Vaše obľúbené veľkonočné recepty: Zelená špenátová torta aj tradičná syrová roláda!

veľkonočná zelená torta

Veľkonočná zelená torta (Zdroj: Eva Uhlíková)

Za nami je druhý týždeň našej veľkonočnej súťaže. Pripravili sme pre vás až päť chutných receptov, ktoré ste nám poslali. Určite v nich nájdete inšpiráciu a tohtoročná Veľká noc bude exkluzívna! Ak sa chcete zapojiť do súťaže o skvelé ceny aj vy, stačí, ak nám pošlete fotografiu a postup vášho obľúbeného veľkonočného receptu e-mail plnielanu@plnielanu.sk, prípadne do správy na našich sociálnych sieťach.

Sponzormi tejto súťaže sú spoločnosti PowerlogyDelimanoZáhradkársky obchod a kníhkupectvo Albatrosmedia. Tešíme sa na vaše inšpirácie!

Veľkonočná zelená torta

Potrebujeme:

Korpus:

  • 6 vajec
  • 1,5 šálky kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3/4 šálky oleja
  • 1,5 šálky múka hladká
  • 1,5 šálky múka hrubá
  • 1 prášok do pečiva
  • 500g špenátový pretlak

Krém:

  • 500g tvaroh jemný
  • 500ml smotana kyslá
  • 2 vanilkové cukry
  • 1-2 lyžice práškového cukru
  • 2 bal. želatínový stužovač za studena

Postup:

Najskôr necháme rozmraziť špenátový pretlak a necháme ho na sitku odkvapkať. Obe múky preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva. Bielka vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom, postupne pridáme všetky žĺtka, olej a stečený špenát. Špenátovú zmes opatrne zmiešame s múkou. Cesto vylejeme do veľkej tortovej formy, priemer 28 cm a pečieme na 180°C asi hodinu. Po upečení necháme úplne vychladnúť. Skrojíme vrch korpusu a vršok rozmrvíme.

Tvaroh, smotanu a cukor vymiešame, stužovač pripravíme podľa návodu a spojíme s tvarohovou hmotou. Korpus rozkrojíme, spodný diel potrieme jahodovým džemom a plnkou. Zvyškom plnky potrieme aj celú tortu a celú ju posypeme zelenými tortovými omrvinkami. Nakoniec veľké zelené hniezdo ozdobíme vajíčkami, marcipánovými kvietkami alebo ako chceme.

Plnená mäsová roláda

Potrebujeme:

Roláda:

  • 1 kg mleté mäso bravčové
  • 3 PL Solamylu
  • 2 dcl studeného mlieka
  • soľ
  • korenie čierne
  • rasca mletá
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 ks cibuľa
  • 1 PL masti

Plnka:

  • 1 ks červenej papriky
  • 6 ks vajec
  • 2 páry spišských párkov
  • maslo
  • soľ

Postup:

Mleté mäso vymiešame so Solamylom, mliekom a ochutíme korením a troma strúčikmi cesnaku, vložíme do chladničky. Na druhý deň pripravíme obdĺžnik z mikroténového vrecúška, navrstvíme naň mäso. Medzitým si zo šiestich vajec usmažíme na masle praženicu, dochutíme soľou.

Vychladnutú praženicu navrstvíme na mäso, na to položíme 2 páry Spišských párkov, a ak chcete, môžete na párky položiť plátok červenej papriky. Za pomoci igelitu zrolujeme do tvaru rolády a preklopíme na pekáč. Na pekáč pridáme cibuľu, masť, 3 strúčiky cesnaku, podlejeme vodou a pečieme 1 hodinu na 180 stupňoch. Vrch môžeme posypať mletou rascou, grilovacím korením, atď.

Syrová roláda

Potrebujeme: 

  • 400 g syr Eidam
  • 2 ks vajce
  • 1 ks cibuľa
  • 3 ks syrokrému
  • 150 g dusenej šunky
  • trochu petržlenovej vňate
  • soľ podľa chuti
  • 100 g masla

Postup:

Uvarené vajíčka, šunku a cibuľu nakrájame na drobnejšie kúsky.Syr v celku vložíme do mikroténového sáčku a varíme, pokiaľ sa syr nerozteká. Kým sa syr varí, urobíme si plnku. Zmiešame maslo, syrokrémy, šunku, cibuľu, vajíčka a petržlenovú vňať. Dochutíme, ak treba, soľou. Vyberieme syr z vriacej vody, rozbalíme a na doske rozvaľkáme na čo najväčší plát. Potom na syr dáme rovnomerne plnku. Zvinieme a zabalíme so alobalu a dáme do chladu stuhnúť.Krájame na plátky,podávame s kyslou
uhorkou a chlebíkom.

Parížsky šalát

Potrebujeme:

  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 sterilizovaný hrášok
  • 1 ks kyslej smotany
  • 1 malý pohár majonézy
  • 200g diétnej salámy
  • olej
  • ocot
  • kečup
  • čierne korenie, soľ

V miske si zmiešame olej, ocot a kečup. Cibuľu nakrájame nadrobno, hrášok necháme odkvapkať a salámu pokrájame na tenšie pásiky. Takto pripravené ingrediencie si zmiešame v miske a šalát dáme vychladiť. Podávame s pečivom.

Cviklová torta bez múky

Potrebujeme:

Na tortu:

  • 500 g cvikly
  • 1 dl oleja
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 1/2 čl škorice
  • 1ks citrónu (šťava aj kôra)
  • 1 čl bourbon vanilky
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 90 g kukuričnej múky – polenty
  • 50 g mletých orechov
  • 4 ks vajíčka
  • 130 g trstinového cukru

Na polevu:

  • 100 g čoklády (akú máte radi)
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • drvené orechy

Postup:

Uvarenú cviklu (dá sa kúpiť aj hotová) nakrájame na menšie kúsky, zázvor očistíme a tiež nakrájame na drobno. Spolu všetko rozmixujeme na kašu a postupne pridáme olej – mixujeme kým sa nevstrebe. Do cviklovej hmoty vmiešame všetky ostatné suroviny okrem cukru a vajíčok. Necháme stáť kým nevyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny a z bielok tuhý sneh so štipkou soli.

Do cviklovej hmoty vmiešame žĺtkovú zmes a na záver veľmi zľahka zapracujeme sneh. Vylejeme do papierom vystlanej formy (22 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 60 min. – skúsime špajdľou. Korpus necháme vychladnúť a podľa chuti ozdobíme.

Vrch môžeme potrieť jablkovo-hruškovým maslom a poliať ganache, ktorý si pripravíme nasledovne. Zohrejeme si smotanu a necháme v nej rozpustiť čokoládu. Pokiaľ neholdujete čokoláde, tortu môžete poliať aj citrónovou polevou alebo len posypať cukrom.



Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame