Vyhnite sa hladovaniu: Inšpirujte sa NÁPADMI, s ktorými bude pôstne obdobie hračkou

Pôstne jedlo môže byť chutné a pestré (Zdroj: Freepik/Drazen Zigic)

Držíte pôst z náboženských dôvodov alebo si doprajete len pravidelný detox? V oboch prípadoch sa toto obmedzovanie jedálnička dotkne vášho života a tela viac než predpokladáte. Ak však siahnete po verzii takzvaného riadeného pôstu, nebudete „trpieť nedostatkom“. Nastavte si presné pravidlá, osvojte si niektoré nápady a pustite sa smelo do očisty.

Tradícia z minulosti

Pôst ako taký dodržiavajú ľudia asi od čias ľudstva samotného. V minulosti sa naši predkovia stravovali striedmo a v jedálničku nechýbali najmä základné potraviny. Zemiaky, kapusta, cesnak či cibuľa boli základom, ku ktorému sa z času na čas pridali iné obilniny či rastlinné slady.

Tradičné jedlá zo zemiakov doplnené o mliečne výrobky sú základom slovenskej kuchyne, ktorú mnohým vštepuje rodina od detstva. V čase pôstneho obdobia sa tak vraciame ku koreňom a stravujeme sa ako ľudia pred 200 rokmi. Nemusíte sa obávať, že by toto stravovanie pôsobilo nudne a jednotvárne. Stačí vedieť ako na to…

Potravinové obmedzenie

Držať pôst môže byť skutočne náročným cieľom. Ak vás však motivujú náboženské, kultúrne či osobné dôvody, môže sa vám postenie zdať jednoduchšie. Aj napriek tomu sa však môžete stretnúť s „krízou“, proti ktorej potrebujete zabojovať.

V prvom rade je dobré, ak vás podporí vaše najbližšie okolie. Ideálne, ak sa do toho pustia spolu s vami. Zostať pár dní bez mäsa prospeje aj tomu najväčšiemu mäsožravcovi. Ak sa obávate, že budete trpieť hladom, nemusíte mať strach. Stačí sa len pripraviť a všetko hravo zvládnete.

Moderný pôst

Ak ste milovníkom klasickej kuchyne, ktorú radi obohatíte o „modernejšie“ chute. Určite by ste mali v pôstnom období zaradiť do jedál viac než len zemiaky, múku a mlieko. Súčasná ponuka potravín „hrá“ vo váš prospech, preto sa nebojte siahnuť po strukovinách, celých obilninových zrnách, hubách, klíčkoch, zelenine a ovocí, výhonkoch, mliečnych výrobkoch či semenách a sušených plodoch.

V pôstnom období si doprajte vyvážený jedálniček, v ktorom nebudú chýbať polievky, šaláty, smoothies či jedlá z húb. Pre menej striktných sú povolené aj ryby, ktoré si môžete pripraviť na niekoľko spôsobov. 

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame