V minulosti sa v gastronómii uplatňovali oveľa viac než dnes, a to je veľká škoda. Jedlé gaštany si totiž jednoducho pripravíte na sladko aj slano, môžete ich variť aj piecť. Okrem toho, že obsahujú veľa vitamínov a minerálov, sú chutné a výživné. Minimum kalórií navyše poteší každého, kto si stráži líniu. Tak čo, vyskúšate ich?
Gaštanovo-hubová krémová polievka
Potrebujeme:
- 200 g predvarených jedlých gaštanov
- 200 g lesných húb
- 50 ml suchého červeného vína
- 1 cibuľu
- 50 ml šľahačkovej smotany
- 600 ml zeleninového vývaru
- 1 polievkovú lyžicu masla
- 1 čajovú lyžičku slnečnicového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- na posypanie pažítku
Postup: Na oleji a masle opražíme očistenú, na polmesiace nakrájanú cibuľu, zalejeme vínom a necháme dve minúty redukovať. Medzitým pod vodou zľahka opláchneme huby a po dvoch minútach ich aj s gaštanmi pridáme do hrnca. Prilejeme vývar, osolíme, pridáme korenie a necháme 15 minút variť. Na záver pridáme smotanu a obsah hrnca rozmixujeme dohladka. Podávame posypané pažítkou.
Mohlo by vás zaujať: Gaštany sú skvelá jesenná pochúťka: Vyskúšajte niektorú z týchto sladkých dobrôt!
Morčacie prsia s gaštanovou plnkou
Potrebujeme:
- 4 ks morčacích pŕs
- 200 g mletého morčacieho mäsa
- 250 g nesladeného gaštanového pyré
- 4 polievkové lyžice oleja
- 2 kávové lyžičky rastlinného tuku
- 1 vajce
- 50 ml smotany na varenie
- soľ, mleté čierne korenie
Postup: Gaštanové pyré rozpučíme vidličkou. Morčacie prsia umyjeme, osušíme a naklepeme. Mleté mäso zmiešame s vajíčkom, smotanu, soľou, korením a gaštanmi. Plnku rozdelíme na rezne, zvinieme ich a zopneme špáradlom. Rolky dochutíme soľou a korením. Zo všetkých strán ich prudko opečieme na rozpálenom oleji. Vložíme ich do zapekacej misy, podlejeme výpekom, malým množstvom vody, prikryjeme alobalom a pri teplote 180 ºC pečieme v rúre cca 25 minút. Počas pečenia občas prelejeme šťavou. Keď sú rolky mäkké, alobal dáme dole a necháme 10 minút zapiecť. Podávame s opekanými zemiakmi.
Mohlo by vás zaujať: Sezóna gaštanov je opäť tu: Využite ju naplno!
Gaštanový koláč bez múky
Potrebujeme:
- 1 kocku gaštanového pyré
- 10 dkg cukru
- 4 vajcia
- 10 dkg mletých orechov
- 10 dkg masla
- 1 vanilkový cukor
Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme orechy, maslo a vyšľahané bielka s vanilkovým cukrom. Na koniec pridáme gaštanové pyré, všetko spolu dôkladne mixérom vymiešame. Vzniknuté cesto vylejeme na papierom vystlaný menší plech a pečieme pri teplote 180 ºC približne 25 – 30 minút. Upečený koláč môžeme poliať čokoládou, dozdobiť lístkami mäty, alebo len posypať práškovým cukrom.
Aké jedlá si z gaštanov pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na