V posledných rokoch sa hmyz na jedenie stal predmetom záujmu nielen gurmánov a experimentálnych kuchárov, ale aj vedcov a environmentálnych aktivistov. Pražené červíky s čili, svrčky v čokoláde a ďalšie jedlá z hmyzu sa začínajú objavovať v ponukách reštaurácií či na policiach obchodov. Táto téma vyvoláva, prirodzene, množstvo otáznikov. Je to len módny výstrelok, reálna alternatíva alebo dokonca jedlo budúcnosti so zdravotnými benefitmi?
Hmyz na tanieri je súčasťou mnohých kultúr
Konzumácia hmyzu nie je žiadnou novinkou. V ľudskej strave má svoje miesto už od praveku a v mnohých kultúrach po celom svete je hmyz tradičným obohatením jedálnička už po tisíce rokov. Približne 2 miliardy ľudí na svete pravidelne konzumujú mnoho druhov jedlého hmyzu – vrátane cvrčkov, múčnych červíkov, kobyliek, lariev a húseníc. Napríklad v Thajsku sa pražené svrčky predávajú na trhoch ako obľúbený snack a v Mexiku sú chapulines (pražené kobylky) tradičnou pochúťkou.
Módny výstrelok či jedlo budúcnosti?
V západných krajinách sa konzumácia hmyzu objavuje skôr ako módny výstrelok, hlavne v kontexte kulinárskych experimentov a zážitkového stravovania. Gastrofestivaly a špeciálne reštaurácie ponúkajú hmyzie pochúťky, ktoré lákajú zvedavých stravníkov. Záujem je často poháňaný túžbou po nových, exotických chuťových skúsenostiach. Hoci konzumácia hmyzu sa môže zdať ako dočasný módny trend, v skutočnosti má veľký potenciál stať sa významnou súčasťou globálnej stravy.
Rastúci záujem o zdravé a udržateľné potraviny podporuje zahrnutie hmyzu ako bežnej súčasti jedálnička. Z ekologického hľadiska predstavuje hmyz významnú alternatívu k tradičným zdrojom bielkovín, ako je hovädzie, bravčové alebo kuracie mäso. Produkcia hmyzu má totiž výrazne menší dopad na životné prostredie. Jeho chov vyžaduje menej vody, krmiva aj pôdy a produkuje menej skleníkových plynov. Vzhľadom na rastúcu svetovú populáciu a zvyšujúci sa tlak na potravinové zdroje je hmyz sľubnou možnosťou.

Jedlý hmyz je prekvapivo zdravý a plný bielkovín
Ak pri pomyslení na jedenie hmyzu krčíte nosom, možno vás presvedčí množstvo zdravotných benefitov, ktoré ponúka. Je totiž bohatý na bielkoviny, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a je nízkotučný, pričom poskytuje zdravé tuky vrátane omega-3 mastných kyselín. Okrem toho obsahuje vitamíny skupiny B a minerály, vrátane železa, zinku a magnézia, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu.
Hmyz je navyše ľahko stráviteľný, má nízky obsah sacharidov a kalórií, čo môže pomôcť pri regulácii hmotnosti. Taktiež obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Konzumácia hmyzu tak ponúka výživnú a udržateľnú alternatívu k tradičnému mäsu.
Fantázii sa v kuchyni medze nekladú
Hmyz môžete zaradiť do jedálnička v rôznych formách – dá sa použiť vcelku ako samostatné jedlo, alebo pomlieť a pridať do iných jedál. Samotný hmyz je chuťovo pomerne nevýrazný, preto výsledná chuť závisí od ďalších prísad. Jeho sušená verzia, ktorá sa predáva ako snack alebo chuťovka, je často dochutená výrazným korením, soľou, prípadne obalená v čokoláde.
Pražené červíky s čili alebo cesnakom si môžete dať ako netradičnú pochutinu k pivu aj vínu. Svrčky v čokoláde zas predstavujú sladkú pochúťku s vysokým obsahom bielkovín. Mletý hmyz je prirodzene bezlepkový a môže sa použiť do proteínových tyčiniek, smoothie, alebo ako súčasť omáčok, čím sa zvýši obsah bielkovín a živín.
Nájdete už dokonca aj múku zo svrčkov a cestoviny z takejto múky, kde dodáva chrumkavú textúru a jedinečnú chuť. V ázijských kuchyniach je hmyz tradične používaný v rôznych receptoch, ako sú vyprážané kobylky alebo grilované larvy. Tie sú obľúbené ako občerstvenie alebo hlavné jedlo.

Má konzumácia hmyzu aj nejaké nevýhody?
Napriek množstvu výhod sa s konzumáciou hmyzu spájajú aj určité výzvy. Hlavnou prekážkou je psychologická averzia a kultúrne predsudky. V západných spoločnostiach je hmyz často vnímaný ako niečo nechutné alebo dokonca nebezpečné. U niektorých ľudí, ktorí sú alergickí na mäkkýše, môže nastať po zjedení väčšieho množstva hmyzu imunitná reakcia.
Chov a spracovanie hmyzu pre ľudskú spotrebu je v mnohých krajinách ešte v začiatkoch, čo môže obmedzovať dostupnosť, reguláciu kvality a cenu. Ďalšou nevýhodou môže byť chuť a textúra hmyzu, ktorá nemusí vyhovovať všetkým. Drobné živočíchy sú síce výživné, je však dôležité zabezpečiť správne hygienické podmienky pri ich chove a spracovaní, aby sa predišlo kontaminácii a zdravotným rizikám.
Zdieľať na