Zvládne jeden kuchynský nôž prácu celej sady? Toto sú druhy nožov, ktoré skutočne potrebujete!

žena krája zeleninu

Aké nože máte v kuchyni a aké skutočne potrebujete? (Zdroj: Freepik/master1305)

Určite sa mnohým z vás stalo, že ste mali kuchynské zásuvky preplnené pomôckami, ktoré ste v skutočnosti využívali len málo, prípadne vôbec. Zamyslite sa teraz v rýchlosti, koľko nožov, ktoré v kuchyni máte, reálne pri varení aj používate. Ak vám prišli na um dva či tri, pravdepodobne tie zvyšné, ktoré ležia na spodku zásuvky, ani nepotrebujete.

Tieto dva druhy nožov si určite zaobstarajte

„Dobrý nôž je najdôležitejšou súčasťou každej kuchyne,“ hovorí David Carter, zakladateľ londýnskej prevádzky s grilovanými jedlami. To však neznamená, že ich potrebujete veľa. Stačí vám jeden dobrý kuchynský nôž – taký veľký, aby vám pohodlne padol do ruky.

„Japonské nože typu gyuto alebo santoku postačia na približne 90 % úloh v kuchyni,“ hovorí Tom Saunders, spoluzakladateľ špecializovanej prevádzky s nožmi Londýne, „santoku má 16 cm alebo 18 cm; gyuto beží od 18 cm do 21 cm alebo 24 cm, ale normálne odporúčam ľuďom väčšiu veľkosť.“

Šéfkuchár John Chantarasak tiež navrhuje gyuto: „Bývajú silné a ľahké. Majú viacúčelovú čepeľ, ktorú možno použiť takmer na akúkoľvek úlohu.” Popredný kuchár odporúča 21 cm čepeľ, pretože „zasiahne ideálne miesto pri väčších úlohách, pričom má stále potrebnú obratnosť na vykonávanie zložitejších prác.“

Oplatia sa aj tieto menšie

Okrem týchto dvoch nožov budete potrebovať drobný nôž na krájanie, prípadne šúpanie zeleniny či ovocia a ďalší, takisto rovnako dôležitý nôž na chlieb. Nôž na šúpanie je o niečo jemnejší ako kuchársky nôž a má pružnejšiu čepeľ.

„Čo si ľudia myslia, že potrebujú, a čo skutočne potrebujú, sú dve rôzne veci. Väčšina si chce kúpiť súpravu nožov. Namiesto toho ušetrite a kúpte si lepšiu verziu tohto kuchárskeho, drobného noža alebo noža na chlieb,“ hovorí Saunders. Tieto veci môžu byť, samozrejme, drahé.

Na rozpočte záleží, ešte viac však na ostrosti

„Ako pri čomkoľvek, za kvalitu sa (aj tu) platí,“ hovorí Chantarasak, ktorého výroba jedného z nožov s 20 cm čepeľou trvá 10 týždňov. „Ja som začínal so so súpravou istých nemeckých nožov, ktoré vás vyjdú okolo 95€ len za poriadny kuchársky nôž. Po takmer 10 rokoch ho stále používam doma, takže by som to nepovažoval za nákladné.“ Ak chcete minúť menej dobré nože nájdete aj okolo 30€.

Nech už idete do čohokoľvek, majte nože vždy naostrené. „Vec, ktorú ľudia úplne zanedbávajú, je ostrenie. Veľa míňam na brúsky. Síce sú to úplne nudné predmety, ale to, čo robia, je úžasné,“ dodáva Saunders. Ako často sa rozhodnete nôž brúsiť, závisí od toho, ako často a na čo nôž používate. Odborník dodáva, že stačí brúsiť raz za päť mesiacov.



Zdroj: theguardian.com, plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close