Jarná cibuľka by nemala chýbať na vašom tanieri: Viete, v čom spočíva jej najväčšia sila?

Jarná cibuľka, zväzok

Jarnú cibuľku si obľúbite aj vy (Zdroj: GettyImages)

Patrí k sezónnym jarným potravinám, neprávom však na ňu zabúdame. Jarná cibuľka má pritom široké využitie v gastronómii a zároveň aj prekvapivé účinky na naše zdravie.

Oproti klasickej cibuli je jemnejšia a sladkastá. Jarná cibuľka je podobne ako medvedí cesnak zvestovateľom jari. Ide o mladú cibuľu, ktorá sa konzumuje ešte pred dozretím. Jej sezóna sa začína v apríli a na tanieri by rozhodne nemala chýbať.

Nielen proti viróze

Jarná cibuľka má naozaj veľa benefitov pre ľudský organizmus. V prvom rade je to pre jej antibiotické a antibakteriálne účinky, ktoré sa osvedčili v boji proti prechladnutiu. Oceníte ju však nielen pri kašli a nádche. Vďaka obsahu vitamínov a antioxidantov udržiava v dobrej kondícii srdce, podporuje zdravie kostí aj očí, znižuje hladinu cukru v krvi, krvný tlak aj cholesterol. Zlepšuje krvotvorbu, zabraňuje žalúdočným problémom, chráni pred infekciami, je dobrá na liečbu artritídy, má protirakovinové účinky a výrazne podporuje imunitný systém. Mužov určite poteší, že viaceré štúdie preukázali jej vplyv na zvýšenie testosterónu, ktorý je zodpovedný za libido aj výkonnosť v posteli.

Ako ju kupovať?

Jarná cibuľka by mala mať tmavozelenú vňať a pevné biele buľvy. Vyhnite sa cibuľke so zvädnutou a vlhkou vňaťou. Môžete si ju aj dopestovať. Ak nemáte záhradku, môžete spodnú časť s korienkami vložiť do pohára s vodou. Za pár dní vám vyrastie zelená vňať, ktorú môžete postupne zastrihávať.


Mohlo by vás zaujať: Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia


Najlepšia je surová

Konzumácia jarnej cibuľky vám zabezpečí prísun vitamínu A, C, K, vitamínov skupiny B, a tiež celého spektra minerálnych látok, od draslíka a horčíka cez vápnik až po železo. Keďže vyniká aj sviežou chuťou a krásnou jarnou zelenou farbou, mala by byť prirodzenou súčasťou našej vitamínovej očisty tela. Najvhodnejšie je konzumovať ju surovú, alebo len sparenú vriacou vodou. Dlhým varením totiž prichádza o cenné látky. Záťaže pre žalúdok sa vôbec nemusíte báť, pretože je v surovom stave oveľa ľahšie stráviteľná, ako klasická cibuľa.

Nátierky, šaláty, prílohy…

Možností, ako jarnú cibuľku využiť v kuchyni, je veľmi veľa. Jej výhodou je, že obsahuje minimum kalórií, len približne 30 v 100 gramoch, takže je to vyslovene diétna potravina a môžete jej zjesť, koľko len chcete. Výborne sa hodí napríklad do tvarohových nátierok, veľmi chutná je v omeletách a zelenou časťou môžete posypať praženicu, hemendex, varené zemiaky či obyčajný chlieb s maslom.

Môžete ju tiež pridávať do jarných plniek, zeleninovej polievky, fašírok, mäsových rolád či knedličiek do polievky. Hodí sa tiež do zeleninových a cestovinových šalátov, skaramelizovaná zase výborne poslúži ako príloha k mäsu.


Mohlo by vás zaujať: Využite sezónnu zeleninu v kuchyni: S týmito receptami pripravíte celodenné hody!


Tip Gazdinej: Krémová polievka s jarnou cibuľkou

Potrebujeme:

1 klasickú menšiu cibuľu

1 strúčik cesnaku

3 zväzky jarných cibuliek

4 menšie zemiaky

1 lyžicu masla

1 liter zeleninového vývaru

soľ, mleté čierne korenie

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masle. Po chvíli pridáme cesnak a očistenú a nakrájanú mladú cibuľku s bielou aj zelenou časťou. Osolíme, okorením a premiešame. Pridáme nadrobno pokrájané zemiaky, chvíľku restujeme a zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Hotovú polievku rozmixujeme na hladký krém. Ozdobíme kolieskami čerstvej mladej cibuľky.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close