Načerpajte inšpiráciu na veľkonočné pokrmy zo sveta: Nechýbajú hlodavce či obrovská omeleta!

Veľkonočné jedlá

Tradičné veľkonočné jedlá v niektorých krajinách vás prekvapia (Zdroj: GettyImages)

Aj vy uvažujete nad tým, čo pripravíte na veľkonočný stôl? Medzi tradičné slovenské pokrmy patrí zemiakový šalát, buchty, veľkonočná plnka či pečený baránok. Touto klasikou rozhodne nič nepokazíte. Ak však máte chuť experimentovať, možno vás inšpirujú gastronomické veľkonočné zvyky z ostatných krajín.

Netradičná talianska pizza

Taliansko, krajina špagiet, cestovín a pizze zostáva verná svojej gastronómii aj počas Veľkej noci. V týchto dňoch tam pripravujú pizzu, ktorá je známa ako Pizza Chiena, v ľahkom preklade plnená pizza. Namiesto okrúhlej dobroty ako ju poznáme my, sa ponáša skôr na slaný koláč. Cesto je plnené rôznymi druhmi syrov a údeninami. Pizza Chiena, ktorá pochádza z Neapola, je súčasťou veľkonočnej tabule od 17. storočia.

Leguány a hlodavce v Kolumbii

Rozhodne najpodivnejšie jedlo majú v Kolumbii. Upozorňujeme však, že nie ja na mieste ich súdiť alebo odsudzovať, pretože je to súčasťou ich kultúry. Kolumbijčania si počas sviatočného obdobia pochutnávajú na pre nás exotických tvoroch. Nechýba ani jeden z najväčších hlodavcov na svete kapybara močiarna.

kapybara
Kapybara (Zdroj: pixabay.com/Alexas_Fotos)

Fínska kaša Mämmi

Jedným z najtradičnejších veľkonočných jedál je takzvané Mämmi. Ide o variáciu ovsenej kaše. Pripravuje sa z vody a sladeného žitného sladu. Kedysi sa jedávalo za studena, avšak aj tento pokrm sa časom prispôsobil potrebám ľudí. Dnes sa kaša servíruje teplá, doplnená o krém a cukor.

Obrovská francúzska omeleta

Ak dostanete chuť na poriadnu omeletu, vyberte sa počas Veľkej noci do Francúzska. V meste Haux sa počas Veľkonočného pondelka pripravuje obrovská omeleta. Použije sa na ňu približne 4 500 vajec a je určená pre tisíc ľudí. Táto tradícia sa spája s Napoleonom. Traduje sa, že bol veľkým milovníkom vajíčok. Práve počas Veľkej noci sa rozhodol, že pre svoje početné vojsko dá pripraviť omeletu. Okrem toho je však pre Francúzsko typická jahňacia pečienka a chýbať nemôže lahodné francúzske víno.

Grécke jahňa a polievka Magiritsa

Grécko je mimoriadne zaujímavou krajinou aj čo sa týka Veľkej noci. Zatiaľ čo na Korfu majú vo zvyku rozbíjať riady a keramiku, v iných častiach je to o čosi príjemnejšie. Počas veľkonočných sviatkov pripravujú pečené jahňa s rozmarínom. Ešte predtým si však ľudia pochutia na viacerých predjedlách. Na stole by nemala chýbať ani polievka Magiritsa. Jej základ tvoria jahňacie vnútornosti, bylinky a citrón.



Zdroj: plnielanu.sk, topuniversities.com
Odporúčame