Recept na dnes: Famózny Mont Blanc z gaštanového pyré: Na zdolanie majestátnej hory vám postačí malá lyžička

Famózny Mont Blanc z gaštanového pyré

Famózny Mont Blanc z gaštanového pyré (Zdroj: GettyImages)

Lahodný dezert, pomenovaný po najvyššej hore Álp, je vyhľadávaný vo francúzskych, talianskych, ba dokonca aj japonských cukrárňach. Originál sa pripravuje iba z gaštanového pyré, ozdobeného šľahačkou. My ale máme recept, ktorý snúbi oveľa viac skvelých chutí. Cesta k zasneženému vrcholu skrz karamelový stred začína pri krehkej základni. Tak šup – šup do obchodu. Mont Blanc môže onedlho vyrásť u vás v kuchyni.

Budeme potrebovať:

Základňa

  • 200 g hladkej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 2 vaječné žĺtky

Stred

  • 90 g kryštálového cukru
  • 250 g smotany na šľahanie
  • Soľ
  • 150 g mascarpone

Vrch

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 400 g gaštanového pyré

Mohlo by vás zaujať: Voňavé gaštany na tanieri: Vyskúšajte fit koláč bez múky alebo krémovú polievku


Postup:

  1. Upečieme košíčky z krehkého cesta. Všetky suroviny spojíme a rukami vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie, dáme do chladničky a necháme 30 minút odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrojíme kolieska a preložíme do formičiek (môžu byť aj formičky na muffiny). Do každého košíčka vložíme koliesko z papiera na pečenie, nasypeme trocha fazule (neurobia sa bubliny) a dáme piecť na 15 minút pri 180 °C. Odstránime „ťažítko“ a pečieme ďalších 5 minút.
  2. Pustíme sa do karamelového krému. Skaramelizujeme cukor a za stáleho miešania postupne prilievame 60 ml smotany. Karamel necháme úplne rozpustiť a pridáme štipku soli. Macarpone vyšľaháme so zvyšnou smotanou a vychladnutým karamelom.
  3. Blížime sa k vrcholu. Zo smotany a cukru urobíme tuhú šľahačku. Malú časť vyšľaháme s gaštanovým pyré – bude tak jemnejšie. Zvyšok bude na ozdobu.
  4. Všetko máme pripravené. Cukrárske vrecká naplníme samostatne karamelovým krémom, gaštanovým pyré a šľahačkou. Na stred vychladnutého košíčka navrstvíme karamelový krém do tvaru kužeľa a ten obkrúžime gaštanovým krémom tak, aby sme vyplnili celú základňu.
    Na vrchole urobíme čapičku zo šľahačky a náš Mont Blanc môžeme ešte zasypať práškovým cukrom.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame