Ľudstvo starne a čoraz väčšia časť populácie trpí Alzheimerovou chorobou, čo je vlastne forma demencie. Ide o chronické, neurodegeneratívne ochorenie, ktoré postihuje pamäť, myslenie a správanie. Aký vplyv môže mať konzumácia vajec na prevenciu alebo na spomalenie tejto choroby? To vám prezradí nový výskum.
Konzumácia vajec podporuje zdravie mozgu
Nová štúdia publikovaná v časopise Journal of Nutrition naznačuje, že častý základ raňajok mnohých ľudí, by mohol mať ochrannú úlohu pred rozvinutím Alzheimerovej choroby. Vajíčka sú z pohľadu vedy považované za superpotravinu. Majú viacero zdravotných benefitov a jeden z tých výraznejších je aj ich funkcia podporujúca kondíciu mozgu podporujúce zdravé fungovanie do vysokého veku.
Nie je preto zvláštne, že sa vedci zamerali aj na to, či práve vajcia dokážu pôsobiť ochranne voči rozvoju Alzheimerovej choroby alebo progresii už existujúceho ochorenia. Zamerali sa na 1024 starších dospelých s priemerným vekom 81,38 roka. Počas priemerne sledovanej doby 6,7 roka zistili, že konzumácia viac ako jedného vajíčka týždenne bola spojená s 47 % nižším rizikom rozvoja Alzheimerovej choroby, v porovnaní s tými, ktorí vajcia konzumovali menej často.
Zaujímavé zistenia výskumu
- Napriek 47 % nižšiemu riziku rozvoja choroby, 280 účastníkom výskumu bola diagnostikovaná Alzheimerova choroba. To predstavuje asi 27,3 % podiel.
- Ochranný účinok bol sledovateľný aj pri tých, ktorí konzumovali 2 alebo viac vajec týždenne.
- Výsledky potvrdila aj pitva mozgu 578 zosnulých.
- Dôležité je, že cholín obsiahnutý v žĺtkoch bol zodpovedný asi za 39 % ochranného účinku proti Alzheimerovej chorobe.
- Vajcia tiež obsahujú omega-3 mastné kyseliny a luteín, obe látky, ktoré sa spájajú s podporou fungovania a ochrany mozgu.
Ako konzumovať viac vajec?
Na základe výsledkov výskum je ideálne konzumovať 1 až 2 vajcia týždenne. Môžete vyskúšať rôzne spôsoby, ako ich pridať do vašej bežnej stravy.
Na raňajky môžete zaradiť varené alebo miešané vajcia, prípadne omeletu. Do obedného menu môžete pridať varené vajcia do šalátu a na večeru ich môžete použiť do slaného koláča typu quiche alebo do fritatty.
Tiež môžete vyskúšať rôzne spôsoby prípravy a ak máte obavy o zvýšenie hladiny cholesterolu, prekonzultujte svoj stav s lekárom. Nezabudnite, že vždy je dôležité konzumovať potraviny s mierou a dodržiavať zdravý a aktívny životný štýl.
Zdieľať na
Zdieľaní