Hrušky sú po stáročia súčasťou východnej medicíny. Hrajú úlohu pri pomoci so všetkým, od zápalu cez zápchu až po opicu. Vieme tiež, že hrušky môžu pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi a znížiť vaše šance na cukrovku 2. typu a mŕtvicu. Môžu vám dokonca pomôcť lepšie stráviť jedlo.
Ako ovplyvňujú hladinu cukru v krvi
Glykemický index (GI) hodnotí jedlo a jeho vplyv na hladinu cukru v krvi na stupnici od 1 do 100. Čím vyššia je hladina GI, tým rýchlejšie stúpa hladina cukru v krvi.
Hrušky spadajú medzi 20 a 49 na glykemický index. To z nich robí jedlo s nízkym GI, najmä preto, že majú vysoký obsah vlákniny. Jedna malá hruška ho má asi 7 gramov. To je až 20% vlákniny, ktorú potrebujete každý deň. (Ženy by mali prijať asi 25 gramov vlákniny denne, zatiaľ čo muži by mali prijať 38 gramov.)
Niektoré štúdie naznačujú, že pigmenty, ktoré dávajú hruškám ich farbu, nazývané antokyány, môžu znížiť vaše šance na cukrovku 2.
Ďalšie zdravotné prínosy hrušiek
Okrem toho, že hrušky sú dobrým zdrojom vlákniny, majú aj vysoký obsah vitamínov C a K, ako aj draslíka a antioxidantov. Sú tiež obzvlášť dobré pre zdravie čriev a môžu vám tiež pomôcť udržať si pravidelnosť vylučovania.
A čo viac, existujú dôkazy, že antioxidanty v ovocí, ako sú hrušky, môžu znížiť pravdepodobnosť ochorenia srdca alebo problémov s cholesterolom.
Čo treba zvážiť
Keď máte cukrovku, vždy je dôležité myslieť na sacharidy. Malá hruška má asi 22 gramov sacharidov, čo je asi 1,5 porcie. Budete to chcieť vziať do úvahy pri pridaní hrušiek do vašej stravy.
Ako pri každom ovocí, aj pri hruške je najlepšie zjesť ju celú. Práve v šupke hrušky je najviac živín, najmä vlákniny a antioxidantov. Nezabudnite si ju pred konzumáciou dôkladne umyť.
Dajú sa jesť aj zavárané či vysušené
Ak pre vás čerstvé hrušky nie sú dobrou voľbou, dobrou alternatívou môžu byť tie zavárané či už domáce alebo z obchodu. Pri kupovaných alternatívach si však pozorne prečítajte etiketu na fľaške. Nechcete, aby boli vaše hrušky namáčané v sirupe s veľkým množstvom pridaného cukru, pretože ten je zdraviu škodlivý.
Veľa vlákniny a živín si zachovávajú aj sušené hrušky, avšak nevýhodou je, že môžu mať veľa cukru, preto to s ich konzumáciou nepreháňajte.
Zdieľať na