Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej do drezu nevylievajte

Šéfkuchár Peter Varga

Šéfkuchár Peter Varga (Zdroj: Kaufland)

Nemusíte práve šéfovať gastro prevádzke, aby ste sa s kuchynskými olejmi stretávali takmer denne. Sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál a okrem klasického varenia, pečenia a vysmážania sa využívajú aj v studenej kuchyni. Ich životnosť však nie je večná – ak s nimi nezaobchádzate správne, môžu sa ľahko pokaziť.

Ak ste doteraz držali olej na kuchynskej linke, aby ste ho mali vždy po ruke, mali by ste to prehodnotiť. Ideálnym miestom na jeho skladovanie je tmavé a suché miesto, ktoré viete zatvoriť, ako je napríklad komora alebo skrinka.

„Tmavé fľaše s olejom môžete nechať aj na kuchynskej linke, no nikdy nie v blízkosti tepelných zdrojov. Niektoré oleje, ako je napríklad sezamový alebo arašidový, je nutné držať v chladničke a po otvorení spotrebovať čo najskôr, aby vám nezhorkli,“ vysvetľuje známy šéfkuchár Peter Varga, ktorý varil aj takým hviezdam, ako je Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Bieber či Jennifer Aniston.

Čo so starým olejom?

Že sa vám olej pokazil, zistíte podľa nepríjemného zápachu. V žiadnom prípade ho však nevylievajte do odpadu – okrem životného prostredia by ste mohli takýmto spôsobom zničiť aj vlastnú kuchyňu! Oveľa lepším riešením je zaniesť starý alebo použitý kuchynský olej do špeciálnych zberných nádob, ktoré už od roku 2019 nájdete pred predajňami Kauflandu. Doteraz sa ho týmto spôsobom podarilo vyzbierať takmer 360 ton.

„Ochrana životného prostredia je pre nás mimoriadne dôležitá, preto sa zákazníkom snažíme uľahčiť ich cestu k ekologickejšiemu narábaniu s odpadmi aj prostredníctvom špeciálnych kontajnerov pred všetkými našimi predajňami. Teší nás každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke a môže byť opätovne spracovaná a využitá,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.

Kuchynský olej
Kuchynský olej (Zdroj: Kaufland)

Zbavte sa ho ekologicky

  • Použitý olej nechajte vychladnúť. Pred naliatím do fľaše ho preceďte cez gázu alebo jemné sitko, aby ste ho zbavili hrubých nečistôt a uľahčili tak jeho opätovné použitie.
  • Na recykláciu olejov a tukov vám bude stačiť obyčajná plastová nádoba. Nezabudnite ju vždy poriadne zavrieť a vytlačiť prebytočný vzduch, ktorý by mohol skladovaný olej znehodnotiť. Keď je nádoba plná, odneste ju do zberného kontajneru, ktorý nájdete pri každej predajni Kaufland.
  • „Čas na výmenu oleja z fritovacieho hrnca nastáva v momente, keď prehorí a zmení farbu, prípadne jedlo po vysmážaní zapácha,“ radí Peter Varga. Množstvo odpadu dokážete minimalizovať tým, že pri nákupe vsadíte na kvalitný olej s vyššou teplotou pripálenia.
Kontajner na kuchynský olej
Kontajner na kuchynský olej (Zdroj: Kaufland)

Skúste to aj vy

Pokiaľ ste so zberom oleja ešte nezačali, neodkladajte to na neskôr – sami uvidíte, že ide o jednoduchý návyk, kedy okrem vlastnej nákupnej tašky prinesiete do Kauflandu aj fľašku s použitým olejom. Okrem toho, že ušetríte za opravára, pomôžete tiež životnému prostrediu. Správne vyseparovaný kuchynský olej môže poslúžiť v chemickom priemysle a pri výrobe biopalív, z odfiltrovaných nečistôt sa zase vyrába bioplyn.

„Olej je najčastejšou príčinou upchatia odpadu, preto sme na to v profesionálnych prevádzkach extrémne citliví. O to viac ma prekvapuje, koľko ľudí o tomto probléme ešte nevie a zvyšky z vyprážania či šalátových zálievok vylieva len tak do drezu,“ dodáva na záver skúsený šéfkuchár.

Zber oleja
Zber oleja (Zdroj: Kaufland)






Zdroj: PR článok
Odporúčame