Jarná únava: Ako dlho trvá a koho každoročne potrápi najviac?

unavená žena pri počítači

Únava môže mať viac príčin, než len nedostatok spánku (Zdroj: GettyImages)

U ľudí citlivejších na zmeny počasia sa s príchodom jari začína prejavovať takzvaná jarná únava. Taktiež sa vo zvýšenej miere objavuje u osôb s nízkym tlakom alebo u seniorov. Príznaky únavy zvyknú ustúpiť vtedy, keď sa telo prispôsobí vonkajším zmenám. Zvyčajne to trvá asi jeden až tri týždne. Uviedlo to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Má rôzne prejavy

„Ak však príznaky pretrvávajú dlhšie, môže v skutočnosti ísť o prejav ochorenia a vtedy je vhodné sa poradiť s lekárom,“ upozornila. Organizmus mladého a zdravého človeka sa zmenám prispôsobuje ľahšie než organizmus ľudí v strednom a vyššom veku. Jarná únava v podstate predstavuje reakciu organizmu na teplotné a tlakové výkyvy a zmeny v trvaní slnečného svitu.

„Ako aj na zmeny v životospráve – spravidla po zimných pasívnejších mesiacoch dochádza k úprave stravy a k zvýšeniu fyzickej aktivity,“ doplnila Račková. Jarná únava sa prejavuje rôzne, najčastejšie ospalosťou a pocitmi únavy, ktoré vás môžu sprevádzať aj tesne po prebudení, ťažkosťami so spánkom, bolesťami hlavy, malátnosťou či nesústredenosťou, ako aj podráždenosťou.

Pomôže aj zmena jedálnička

„Sprievodným javom jarnej únavy je nielen nedostatok energie, ale aj zvýšená náchylnosť na infekcie,“ doplnila hovorkyňa. Prekonať ju môžete napríklad pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu, cvičením či striedaním studenej a teplej vody v sprche. „Primeraným otužovaním si zároveň stimulujete obehový systém a zaháňate únavu,“ poukázala.

Aj správny jedálniček a životospráva pomáha k prekonaniu únavy na jar. Dostatok zeleniny a ovocia zase zvyšuje obranyschopnosť organizmu, posilňuje imunitu a chráni pred vznikom jarnej únavy. „Jedálniček odporúčame obohatiť napríklad o zeleninové šaláty, zeleninové polievky, zeleninové prívarky, ľahšie jedlá, ktoré nezaťažujú organizmus,“ poradila hovorkyňa. Ovocie či zeleninu pre prísun vitamínov môžete piť aj vo forme čerstvo vylisovaných štiav.

Strava by mala zároveň obsahovať celozrnné obilninové výrobky, prospešné rastlinné oleje, orechy a zelené vňate, ako sú napríklad pažítka, žerucha či čerstvý medvedí cesnak. Nezabúdajte ani na dostatočný prísun tekutín.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Na Kvetnú nedeľu sa budú v skanzene pripomínať ľudové tradície, vynášať Morena a šibať dievky

Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: TASR, plnielanu.sk
Odporúčame