Ak si aj vy radi doprajete šťavnaté jabĺčko, hrušku či iné obľúbené plodiny, určite nám dáte za pravdu, že najlepšie chutí čerstvo odtrhnuté zo stromu. Samozrejme, ovocie a zelenina sa musia konzumovať umyté, no mnoho druhov ľudia radšej pred konzumáciou olúpu. Šupka (najmä pri spomínanom ovocí) hrá veľkú rolu v tom, koľko vitamínov z plodín prijmete. Vedci sa venovali benefitom jablka v štúdii, ktorá priniesla zaujímavé zistenie.
Jedine so šupou
Podľa článku Heather Norman-Burgdolf, ktorá patrí do tímu Fakulty výživy ľudí na univerzite v Kentucky konzumácia ovocia či zeleniny aj so šupkou poskytuje nášmu telu oveľa vyšší obsah vitamínov, minerálov a vlákniny v porovnaní s očistenými plodmi. Autorka spomína benefity, ktoré vyplývajú zo štúdie.
Uvádza sa, že „jablko so šupkou obsahuje až o 332 % viac vitamínu K, o 142 % viac vitamínu A, 115 % viac vitamínu C, o 20 % viac vápnika a až o 19 % viac draslíka ako jablko bez šupky. Podobne je na tom aj varený zemiak, ktorý so šupkou môže obsahovať až 175 % dodatočného vitamínu C, 115 % draslíka navyše, 111 % viac folátu a 110 % pridaného horčíka a fosforu ako bez šupky“.
Oberáte sa o živiny
Ak teda olúpete ovocie či zeleninu, pripravíte sa o veľké množstvo vitamínov, ktoré by ste určite radšej prijali vo svojej potrave než vyhodili do koša. Benefitom, ktorý vyplýva z konzumácie šupky z jabĺk sa zaoberali vedci vo viacerých štúdiách. Sledovali najmä ich benefity pre ľudské zdravie a vplyv na imunitu a organizmus.
Obľúbené ovocie, akým je jablko, je bohatým zdrojom fytochemikálií a vedci jeho konzumáciu spájajú so znížením rizika vzniku rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení či cukrovky. Popudom k tejto výskumnej práci bol aj fakt, že v USA sa na prvých miestach chorôb postihujúcich obyvateľstvo umiestnila rakovina a kardiovaskulárne choroby. Za ich príčiny vzniku je pokladaný nezdravý životný štýl.
Výborný antioxidant
Autori štúdií okrem toho uviedli, že „jablká majú veľmi silnú antioxidačnú aktivitu, inhibujú proliferáciu rakovinových buniek, znižujú oxidáciu lipidov a znižujú hladinu cholesterolu“. Dodali však, že ich zloženie sa medzi jednotlivými odrodami líši a k zmenám dochádza aj počas dozrievania.
Zdieľať na