- drvené orechy
Postup:
Uvarenú cviklu (dá sa kúpiť aj hotová) nakrájame na menšie kúsky, zázvor očistíme a tiež nakrájame na drobno. Spolu všetko rozmixujeme na kašu a postupne pridáme olej – mixujeme kým sa nevstrebe. Do cviklovej hmoty vmiešame všetky ostatné suroviny okrem cukru a vajíčok. Necháme stáť kým nevyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny a z bielok tuhý sneh so štipkou soli.
Do cviklovej hmoty vmiešame žĺtkovú zmes a na záver veľmi zľahka zapracujeme sneh. Vylejeme do papierom vystlanej formy (22 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 60 min. – skúsime špajdľou. Korpus necháme vychladnúť a podľa chuti ozdobíme.
Vrch môžeme potrieť jablkovo-hruškovým maslom a poliať ganache, ktorý si pripravíme nasledovne. Zohrejeme si smotanu a necháme v nej rozpustiť čokoládu. Pokiaľ neholdujete čokoláde, tortu môžete poliať aj citrónovou polevou alebo len posypať cukrom.
Zdieľať na
Zdieľaní