Jednoduchý citrónový sorbet vás už po prvom ochutnaní prenesie na horúcu Sicíliu. Tento taliansky ostrov je známy rozľahlými a voňavými citrónovými a pomarančovými hájmi, kde vypestované citrusy stelesňujú slnko, morské vlny a nikdy nekončiace leto. A hoci Sicília zdokonalila svoj svetoznámy Sorbetto al Limone, boli to Arabi už v 8. storočí, ktorí ostrov zoznámili s kyslým ovocím, cukrovou trstinou a konceptom sorbetu.
Na základe tohto dedičstva si aj vy môžete dopriať mrazivé osvieženie v sicílskom štýle. Vyrobte si doma sorbet iba z dvoch surovín, dokonca nebudete potrebovať žiaden špeciálny prístroj. Je prekvapivo nenáročný, bezlepkový, bezlaktózový, vegánsky a výsledok chutí ako leto ukryté v studenej miske.
Potrebujeme
- ⅔ šálky čerstvo odšťavenej citrónovej šťavy (asi z 4 až 5 citrónov)
- citrónová kôra z týchto citrónovej
- ¾ šálky cukru
- na ozdobu čerstvé mätové lístky
Postup
- Minimálne jednu hodinu pred prípravou sorbetu, dáme veľkú nerezovú misu do mrazničky zachladiť.
- Medzitým ošúpeme kôru z umytých citrónov. Berieme iba žltú časť, biela je horká, a kôru nakrájame na pásiky.
- Pripravíme si jednoduchý sirup. Cukor, citrónovú kôru a 1 šálku vody zahrejeme v hrnci na miernom ohni. Miešame do rozpustenia cukru, asi 5 minút a odstránime z variča. Vyberieme šupky a necháme chladnúť aspoň 45 minút.
- Ošúpané citróny odšťavíme a prelejeme cez jemné sitko. Šťavu vložíme do chladničky, kým chladne sirup.
- Potom dáme citrónovú šťavu a sirup do mixéra a mixujeme, kým nevznikne konzistencia peny.
- Zmes preložíme do vychladenej nerezovej misky, prikryjeme a vložíme do mrazničky. Približne každých 30 až 45 minút premiešame, aby sme vytvorili hladkú konzistenciu. Môžeme použiť aj šľahač alebo mixér. Opakujeme, kým sorbet nezmrzne, to trvá asi 4 hodiny.
- Citrónový sorbet servírujeme v miske a povrch ozdobíme čerstvými mätovými lístkami.
Zdieľať na