Recept na dnes: Famózny Mont Blanc z gaštanového pyré: Na zdolanie majestátnej hory vám postačí malá lyžička

Famózny Mont Blanc z gaštanového pyré

Famózny Mont Blanc z gaštanového pyré (Zdroj: GettyImages)

Lahodný dezert, pomenovaný po najvyššej hore Álp, je vyhľadávaný vo francúzskych, talianskych, ba dokonca aj japonských cukrárňach. Originál sa pripravuje iba z gaštanového pyré, ozdobeného šľahačkou. My ale máme recept, ktorý snúbi oveľa viac skvelých chutí. Cesta k zasneženému vrcholu skrz karamelový stred začína pri krehkej základni. Tak šup – šup do obchodu. Mont Blanc môže onedlho vyrásť u vás v kuchyni.

Budeme potrebovať:

Základňa

  • 200 g hladkej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 2 vaječné žĺtky

Stred

  • 90 g kryštálového cukru
  • 250 g smotany na šľahanie
  • Soľ
  • 150 g mascarpone

Vrch

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 400 g gaštanového pyré

Mohlo by vás zaujať: Voňavé gaštany na tanieri: Vyskúšajte fit koláč bez múky alebo krémovú polievku


Postup:

  1. Upečieme košíčky z krehkého cesta. Všetky suroviny spojíme a rukami vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie, dáme do chladničky a necháme 30 minút odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrojíme kolieska a preložíme do formičiek (môžu byť aj formičky na muffiny). Do každého košíčka vložíme koliesko z papiera na pečenie, nasypeme trocha fazule (neurobia sa bubliny) a dáme piecť na 15 minút pri 180 °C. Odstránime „ťažítko“ a pečieme ďalších 5 minút.
  2. Pustíme sa do karamelového krému. Skaramelizujeme cukor a za stáleho miešania postupne prilievame 60 ml smotany. Karamel necháme úplne rozpustiť a pridáme štipku soli. Macarpone vyšľaháme so zvyšnou smotanou a vychladnutým karamelom.
  3. Blížime sa k vrcholu. Zo smotany a cukru urobíme tuhú šľahačku. Malú časť vyšľaháme s gaštanovým pyré – bude tak jemnejšie. Zvyšok bude na ozdobu.
  4. Všetko máme pripravené. Cukrárske vrecká naplníme samostatne karamelovým krémom, gaštanovým pyré a šľahačkou. Na stred vychladnutého košíčka navrstvíme karamelový krém do tvaru kužeľa a ten obkrúžime gaštanovým krémom tak, aby sme vyplnili celú základňu.
    Na vrchole urobíme čapičku zo šľahačky a náš Mont Blanc môžeme ešte zasypať práškovým cukrom.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close