Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia

Šalát

thinkstockphotos.com

Leto je tu, teploty atakujú rekordy v danom ročnom období a chceli by ste skúsiť niečo iné, ako len klasické jedlo? Čo takto pripraviť si nejaký zdravý a chutný šalátik. Dnes si ich predstavíme hneď niekoľko. Nemajte obavy, že by ste sa z nich nenajedli. Vybrali sme tie, z ktorých bude niečo mať aj ten najväčší hladoš.

Šalát Niçoise

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov v šupke
  • 300 g paradajok
  • 250 g zelenej fazule
  • 2 vajcia
  • 1 konzerva tuniaka v šťave
  • 1 paprika
  • 1 šalotka
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
  • 1 kávová lyžička dijonskej horčice
  • 1 kávová lyžička citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup: Do hrnca dáme vodu, osolíme. Necháme zovrieť. Potom do nej pridáme zemiaky a uvaríme domäkka. Struky fazule pridáme až na záver. Po uvarení fazuľku aj so zemiakmi scedíme a zemiaky nakrájame na menšie kúsky, dáme do šalátovej misy. Do menšej misky si dáme zlisovaný cesnak, biely vínny ocot, horčicu a citrónovú šťavu. Pridávame olej a neustále šľaháme, kým nemáme jemný dressing. Pridáme soľ, korenie, premiešame a dáme do misy k zemiakom a fazuli. Na záver uvaríme vajcia, narežeme ich na kúsky a pridáme do šalátu. Do neho pridáme aj väčšie kúsky tuniaka. Dobrú chuť!


Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Jablkový šalát

Potrebujeme:

  • 2 jablká
  • 2 kusy stonkového zeleru
  • 2 hrste vlašských orechov
  • 1 citrón
  • 1 polievková lyžička majonézy
  • 1 balíček valeriánky poľnej
  • 1 kávová lyžička medu
  • Mleté čierne korenie a soľ

Postup: Najskôr si opražíme na panvici vlašské orechy. Do inej misy si nastrúhame jabĺčka, najlepšie aj so šupkou. Polovicu orechov rozdrvíme najemno. Potom si na drobné kolieska nakrájame zeler a všetko spolu dôkladne zmiešame. Do zmesi vlejeme citrónovú šťavu z polovice citróna. Valeriánku poľnú premyjeme vo vlažnej vode a potrháme na malé kúsky, zamiešame do zmesi. Na prípravu dressingu použijeme med, šťavu z druhej polovice citróna a soľ s korením. Suroviny je potrebné poriadne premiešať. Dressing pridáme do šalátu a dôkladne zamiešame, necháme vychladiť a môžeme si pochutiť.


Mohlo by vás zaujať: Chystá sa k vám návšteva? Tieto pochúťky potešia každého!


Kurací šalát

Potrebujeme:

  • 300 g kuracieho mäsa
  • polovicu ľadového šalátu
  • 4 reďkovky
  • 3 paradajky
  • 1 jarná cibuľka
  • polovicu šalátovej uhorky
  • 1 paprika
  • 1 bagetka
  • 150 g tvrdého syru na strúhanie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 5 polievkových lyžíc oleja
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica medu
  • korenie podľa chuti

Postup: Mäso nakrájame na malé kocky, dáme do panvice. Pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja, 1 polievkovú lyžicu medu, rozlisovaný cesnak a posypeme kuracím korením. Počkáme, kým mäsko všetky ingrediencie nasaje a potom ho opražíme. Šalát si natrháme na malé kúsky a zeleninu nadrobno pokrájame. Do všetkého pridáme nastrúhaný syr. V ďalšom kroku si bagetku nakrájame na malé kúsky. Do misky si dáme zvyšný olivový olej a rozlisujeme 2 strúčiky cesnaku. Dáme ich do oleja a na chvíľku ich necháme odstáť. Tento olej dáme na panvičku a opražíme na ňom bagetku nakrájanú na malé kocky. Na záver všetko zmiešame dohromady a pokvapkáme olivovým olejom. Dobrú chuť!


Mohlo by vás zaujať: Zeleninové pochúťky: Pre horúce letné dni sú ako stvorené!


Šalát s balkánskym syrom

Potrebujeme:

  • 4 paradajky
  • 2 papriky
  • 1 cibuľu
  • 1 šalátovú uhorku
  • 2 reďkovky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 15 olív
  • 200 g balkánskeho syra
  • 100 ml olivového oleja
  • červený vínny ocot
  • kôpor
  • mleté čierne korenie a soľ
  • pažítku

Postup: Prelisovaným cesnakom zmiešaným so soľou potrieme dno šalátovej misy. Zeleninu nakrájame na menšie kocky, dochutíme, osolíme a pridáme olej. Navrch stačí dať kúsky mäkkého balkánskeho syra, pokvapkať olejom a môžete hodovať.


Máte v obľube šaláty? Ktoré ďalšie druhy by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, David

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close