Lahodný dezert, pomenovaný po najvyššej hore Álp, je vyhľadávaný vo francúzskych, talianskych, ba dokonca aj japonských cukrárňach. Originál sa pripravuje iba z gaštanového pyré, ozdobeného šľahačkou. My ale máme recept, ktorý snúbi oveľa viac skvelých chutí. Cesta k zasneženému vrcholu skrz karamelový stred začína pri krehkej základni. Tak šup – šup do obchodu. Mont Blanc môže onedlho vyrásť u vás v kuchyni.
Budeme potrebovať:
Základňa
- 200 g hladkej múky
- 30 g práškového cukru
- 100 g masla
- 2 vaječné žĺtky
Stred
- 90 g kryštálového cukru
- 250 g smotany na šľahanie
- Soľ
- 150 g mascarpone
Vrch
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice práškového cukru
- 400 g gaštanového pyré
Mohlo by vás zaujať: Voňavé gaštany na tanieri: Vyskúšajte fit koláč bez múky alebo krémovú polievku
Postup:
- Upečieme košíčky z krehkého cesta. Všetky suroviny spojíme a rukami vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie, dáme do chladničky a necháme 30 minút odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrojíme kolieska a preložíme do formičiek (môžu byť aj formičky na muffiny). Do každého košíčka vložíme koliesko z papiera na pečenie, nasypeme trocha fazule (neurobia sa bubliny) a dáme piecť na 15 minút pri 180 °C. Odstránime „ťažítko“ a pečieme ďalších 5 minút.
- Pustíme sa do karamelového krému. Skaramelizujeme cukor a za stáleho miešania postupne prilievame 60 ml smotany. Karamel necháme úplne rozpustiť a pridáme štipku soli. Macarpone vyšľaháme so zvyšnou smotanou a vychladnutým karamelom.
- Blížime sa k vrcholu. Zo smotany a cukru urobíme tuhú šľahačku. Malú časť vyšľaháme s gaštanovým pyré – bude tak jemnejšie. Zvyšok bude na ozdobu.
- Všetko máme pripravené. Cukrárske vrecká naplníme samostatne karamelovým krémom, gaštanovým pyré a šľahačkou. Na stred vychladnutého košíčka navrstvíme karamelový krém do tvaru kužeľa a ten obkrúžime gaštanovým krémom tak, aby sme vyplnili celú základňu.
Na vrchole urobíme čapičku zo šľahačky a náš Mont Blanc môžeme ešte zasypať práškovým cukrom.
Zdieľať na
Zdieľaní